Läst

Jag har läst..

Av
den
18 juni 2019
House rules Bokomslag House rules
Jodi Picoult
roman, familj, Aspergers syndrom
Hodder & Stoughton
2010
556

Jacob Hunt is a teenager: brilliant at maths, wicked sense of humour, extraordinarily organised, hopeless att reading social cues.
And Jacob has Asperger´s. He is locked in his own world - but aware of the world outside, and wanting to make a connection. Jacob tries to be like everyone else, but doesn´t know how.
When his tutor is found dead, all the hallmark behaviours of Jacob´s syndrome - not looking someone in the eye, odd movements, inappropriate actions - start looking a lot like guilt to the police. And Jacob´s mother must ask herself the hardest question in the world: is her child capable of murder?

Detta var en mycket stark roman.
Karaktärerna är verklighetstrogna och äkta, och jag lärde mig massor om Aspergers syndrom. Jag har fått en förståelse för de problem dessa barn har och med dem hela familjerna.
Det har tagit lång tid för mig att läsa boken. Både för att den ibland är nästan för stark, det är svårt att förstå hur alla inblandade orkar med att bli ifrågasatta, mobbade, motarbetade. Och också för att läsningen varit så fascinerande att jag inte velat att den ska ta slut.
Jag kunde precis förstå hur Jacob tänkte och tyckte, hur han drog slutsatser, hur han försökte anpassa sig och hur han ofta misslyckades i sina försök att vara "normal"
Men jag har också läst om hur kärlek och ännu mera uppoffrande kärlek kan leda till förbättringar i dessa barns tillvaro. Samtidigt tycker oftast dessa barn inte om fysisk kontakt lika lite som att se andra i ögonen. Men jag är övertygad om att alla individer med rätt hjälp kan få ett rikt och bra liv, med rätt resurser och förståelse från samhället.
Vill du lära dig mer om autism och Aspergers så ska du absolut läsa den här boken!

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  18 juni 2019

  Jättebra tips! Boken är verkligen stark och jag läste dne för flera år sedan. Jag har under många år i skolan arbetat med barn och tonåringar med bl.a. Asbergers och då blir är hela familjen med i arbetet för att det ska bli bra. Viktigt!
  Asberger är ju ett funktionshinder som inte syns “utanpå” och därför är det inte alltid lätt för andra att förstå varför någon reagerar som den gör.
  Ofta saknas ju kunskapen att förstå.
  Kram!

 2. Svara

  Ama de casa

  19 juni 2019

  Jag är för lat för att läsa böcker på utrikiska. Läsning ska vara avkoppling för mig och det blir det inte när jag måste tänka extra för att förstå 😉

  Ha en fin dag!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 280
 • 363
 • 1 626 674
 • 5 069
 • 65 363
Sök här