Läst

Jag har läst..

Av
den
3 september 2009

Lyckan är en sällsam fågel av Anna Gavalda

I centrum av berättelsen står Charles, arkitekt med många prestigefyllda uppdrag långt utanför Frankrike men mindre framgångsrik med att skapa ett hållfast liv utanför arbetet.
Han börjar närma sig 50, hans relation med Laurence blir allt kallare och en trötthet håller på att äta upp honom inifrån.
Plötsligt får han ett osignerat brev med den enda raden “Anouk är död”, och minnena väller över honom.
Han söker sig nu tillbaka mot händelser och människor i sin ungdom, och möter på vägen Kate, en kvinna som lever i ett slags lantligt, stökigt pradis omgiven av barn och djur. Men även Kate, sin smittande vitalitet till trots, har prövats av livet och tvingats till svåra val. Kate och Charles dras till varandra men inget är givet på förhand.

Jag tillhör dem som med förväntan sett fram emot denna bok efter att ha läst hennes första succeroman “Tillsammans är man mindre ensam”.
Jag har fått vänta länge på den pga lång kö på biblan och nu då jag fick denna 555-sidiga bok i min hand hade jag bara två veckor på mig att läsa den. Eftertraktade böcker har kortare lånetid, så är det bara.
Nåväl, visst har jag tid att läsa, även om jag inte gillar att göra det under tidspress.
Men, va svårt det var att betygsätta denna historia!
I mångt och mycket var den underbar, det poetiska språket, humorn, samma medkänsla som följde med mig länge från hennes tidigare bok…
Men, denna bok hade gott kunnat vara några hundra sidor kortare!
Den består egentligen av två historier, den första handlar om Charles barndom, ungdom och nuvarande liv, den förvillar bort sig i långa onödiga monologer, en förfärlig massa invecklade fakta om arkitektur, den blev helt enkelt seg, och jag märkte att tankarna svävade ut någon helt annanstans än i historien jag läste. Det är aldrig ett bra tecken!
Andra delen som handlar om när Charles möter Kate, hör hennes livshistoria, är mycket mera njutbar. Förutsägbar, ja, men ändå varm, medmänsklig och rörande.
Och vad blir betyget?
** eller ***, två för första delen och tre för den andra, var inte det knepigt så säg!

Den som vässar vargars tänder av Carina Rydberg

Tvillingparet Jannis och Sonya tycks vara sammansvetsade för alltid, genom de kränkningar de utsatts för under sin uppväxt. Efter att Jannis misslyckats med att skapa sig en tillvaro på egen hand, lever han åter tillsammans med sin syster.
De köper ett kafé i en by vid havet, och lär snart känna en ensamstående kvinna med en dotter i elvaårsåldern. Mellan syskonen sätts ett kusligt spel igång, med kvinnan och flickan som ovetande deltagare.

En studie i ondska kan man kalla denna historia. Arvssynd, ondska, eländes elände….
Jag har inte läst Rydberg förut, och det är absolut inget fel i hennes skicklighet som författare, men att läsa en så destruktiv historia som denna gör ju ingen människa glad.
Mitt betyg blir därför **

Den tionde gåvan av Jane Johnson

Michaels avskedsgåva till Julia blir en ny början…
När Julia lämnar kärleksrelationen med Michael har hon fått ett krossat hjärta men också en bok fylld av hemligheter. I den vackra antika boken om 1600-tals broderier upptäcker hon lika gamla dagboksanteckningar nedskrivna av en kvinna som heter Cat Tregenna från Cornwall.
Fascinerad läser Julia den sanna berättelsen om Cat och hur hon tillsammans med alla i den lilla byn kidnappades av pirater från Nordafrika och såldes som slavar i Marocko.
Julia reser till Marocko för att få reda på mer om Cats öde.
Här kommer hon att hitta djupt begravda hemligheter och precis som Cat gjorde 400 år före henne, förlorar hon sitt hjärta under den heta marockanska solen….

Jag har längtat efter en äventyrsbok! Ibland är det underbart att ge sig hän i en mytisk värld, i en magisk saga och en kärlekshistoria.
Det speciella med den här boken är att det finns en verklighetsbakgrund som få känner till, nämligen att pirater från Marocko rövade bort författarinnans släkting från Cornwall!
Att läsa om exotiska berbiska pirater är underhållande, boken är visserligen lite naiv, men det ursäktar jag gärna och ger den betyget
***

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Nilla

  3 september 2009

  Jag har också läst “Tillsammans är man mindre ensam” och tyckte väldigt mycket om den. Jag väntar på att den här som du har läst ska komma ut på pocket. Inbundna böcker är för tungt för mina händer och handleder, tyvärr.
  Det är så bra med dina boktips, i bland hittar man riktiga godbitar som man annars kanske hade missat, tack.
  Kram

 2. Svara

  messan

  3 september 2009

  Tack för dina boktips! Jag har inte läst någon av dom men har Tillsammans är man mindre ensam här hemma. Har en dragningskraft till deckare:) Har läst Blunddockan klart nu. En ganska typisk amerikansk deckare…spännande men si så där.
  Har du så långt hår?? Har också längt men kortare än du:)
  Nu ska här fixas lite här hemma sen ska jag vila lite efter konferensen.
  Kram

 3. Svara

  Astrid

  3 september 2009

  Den tionde gåvan lät intressant . Jag prenumerar nu på din blog och så bra det är för då ser jag när du uppdaterar

 4. Svara

  Anki N

  3 september 2009

  Ja om Du har samma väder som oss idag, dvs regn o regn i stora mängder så är det ju perfekt väder för att läsa. Men, ja du vet ju hur jag är när de gäller böcker. De dräller om dem här men ingen läser dom. Trist men sant.
  Du!! Ha en fortsatt bra dag.
  Kramiz anki N :silly:

 5. Svara

  britten

  3 september 2009

  hej där….ja jag blev lite besviken på den första boken boken diú skriver om faktiskt….hade väl för höga förväntningar …..den sista boken som du skriver om här blir jag jättenyfiken på ..måste titta efter den…hoppas att allt är bra och att du klarar dig bra ensam med dina gulliga hundar nu när maken är borta….kram kram

 6. Svara

  Malin

  3 september 2009

  Ang elektroniska vykort m egna foton mm, det gick att betala med kort oxå på nätet om man föredrar det. Då var det även 4 kr billigare, 16 istället för 20 kr som ett sms kostade (trafikavg tillkommer)

  Oj oj vad du läser!! Jag läste igår ut Skumtimmen av Johan Teorin och skall nu sätta igång med nattfåk av samme författare!

 7. Svara

  Ragnvi

  5 september 2009

  Morning Paula! Tack för mejlet!
  Böckerna har jag inte läst…men har äntligen skaffat mig en CD så jag kan börja lyssna istället…nån gång! Tiden räcker banne mig inte till just nu känns det som…förstår inte! Hittar du det där underbara stället över jul på nätet så tipsa mig!!!!
  Kramen!
  Ragnvi

 8. Svara

  BrittMarie

  5 september 2009

  Hej!
  Gavalda låter spännande. Jag har läst tre av hennes böcker, som jag tyckte var bra allihopa. Sedan till Rydberg, som jag förstår att du inte gillar så mycket även om hon fick två stjärnor, samma som första Galvaldan. Jag skulle en gång läsa Djävulsformeln, men kunde inte läsa ut hela. Till slut trodde jag nästan att onda krafter drabbade mig själv bara genom tanken, så som i boken. Men det var kanske så att boken var bra istället?? Fast otäck!!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 335
 • 499
 • 1 641 026
 • 5 101
 • 65 745
Sök här