Bloggen

Rena djungeln

Av
den
8 april 2019

Härom kvällen försökte jag reda ut begreppen i pensionsdjungeln.

Jag fyller ju pension om blott några månader (vem kunde väl tro det..) och jag har insett att allt kanske inte serveras på silverfat utan jag måste själv reda ut begreppen och ansöka om pensionen.

Alla väljer ju inte att pensionera sig vid 65, men jag har ju redan några förtidspensionsår bakom mig, så för mig finns inga alternativ.

Jag har väl lite passivt väntat på att “någon” ska knacka mig på axeln och berätta vad jag behöver göra för att komma i åtnjutande av mina pensionsförmåner, men sedan insåg jag att det kanske krävde någon typ av “egen insats” !

Det började med att jag insåg att jag borde kolla om jag har rätt till något litet pensionsbidrag från mina första anställningsår som jag jobbade i Finland. Jag började jobba tidigt, jag var sjutton år när jag efter sommarjobb på banken erbjöds fast anställning och blev överlycklig över att slippa gneta på i plugget. Ett jobb innebar så mycket, min ensamstående mamma slapp försörjningsbördan för mig, och jag kunde snarast flytta hemifrån! Vilken frihet!

Jag hann jobba ca 6 år innan jag flyttade till Sverige där jag fortsatte min bankbana.

Jag kontaktade finska pensionsmyndigheten och fick reda på att min ansökan skulle göras via svenska myndigheten.

Och se det var ju väldigt smidigt och enkelt alltsammans, klockan halv tolv på kvällen satt jag och fyllde i uppgifterna både till min svenska allmänna pension och till finska myndigheterna för arbetsåren i Finland.

Tjänstepensionen behöver jag inte ansöka om, den betalas automatiskt ut när man fyller 65.

Jag kan förstås inte låta bli att fundera över hur de som inte har trätt in i datavärlden fixar allt detta? Det lär kräva besök på något skattekontor i stan. Efter lite googlandet kan jag iaf konstatera att det finns ett kontor i Ludvika där man kan göra personligt besök.

Att ringa Pensionsmyndigheten rekommenderas inte, på hemsidan står skrivet att det är långa väntetider….det säger väl det mesta.

 

Ja då har jag klarat av de första åtgärderna inför att kunna börja njuta mitt otium på riktigt!

 

Härom kvällen möttes Blinka och jag av..

 

 

en helt makalöst grann sol på kvällspromenaden!

 

 

Det såg ut som om det brann inne i grannens hus, tack o lov var det bara solens reflektioner i fönsterrutan!

 

 

Nu är det dags för en promenad i mycket frisk luft, det blåser halv orkan och jag är glad att jag står stadigt på jorden och håller liten Blinka i koppel så hon inte flyger iväg!

 

Trevlig måndag !

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  ibod11 - Ingrid

  8 april 2019

  Men oj, vilken fantastisk kvällssol och vilket storslaget sceneri 😀 Jag hoppas att du inte snubblade när du gick med blicken upp mot skyn hela vägen 😉
  Det är nog många som inte vet hur de ska bete sig med olika ärenden som kräver kontakter med t ex myndigheter. Vi, som är vana vid pappersarbete och administration, kanske har lättare för att lösa de uppgifterna. Jag skulle aldrig tro att det kunde vara svårt för dig men det känns ofta besvärligt innan man är igång. Hur som helst så var det bra gjort.
  Kram

 2. Svara

  Mia

  8 april 2019

  Jo, man måste själv ordna med det mesta inför pensionen….men du fixar ju det där lätt som en plätt!
  Härlig kvällssol du bjuder på…. Kram på’re

 3. Svara

  "LillaSyster"

  8 april 2019

  Då kanske det trillar in lite extra pengar framöver ? det unnar jag verkligen dig. Makalös solnedgång. Ingen pappers tupp ? men jag satte ut en på framsidan i något som påminner om keramik. Håll hårt i Blinka. Kram

 4. Svara

  BP

  8 april 2019

  Det gick ju riktigt smidigt med din finska pension. Bra jobbat där! Både min man och jag har jobbat i olika länder och det gick då inte lika lätt att ansöka om pension där. Tyskland där vi båda har jobbat skickade bland annat en 34 sidors lång blankett att fylla i. Ingen av oss hajade vad det var frågan om. Då ringde ja. Efter en timme i telefon hade handläggaren fyllt i allt hon behövde;-) Vi fick alltså “dubbeljobba”, även om sista instansen är Pensionsmyndigheten, som ytterligare krävde ett antal utfyllda sidor.

  Det är faktiskt smidigt att nå Pensionsmyndigheten via e-mejl. Visst hotar dom med två veckor innan svaret kommer, men min man fick ett vettigt och bra svar på sina frågor inom tre arbetsdagar.

  Svar: Nej, jag har inte sett tv-programmet “Vem bor här”. Kollar sällan på tv. Undantag nyheter, sporten och engelska deckarserier.

 5. Svara

  BP

  8 april 2019

  Me again: Glömde ju beundra dina enastående foton. Helt otroligt. Här blåste det också som bara den. Hoppade faktiskt till några meter, då jag nästan blåste bort;-)

 6. Svara

  Susjos

  8 april 2019

  Fina foton, och kuliga skyltar på skyltsöndagen!
  Ja, har förstått att det är mycket att sätta sig in i vad gäller pensionen, jag vill helst gå i pension nu, men måste väl vänta lite till….suck!

 7. Svara

  Ditte

  8 april 2019

  Ja, innan man hittar rätt i pensionsdjungeln tar det sin tid. Men det brukar ordna sig. Vet att jag inte gjorde några personliga besök utan fyllde i en blankett via datorn. Tjänstepensionen började jag ta ut när var 62 och då på 10 år. För trillar jag av “pinn” så får ju ingen annan del av den. Sedan tog jag min vanliga pension när jag var 63. Nu jobbar jag ju en del då och då. Men det fungerar ju också så att det fyller på min pensionskassa.
  Hoppas du får det att fungera och vad gäller Finland verkade det ju bra.
  Fantastiskt vackra bilder. Jag njuter av att få se dem och kan tänka mig att du också gjorde det när ni var ute.
  Kram!

 8. Svara

  Karin Eklund

  9 april 2019

  Så fint att det löste sig så smidigt! När jag sökte pension gick det lika smidigt. Man kan följa med pensionsmyndigheterna på nätet och kolla vad man har rätt att få innan man pensionerar sig och när det sedan börjar bli dags att bli pensionär, så fyller man i en blankett och sänder in. Jag hade lika lätt som du att få min svenska pension via den finländska myndigheten som du hade att få din finska via den svenska myndigheten. De samarbetar över gränserna helt suveränt bra.
  Jag pensionerade mig som 63 åring, iddes inte vänta tills jag blev 65 år, det handlade om ca 20 € mindre per månad om jag tog ut den som 63 åring. Uffe är lika ung som jag är, så han gjorde likadant. Eftersom vi fortfarande jobbar inom företaget till en liten del, så kunde vi spara våra pensioner och lägga undan dem som en buffert. Nu känns det bra att ha några trygga slantar utifall att det tryter någon gång. Jag har ingen hög pension utan räknas lätt till de s-k. fattigpensionärerna men när vi är två fattiga så klarar vi oss rätt bra i alla fall.
  Och känner du för att komma till oss så säg till lite på förhand så kommer jag och hämtar dig från färjan och resten ordnar sig utan att du behöver bekymra dig alls. Bara ta färjan över först.
  Kram!

 9. Svara

  Ama de casa

  9 april 2019

  Vilka fantastiska bilder – igen! 🙂

  Vad bra att du klarade ut den där djungelturen på ett så smidigt vis också.

 10. Svara

  kersko

  9 april 2019

  Jag fyller 61 i år men har börjat fundera på det här med pension. har nog ingen lust att jobba till 67. Men jag tycker det verkar snårigt så det är kanske bra att börja fundera i tid.
  Vilka häftiga bilder.
  Här i Stockholm är vintern tillbaka, kallt som bara den i nordanvinden.
  Kram

 11. Svara

  Ninni

  9 april 2019

  C och jag var iväg på nån informationskväll om pension ungefär ett år innan han blev 65 så där fick vi lite kött på benen. Jag visste ju inte ens att man faktiskt måste ansöka om pension, jag trodde den kom av sig själv. Men det är ju mycket man måste besluta också t.ex hur många år man vill ta ut från de olika ställena som han kan ta ut ifrån.
  Bra att du kommit igång med att kolla upp för det tar ju lite tid det med.
  Ikväll var sista avsnittet av “Tusen dagar i Sverige”. Fy vad nedstämd jag blev. Det är ju för jäkligt att vi kan skicka tillbaka en kvinna och ett litet barn till Afghanistan där de inte är värd någonting. Hur ska det gå för dem? De borde ju få stanna då flickans pappa också är i Sverige. Fyyy!
  Kram på dig!!!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 155
 • 447
 • 1 575 990
 • 4 984
 • 64 198
Sök här