Jag har läst..

Veckan före löning - God mat för liten peng Bokomslag Veckan före löning - God mat för liten peng
Karolina Sparring
kokbok
Norstedts
2020
169

En färggrann kikärtsgryta med rostad mandel och vitlöksstekt spenat är inte fy skam att servera en fattig tisdag i januari. Inte hemgjord gnocchi med smörstekt salvia heller.
I Veckan före löning får du precis det du behöver de där dagarna då kylen gapar tom och kreativiteten är på semester: god mat för liten peng.
Här bjuder Karolina Sparring på massor av läckra recept till dagens alla måltider, för vardag och helg.
Hon ger också råd och tips, bland annat om hur du kan ta vara på matrester, som gör dig både ekonomisk och miljösmart. Karolina är en erfaren kock, receptmakare, kokboksförfattare och en stjärna på att laga god mat av billiga råvaror.
Fotografen Tina Axelsson har tagit de härliga bilderna.
Veckan före löning är för dig som nyss flyttat hemifrån, för studenten, barnfamiljen, singeln, pensionären - ja, helt enkelt för alla som vill äta gott och billigt.

Den här boken håller faktiskt vad den lovar!
Jag är redan duktig på att hushålla med matbudget och har samlat recept under många herrans år.
Ändå tycker jag om att bläddra och läsa i nya kokböcker, och denna var väldigt trevlig.

Tips om rätter på rester får man aldrig för många av! Här fick jag ny inspiration vad jag kan göra med potatis, ris, tomatsås, köttfärssås, rotfrukter etc.

Jag har redan tidigare tagit till mig rätter som shakshuka som jag älskar, nu fick jag lära mig hur jag gör den på rester.
Likaså har jag alltid ingredienser hemma, tortillabröd och ost, för att göra quesadillas i stekpannan.
Nu kan jag utöka sortimentet med en variant med svarta bönor och en med majskorn!

För dem som vill ha matlåda (hallå Saija!) får man tips om hur man gör det smartast.

Är du vegetarian har du också många valmöjligheter här.
Boken känns modern och innehållet genomtänkt.
Passar ypperligt för en glad pensionär som gärna vidgar sitt receptregister och sin kunskapsbank om mat

2

7 Comments:

 1. Den lät intressant. Gillar att testa nya recept.
  Kramar från oss

 2. Kokböcker gillar jag också- Roligt att få inspiration och bläddra i dem. Hittar och letar gärna recept. Visserligen finns idag det mesta på internet men det är inte samma känsla i mitt tycke.
  Har samlat recept sedan nästan 50 år tillbaka i pärmar och många används än idag bla. från tidningen Allt om mat” som jag prenumererade på under 70-talet och en bra bit in på 80-talet. Har en del gamla tidningar kvar.
  Jag testar gärna recept och lagar ofta asiatisk mat- Ska titta närmare på boken.Kanske blir det ett köp.
  Tack för smakbiten.
  Kram

 3. God kokbok det där …. någon receptprövare i den mening är jag inte, men ibland händer det ju :-) och så blandar jag lite på frihand. Bläddra i kokböcker är ett nöje då det er fina bilder!

 4. Här blir det sällan rester, gubben äter rent. Har man tänkt matlåda får man se till att “gömma” undan den innan man tar fram maten. Ja ja du hinner städa inne i november eller till jul. Annars får du väl ta det efter jul =) Ha en bra fredag!

 5. Intressant, den vill jag läsa…och bläddra i :) Vår bästa granne fyller år på tisdag och vi har matintresset gemensamt, dock är det gammaldags recept som gäller där, så jag har beställt två kokböcker från Kokboksantikvariatet som han får kika i :) men den här gillar jag!
  Kram finaste Paula och tack för tipset!

 6. Jag har älskat kokböcker i alla tider, men gillar inte att laga mat. Märklig kombo kan tyckas. Jag har hur många kokböcker som helst, men ändå blir det på nätet nu som jag söker recept.
  Kram

 7. Bra med inspiration! Jag älskar quesadillas, det äter vi rätt ofta här hemma. Går ju att variera hur mycket som helst beroende på vad som finns i kylen :-)

  Ha en fin fredag!

Kommentera