Bloggen

Värst vad det regnar…

Av
den
2 september 2019

Regnperioden verkar ha anlänt samtidigt som vi vänt blad i almanackan, som om den vill tala om att september betyder höst..
Åska och dunder, idag kryddad med hagelskur, de stackars blommor som fortfarande blommar så vackert i trädgårdarna är snart chanslösa att överleva.

Nå, allt är relativt, tur man inte är på Bahamas!

Innan regnen såg det ut såhär i skogen.. gott om svampar, ätliga och icke ätliga. Den här såg ganska trist ut vid första ögonkastet, men när jag väl orkade kröka rygg och vända på svampen så såg jag att det ju faktiskt var en blodriska, i mitt tycke en delikatess!

Här en annan riska, skäggriska, titta på hattkanten så förstår du namnet på svampen. Ätbar endast efter förvällning.

Fingersvamp är roliga att titta på men har inget större matvärde.

Rimskivlingen däremot gillas av svampplockare, jag tycker den är rätt smaklös.

Men nu får vi bara titta inte röra, farliga skönheter!

Flugsvampar finns av olika slag

men vackra är de allihop!

De stackars rönnarna har så tunga bärklasar så de fullkomligt knäar!
Jag har sett recept på både rönnbärsmust och rönnbärssaft förutom den obligatoriska gelén som är god till steken.
För min del tycker jag att fåglarna gärna får käka upp dem i vinter.

Besökte frissan idag, mycket välbehövligt, och hon berättade att älgflugorna gjort entré så nu har jag faktiskt ingen större lust till några skogspromenader, när vädret blir svalare kan man i alla fall ha täckande jacka med luva för att slippa marodörerna.

Samtidigt berättade hon att nu fanns stora finna trattisar i skogen, äsch, då blir ju jag ändå sugen på svampplockning…

TAGS
16 kommentarer
 1. Svara

  BP

  3 september 2019

  Ja, du borde ju vara överlycklig för alla svampar som poppar upp efter regnet. Här har det fortsatt med sommarväder, men ett rejält ösregn kom i gårdags natt. Strålande sol idag, 21 grader. För min del får det gärna fortsätta regna under nättare. Då är du och Anki och alla svampentusiaster lyckliga och jag med;-)

  Suveräna bilder. Å än en gång är jag impad över dina svampkunskaper. Åsså får du visa upp den nya frisyren såklart. Trodde att det var din dotter som agerade frissa.
  Rönnbär har jag faktiskt utanför mitt köksfönster, men de ser ut som “vanligt”, ganska klena.

  Älgflugor i Täby – nej, skulle inte tro det. Vi slapp till och med bananflugor i år:-)

 2. Svara

  Klara Ovida

  3 september 2019

  Härliga svampbilder från skogens skafferi! Jag blev också nyfiken på första och sista bilden också – fann du de i skogen eller 🙂

 3. Svara

  Anki

  3 september 2019

  Härligt Paula! Jag önskar jag hade lite mer svamp här också – förhoppningsvis sätter de lite fart efter helgens åskväder med en del välbehövligt regn!
  Kul bilder du bjuder på!
  Ha en fin dag!
  Kram

 4. Svara

  Karin Eklund

  3 september 2019

  Blodriska är en god svamp i mitt tycke också. Var till vårt blodriskeställe men nej, inget ännu. Det finns oerhört mycket rönnbär i år. Jag gör som du eller tror att jag ska göra som du, låta fåglarna äta upp allt. Tidigare har jag tagit hand om en del och lagt i frysen för att ha när sidensvansarna kommer förbi, men …frysutrymmet behövs till annat.
  Ha en fin dag Paula!

 5. Svara

  Minton

  3 september 2019

  Så duktig du är på svamp som jag tycker om. Tyvärr kan jag inte tillräckligt för att våga. De roliga bilderna blev jag glad åt.
  Brukar göra några små burkar med konjaks syltade rönnbär som är gott till vanilj glass.
  Kram

 6. Svara

  miatankar

  3 september 2019

  Så himla fina svampbilder du bjuder oss på! Tack! Visst är det svamptider nu och det är en av de positiva sakerna med hösten, fast plockat svamp har vi kunnat göra länge det här året.

  Jag instämmer i att hösten slog till direkt när väl första höstmånaden trädde in. Höstvädret hade gärna fått vänta liiiite för mig 🙂 Det är bara att hänga med.

 7. Svara

  Ditte

  3 september 2019

  Härliga bilder från din tur till skogs. Stort tack! Och så många svampar du kan namnen. på. Imponerande. Du och Anki kan verkligen detta. I Stockholm har vi fortfarande fint väder förutom ett par regnskurar i helgen. Men jag tänker också på Bahamas. Hemskt!
  Trist med älgflugorna. De förtar ju en stor del av svampplockningen. .
  Men kanske lockar trattisarna dig ändå.
  kram!

 8. Svara

  Mia

  3 september 2019

  Trattisar!!??? På med skyddskläder och ut 😉 nä, jag förstår dig vad gäller älgflugorna, fy fasen vilka otäck rackare!!
  Kram på´re

 9. Svara

  Skyttlat

  3 september 2019

  Regnigt hos mig också och som min exman brukar säga: -Vädret slår om vid månadsskiftet!
  Nu tycker jag att det har regnat mycket i sommar, förstås?
  Svamp tycker jag gör sig bäst på bild. Dina bilder speciellt! Men lite kantareller har jag hittat i alla fall? Det räckte till stuvning på några mackor.
  Älgflugor har jag aldrig haft problem med och jag vet nog inte hur dom ser ut, egentligen? Och lika glad är jag efter Dina beskrivningar!
  Ha nu en fin höst och kramen! 🙂

 10. Svara

  Ama de casa

  3 september 2019

  Oj vad med svamp! Den enda jag är riktigt säker på är den där röda med vita prickar. Och den är giftig. Typiskt… 😉

  Älskar den första bilden – helt underbar 😀

 11. Svara

  "LillaSyster"

  3 september 2019

  Färggranna svampar, på med stora mygghatten så du slipper älgflugorna, för trattisar kan du ju inte vara utan. Vädret slog verkligen om till höst och här haglade ser rejält i helgen, stora som stenkulor. Ha det gott!

 12. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 september 2019

  vackert att titta på men de ätliga köper jag på Hemköp.

 13. Svara

  Susjos

  3 september 2019

  Så vackra bilder på alla dessa svampar! Å vad du kan! Älgflugor, va e de? Måste googla! Lyckost dej som kan så mycket om svampar!
  Kram!

 14. Svara

  Anni

  4 september 2019

  Oj vad med rönnbär! Jag är så sugen på att göra gelé, men de där mängderna har inte min lilla rönn.
  Tackolov har jag aldrig träffat en älgfluga. Det finns fördelar med att bo i stan …

 15. Svara

  Carina Larsson

  6 september 2019

  Liten svamplektion gjorde mig lite nyfiken. Jag som bara plockar kantareller om jag ens kommer iväg för att plocka det. 😀
  Håller med om allt regnande och åskan. De sista åskvädren har passerat en bit ifrån oss men t.ex Söderhamn hade ett grymt åsk och regnväder i söndags (1/9).
  Vi har haft en vecka med värme och fint väder här hos oss i sommar. Ja, det kom väl nån regnskur då med men inte så mycket. Regn och kallt har vi haft mest hela sommarn så ingenting växer som det ska i trädgårn, tycker jag. Nä, lite bättre sommar vill jag ha nästa år.
  Kram.

 16. Svara

  ibod11 - Ingrid

  20 september 2019

  Vilken svamprikedom i din skog 🙂 Blodriskor gillar jag också. En god, lite kryddig svamp som är ganska fast i konsistensen.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 34
 • 425
 • 1 716 572
 • 4 905
 • 63 127
Sök här