Läst

Jag har läst/lyssnat

Av
den
10 juli 2024

I juni har jag lyssnat på två ljudböcker
Betraktaren av Helene Flood Mitt betyg 4/4
Uppläsare: Marie Richardsson Betyg 4/4

Rikke är forskare och lyckligt gift med sin ungdomskärlek Åsmund. Tillsammans har de två barn. Deras nya bostad ligger ett stenkast från Oslos innerstad och här faller allt på plats, det känns perfekt. Harmonin bryts dock när familjens granne ovanpå hittas död, mördad. I ett slag förbyts idyllen i något helt annat. Alla i bostadsområdet är berörda av mordet. Särskilt Rikke. Hon blir varse hur litet hon vet om sina grannar hon lever vägg i vägg med. Likaså att hon måste berätta för sin man vilken relation hon hade till Jörgen, den mördade grannen. Ett besked som även mordutredarna väntar på.

Det här är den andra romanen av författaren, jag blev inte besviken den här gången heller!

Tid för Lisbeth av Annelie Sylvan Mitt betyg 3/4
Uppläsare: Marie Richardsson Mitt betyg 4/4

När Lisbeths man plötsligt lämnar henne efter 40 års äktenskap, släpps en ilska lös hos Lisbeth. En ilska som inte klarar av möblerade rum. Hon lämnar deras gemensamma lägenhet och flyttar till en stuga i skogen. Hon behöver nollställa sig själv. Vara ifred. Men döttrarna har inget tålamod med hennes självförverkligande. Har hon blivit galen?
Med nya människor och insikter i sin närhet, ser Lisbeth klarare än någonsin. Vad betyder det egentligen att åldras med värdighet? Varför ska kvinnor leva under den omöjliga pressen att se yngre ut än de är?
För att inte tala om det livslånga moderskapet. Får en kvinna någonsin ta timeout från sin roll som mamma och sätta sitt eget mående främst? Knappast. Men Lisbeth försöker. Hennes döttrar är trots allt över 30 båda två. Hon vill ju inte säga upp sig för alltid. Bara ta en paus för att bli hel och förhoppningsvis komma ut på andra sidan lite mer som sig själv. Som Lisbeth.


Det är anmärkningsvärt att jag tagit mig an en feel-good-roman! Det beror på att jag såg en recension där jag läste att den här romanen var så mycket mer än feel-good, och jag kan faktiskt hålla med. Dock tyckte jag att den var lite väl lång och omständig på slutet och det drog ner betyget

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  11 juli 2024

  Känner att jag vill läsa båda böckerna. Tack för tipsen.

 2. Svara

  Anna i Portugal

  11 juli 2024

  Säger som Anna-Lena, båda hamnar på läslistan! Tack!

 3. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  11 juli 2024

  Ja, den boken vill man ju läsa! Även om det där med att “hitta sig själv” låter udda för mig!!
  KRAM-Susie

 4. Svara

  Klimakteriehäxan

  11 juli 2024

  Tack för tips, ny förf för mig men du “säljer” hennes böcker bra!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 167
 • 189
 • 1 655 001
 • 5 128
 • 66 118
Sök här