Läst

Jag har läst..

Av
den
9 augusti 2009

Amish av Erik Bengtson

Paul Morton har varit busschaufför i Baltimore i tjugo år, men när hans vän blir kallblodigt mördad mitt på dagen flyr han storstaden och flyttar till Cecil County för att finna ro och frid. Här i det underbart vackra landskapet finns allt det han längtar efter men också de nyinflyttade de annorlunda – amishfolket.
Pauls första möte med amish blir dramatiskt, men väcker en stark nyfikenhet. Han vill komma nära dessa människor som är så vänliga men som har så underliga och gammalmodiga ideal.
Eli Fischer och hans vackra syster Miriam blir hans vänner, och en dag inser han att han är förälskad.
Miriam är kvinnan han vill dela sitt liv med. Finns det någon möjlighet för henne att lämna sitt inrutade liv – eller för honom, en “Englenner” att bli en del av amishkulturen?
Samtidigt som Paul lär känna amishfolket har andra svårt att acceptera dem och deras livsstil. Men ingen kan förutse den ohyggliga tragedi som snart kommer att drabba amishfolket.

Författaren till boken har levt med amishfolket i Pennsylvania under två perioder och är en van föreläsare om amishfolkets traditioner och liv.
Hur andra människor tänker och tycker och varför har alltid intresserat mig, liksom olika kulturer och religioner.
Om amish visste jag inte mycket, bara att det är bokstavstrogna Bibeln.
Boken var intressant just för att man får en inblick i hur det känns och hur det är att vara en del av det gamla folket, de som klär sig i kläder liknande de från förra århundradet, med hucklen på huvudet, där männen aldrig rakar sig och där bilar, elektricitet och andra moderniteter är förbjudna.
När tragedier drabbar dem, då godtar dom stoiskt det som inträffar, Gud vet bäst, det var meningen osv. Inga hämndaktioner förekommer, de går bara vidare i livet och har en total förtröstan på sin Gud.
Litterärt var den okej, lågmäld och lite försiktig, den känns kanske mer dokumentär än fiktiv.
Mitt betyg blir **

Karitas, utan titel av Kristin Marja Baldursdottir

Karitas Jonsdottir växer upp i en stor, faderlös syskonskara. Modern kämpar för att alla barnen ska få studera och utbilda sig, men Karitas är konstnärligt begåvad och drömmer om en annan tillvaro.
Av en händelse lär hon känna en ovanlig kvinna med ett staffli och från den stunden kommer hennes liv att alltmer kretsa kring tillvarons två mäktigaste krafter, konsten och kärleken.
En dramatisk berättelse om ett isländskt kvinnoöde under tidigt 1900-tal, en fängslande historia fylld av drömmar och läntan, oväntad lycka och drastisk humor.
Boken beskriver en kvinna som kämpar för att ta makten över sitt eget liv, men tecknar samtidigt med enastående inlevelse en bild av kvinnors liv och lott i det förgångna och i nuet.

Äntligen en riktig läsupplevelse! Den levererar! Håller vad texten på baksidan lovar, och lite till!
Jag har lärt känna en fantastisk kvinna och konstnär, jag har känt dofter från Islands jöklar, jag har njutit av en kärlekshistoria av stora mått, jag har lidit med Karitas som kämpar sin kamp för att få vara annorlunda i ett traditionellt samhälle där männen oftast är frånvarande. Jag har lärt mig om de isländska sagornas älvor och väsen, om kvinnornas slit för att få tillvaron att fungera, jag har läst om sorg och smärta, om lycka och glädje.
Allt skrivet med en obändig berättarglädje och ett vackert språk.
Nu har jag reserverat författarens första roman “Måsarnas skratt” på biblioteket och ser fram emot många timmars lustfylld läsning!
Mitt betyg ****

Vi vet nog vem du är av Doris Dahlin

“Det är lätt att tillverka tidsinställda bomber av människor. Med tillräckligt många kränkningar, med smärta och likgiltighet är det endast en sak vi kan veta. En dag briserar de”

Grace älskar att sjunka ner i favoritfåtöljen, svepa mohairfilten om sig och tänka på hur bra det har gått för henne. Ändå överfalls hon allt oftare av en längtan att tilltala någon i hissen på väg upp till lägenheten och berätta att hon sover allt sämre om nätterna, att hon håller på att bli alltmer desperat. Att hon ligger vaken och planerar hur hon ska straffa fröken Wickström för det hon gjort Anna.
Anna som nu sitter i snabbköpskassan och hatar sitt arbete och sitt liv. Hon som aldrig kan glömma fröken Wickströms hånfullheter och smällande pekpinne.
När Annas och Graces gamle skolkamrat mördas kommer det förflutna ikapp dem och deras relation förändras i ett slag.

Berättelsen handlar om två kvinnor, om barndomens trauman och om människors utsatthet. Om skuld och skam och allt det som inte får att tala om men som förr eller senare kommer fram i ljuset.
Den ena är pedant, den andra en slarver, men dom har bägge blivit mobbade och tyr sig till varandra.
Boken var som ett knytnävsslag i magen, jag blir illa berörd, känner mig skyldig. Hur många stackars människor har inte jag själv ignorerat i mitt liv för att dom inte passade in?
Den är skickligt skriven av en författare som är kunnig i ämnet. Jag har tidigare läst hennes självbiografiska bok, och denna är ännu bättre, så realistisk så man inte vill fortsätta läsa, men måste!
Slutet kommer som ett crescendo, djävulskt och realistiskt.
Läs och bli berörd!
Mitt betyg ****

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  Marketta

  9 augusti 2009

  Verkar vara intressanta böcker. Dessvärre så lånar jag sällan från biblioteket. Jag har en hel drös i bokhyllan med olästa böcker, fast har ju kommit ikapp lite under dom 4 sista veckorna.

 2. Svara

  britten

  11 augusti 2009

  å så sugen jag blir på att läsa när jag läser dina recensioner men det går inte ! jag vet inte vad dte är men jag som älskar att läsa kan inte alls koncentrera mig på böcker just nu….jag hoppas läslusten kommer tillbaka , då ska jag läsa dina tips….kramiz..(och du ! städa bilen det är ingen höjdaresyssla här heller med dessvärre ett måste när vi har 4 bilar som alltid är ute i trafik)…..

 3. Svara

  Kersti

  12 augusti 2009

  På bokmässan förra året hörde jag Erik Bengtsson berätta om sin bok. Den lät spännande. Men sedan när jag kom hem glömde jag bort den. Ska kanske ta och låna den på bibblan.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 338
 • 552
 • 1 609 686
 • 5 042
 • 65 049
Sök här