Läst

Jag har läst/lyssnat…

Av
den
17 november 2022
Hela livet -en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar Bokomslag Hela livet -en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar
Anders Rosengren
hälsa, livsstil, förebyggande egenvård, biografi
Norstedts
2022
206

Det var i baksätet på en taxi i New York som läkaren Anders Rosengren insåg vad som var fel. Han hade blivit inbjuden att tillsammans med världsledande forskare tala om mat, stress och motion. Men trots alla svar från forskningen var det som om den viktiga frågan saknades: vad är det vi vill uppnå med alla hälsoråd? Den frågan blev starten på utvecklingen av ett nytt koncept för att nå hälsa som skulle väcka genklang över hela världen. Följ med på en hisnande resa där de stora livsfrågorna vävs samman med små konkreta tips som gör det lättare att hantera vardagen. Du får utforska hur stress och motion påverkar varandra, hur dygnsrytmen kopplas till åldrande, hur din syn på tillvaron i stort färgar dina matvanor. Konceptet har visats förbättra människors hälsa i stora studier. Det används av tiotusentals personer via det digitala Livsstilsverktyget och beskrivs nu också på ett personligt och berättande sätt i bokform.

Jag lyssnade på boken uppläst av Stina Ekblad.
Jag tycker mycket om henne, finlandssvensk som jag är, hon talar tydligt, fraserar och allt hon säger låter som poesi.
Detta var ett problem för mig i detta fall. Att läsa en faktaspäckad bok som poesi blev förvirrande för mig. jag tappade tråden med jämna mellanrum och lyssnade bara till Stinas intonationer.

Jag känner mig något fullmatad med ämnet hälsa och livsstil, obstinat som jag är, men kan ändå tycka att det inte skadar med att lyfta ämnet från olika håll, däremot kan jag inte se att jag direkt fick någon aha-upplevelse att just det här ska jag försöka ändra på eller tänka på i min vardag.

Om du går in på Youtube och skriver sökordet Hela livet så finns en föreläsning där med författaren. Tyvärr lyckades jag inte få till länken här.

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Äventyret framtiden

  17 november 2022

  Tack för tipset Paula, ska se om jag lyckas hitta inlägget.
  Det är väl med oss i vår ålder att vi har blivit intutade så många olika hälsosanningar så det där aha-et försvinner på vägen. Sunt förnuft gäller men alltid lär man sig någonting nytt på vägen.

 2. Svara

  Ditte

  17 november 2022

  Tack för tips!
  Kanske är det så att en ska läsa boken på egen hand. Jag gillar Stina Ekblad men skulle nog som du heller inte göra det i en bok av den här karaktären.
  Ska se om jag kan hitta länken och lyssna.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 155
 • 497
 • 1 652 577
 • 5 119
 • 66 012
Sök här