Jag har läst…

Avrättningarnas blodiga historia - från gladiatorspel till giftinjektioner Bokomslag Avrättningarnas blodiga historia - från gladiatorspel till giftinjektioner
Jonathan J. Moore
Historia
Lind & Co
2018
250

Under många århundraden var avrättningar en offentlig angelägenhet som drog stora och blodtörstiga publikskaror. Denna grymma exposé inleds med romarnas gladiatorspel där tjuvar slets i stycken av vilda djur. Historien fortsätter med medeltiden, då man lät de dömdas kroppar knäckas, brännas, kokas, styckas, dränkas eller spetsar på pålar.
Sedan följer hängningar och giljotinens historiska betydelse under franska revolutionen. Kapitlen om makabra 1900-talsuppfinningar som den elektriska stolen och de dödliga giftinjektionerna ger en isande påminnelse om att dödsstraff praktiseras runt om i världen än idag.

Visst kan ämnet i boken kännas rätt makabert? Varför i hela friden grotta ner sig i avrättningsmetoder genom historien? Tja, varför inte?
Denna bok går kronologiskt tillväga, man berättar in i minsta detalj hur en giljotin byggs upp osv.
Det får faktiskt i många stycken vår nuvarande värld att nästan upplevas som human!
Jag försökte under tiden jag läste notera lite speciellt intressanta avsnitt, men när jag läst klart ser jag att det blev en hel A-4-sida!
Jag tyckte boken var otroligt intressant, och hur kan det komma sig att så många konstnärer och målare genom historien har valt att måla av de mest vidriga avrättningsscener man kan tänka sig?
Det absolut mest fascinerande av allt i boken var ändå hur man tog tillvara på kroppen efter döden!
Under långa tider skulle lik efter avrättningar behandlas föraktfullt, skäras upp, säljas som souvenirer eller magiska amuletter, kastas på sophögar eller bli svinmat.
Men, ända sedan antikens tider har kroppsdelar också sålts som läkemedel!
T.ex värderades människofett särskilt högt i Italien under renässansen och det såldes som smärtstillande medel efter att ha renats genom kokning. Fett från människor användes tillsammans med terpentin och bivax i ett slags filler som skulle dölja koppärr i ansiktet, detta använde bland andra drottning Elisabet I.
Alltså, ni kan inte ana hur jag njöt av att läsa och lära mig så mycket om människans ondska men också uppfinningsrikedom.
Utförliga redogörelser om hur snabbt en människa avlider i elektriska stolen kontra genom en giftinjektion osv.
Jag som inte läser kriminal-litteratur i större omfattning för att jag tycker de är läskiga har istället frotterat mig i ack så mycket hemskheter att det torde räcka för min livstid.
Och funnit boken extremt spännande och lärorik!
Allt var inte bättre förr...

0

6 Comments:

 1. Den lät riktigt otäck värre än deckarna jag läser.
  Kramar

 2. Mooooaaahahaaaaaa huvaa!!!! Jag älskar ju deckare/kriminalromaner men den där verkar riktigt magstark! Men ändå intressant :D Du har väl skrivit ner alla ritningar och recept nu?? Jag menar, man vet ju aldrig om dom ska behövas….
  Kram på’re

 3. Tack för intressant smakprov och tips. Och läskig verkar den vara. Men å andra sidan finns det så många hemskheter som hänt och som pågår även idag. Har antecknat titeln i min “läsebok” och vem vet . Kanske kommer jag att läsa den. Kram!

 4. Den var det värsta säger jag som vet att du besitter en hel del galghumor.
  Vilket jag anar är av största vikt att ha när man läser just den boken du har läst.
  Människan är ett förunderligt ting.
  Tack Paula, lägger inte tipset högst upp på låtlistan dock, men i sinom tid så kanske….

 5. Verkligen en makaber bok att grotta ned sig i…

  Och apropå grotta ned sig… Vi besökte en gammal maya-grotta i Belize för många år sen. Man fick simma in i totalt mörker och sen klättra upp till en offerplats längst inne. Där höll dom avrättningar av människor (både barn och vuxna) på ett utstuderat elakt vis. Det gällde typ att hålla dom vid liv så länge som möjligt så att döden skulle bli riktigt smärtsam. Varför? Det kan man fråga sig.

  Här kan du se hur det besöket avlöpte:

  https://amacasa.wordpress.com/2010/01/17/en-vat-upplevelse/

  En intressant upplevelse – för oss som överlevde i alla fall :-)

 6. Jag som läser/lyssnar på massor av deckare med det ena mordet värre än det andra, tycker faktiskt att den där boken verkar lite väl magstark för min smak.
  Kram Kicki

Kommentera