Läst

Jag har läst..

Av
den
3 september 2019
I starens tid Bokomslag I starens tid
Tomas Bannerhed/ Brutus Östling
djur och natur
Weyler förlag
2015
172

Och hur liten är egentligen lövsmygens epifys? Om hela fågeln väger nio gram? Flyg! ropar den. Flyg allt vad du kan över hav och land, flyg ensam om natten genom Saharas öken. Flyg åttahundra mil till bladlössen i Norden, våren är här!

Tomas Bannerhed debuterade med Korparna 2011, romanen som belönades med Augustpriset.
Brutus Östling är förläggaren som blev en av våra främsta fågelfotografer, känd för flera fotoböcker.

Utdrag ur boken:

"24 mars
Staren dekorerar sin lägenhet, ibland får det räcka med ett par skrynkliga gräddkolapapper eller en avriven bit cellofan, men många gånger är det med hjälp av vitsippor och svalört han hoppas få honan på fall."

"1 september
En leende dag när flyttfågelsträcken avlöser varandra och vindarna ännu minner om sommar står jag på Fårö och förundras över all denna bevingade skönhet: här går strandskatorna och plockar musslor med sin overkligt orangelysande näbb och här spatserar de högresta svartsnäpporna omkring i all sin elegans, utan tvekan konkurrerande med rödbenan om de snyggaste spirorna."

Vilken underbar bok!
Personliga reflektioner, fågelobservationer, filosofiska utvikningar varvas med fakta, rent poetisk njutbar text!
Fotona är underbara, men, jag förväntade mig att se de fåglar som omtalas i texten även på bild, men riktigt så är det inte. Men man får inte vara dum....
Jag googlar förstås fram fåglarna, ser då jättefina bilder, dessutom går jag in och lyssnar på deras läten och sång på sidan fågelsång.se för trots att författaren har så ambitiöst härmat dem i boken: kji kji kji kji eller perrerritt-ti-hi perreritt-ti-hi så behövs nog en avlyssning på den äkta varan också!
En fascinerande bok som jag njöt oerhört mycket av!

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  3 september 2019

  Inser att jag här ligger långt efter. Min läselista består till dags dato av 25 böcker och nu lägger jag även denna till listan. Hade inte hört om boken innan men tyckte om ditt smakprov. Tack för det.

 2. Svara

  Minton

  4 september 2019

  Läser mycket och den lät intressant så jag skall kolla med biblioteket.
  Kram

 3. Svara

  Anni

  4 september 2019

  Förra året hade jag säkert sju starar som struttade runt i trädgården och skrämde bort koltrastarna med sin lite förnäma uppsyn. I år såg jag bara tre. Hoppas de återkommer för de är verkligen personligheter. Kanske att jag ska läsa boken?

 4. Svara

  Karin

  4 september 2019

  Låter som en helt underbar bok! Bannerheds radioinslag uppskattar jag mycket och Brutus Östlings fågelbilder är ju ofattbart bra. Så de två tillsammans kan bara bli lyckat! Tack för tips!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 221
 • 415
 • 1 718 411
 • 4 910
 • 63 174
Sök här