Läst

Jag har läst..

Av
den
23 februari 2021
Kvinnosaker - Ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål Bokomslag Kvinnosaker - Ett sekel av kvinnohistoria genom 50 föremål
Karin Carlsson
Samhällsfrågor, rättsvetenskap, genusfrågor
Bonnier fakta
2020
mjuk pärm, illustrerad
204

Kvinnosaker berättar svenska kvinnors historia genom 50 föremål, från sekelskiftet 1900 fram till idag.
Historikern Karin Carlsson skriver på ett fängslande och underhållande sätt om tingen som påverkat kvinnors vardag, rörelseutrymme och möjlighet att leva.
Föremålen bär alla på berättelser om kvinnors historia. Vissa av dem har påverkat kvinnors liv och erfarenheter på ett konkret sätt. Andra bär på symboliska berättelser. Föremål som betraktats som frigörande under en viss period kan i en annan tid ses som förtryckande.
Läs om vibratorn som botade hysteri, byxkjolen för kvinnliga poliser och många fler kvinnosaker - alla livfullt illustrerade av Amanda Berglund
Här får du möta kvinnor som bytt den trånga korsetten mot den första behån, som knutit på sig träningsskorna för att ta plats i männens maratonlopp eller satt sig bakom spakarna i stridsflygplanet. Andra har tagit cykeln till fabriker, röstmöten, tidningsredaktioner och förskolor, med handväskor fyllda av puderdosor, cigaretter, engångsbindor, överfallslarm och nycklar till alldeles egna rum.

En helt otroligt rolig och informativ bok som verkligen visar på hur kvinnors ställning i jämställdhetens namn har krävt hårt arbete i motvind.
Idag tänker vi inte på att t.ex träningsskon för kvinnor inte funnits särskilt länge!
Den första kvinnan som sprang maraton Kathrine Switzer, sprang i canvassko med hård gummisula, en sko med ursprung i 1800-talet.
Sneakern kom till när vulkaniserat gummi uppfunnits och namnet syftar på att bäraren kunde röra sig ljudlöst på gatorna. Först på 70-80-talen då intresset för aerobics och löpträning ökat bland kvinnor började man tillverka skor specifikt för kvinnor, modellerna kallades Lady Jane eller Princess...
OS i Paris 1900 var startskottet för kvinnligt deltagande men eftersom överdriven ansträngning ansågs kunna leda till sterilitet, trånga bäcken och mental ohälsa så fick kvinnor endast delta i golf, segling, tennis och krocket.

Ja det är lätt att skratta men skrattet fastnar nog också i halsen när man läser alla hisnande historier. Jag hade hejdlöst kul när jag läste boken och rekommenderar den å det varmaste.

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  23 februari 2021

  Tack för detta boktips! Jag tror absolut den skulle passa mig. Har antecknat titeln. Och den kan nog få förtur. Just nu lyssnar jag på “Bränn alla mina brev” av Alex Schulman och han läser själv. Så bra bok. Och som fusisk bok läser jag den första av “Sju systrar”
  Kram

  • Svara

   Paula

   23 februari 2021

   Gokväll! Jag har inte provat att läsa någon av Schulmans böcker. Har inte kommit underfund om den mannen, är han fågel, fisk eller något där emellan. Nonchalant, oartig, stöddig, är mina intryck från tv-program han medverkat i. Framför allt var han med i Alla mot alla med Filip och Fredrik, då i lag med Jan Guillou. Lite nyfiken på hans alster är jag nog, och du verkar gilla hans böcker?
   Nu väntar sängen, nattikram

 2. Svara

  ElisabetR

  23 februari 2021

  Tack för tips. Jag ska kika på den.
  Jag är så frustrerad då vi inte får gå in på bibblan och snoka i hyllorna. Det är ju det som är, tycker jag, vitsen med att få gå dit. Känna av en bok när man håller den i handen och läsa de första raderna. Om de väcker nått hos mej då tar jag boken och tycker oftast att den är bra.
  Därför bra med dina tips, har du skrattat åt den så går den nog hem här också :-).
  Go’natt.

  • Svara

   Paula

   23 februari 2021

   Jag håller med dig att man vill gå in och snoka lite. Nu får vi gå in här men helst inte gå runt bland hyllorna utan raka spåret till utlåningsdisken och hämta det man har reserverat.
   Jag följer en bra sida, https://www.selmastories.se/ där jag får många bra tips på böcker. Följer också kultursidan på svt.se där bokrecensioner brukar dyka upp, likaså Yukiko Duke på YouTube!
   Nu ska jag nanna kudden, fastar ikväll inför blodprover imorgon. Får ta dem här på Säfsgården, så glad åt att slippa åka iväg.

 3. Svara

  ElisabetR

  24 februari 2021

  Tack för tipsen, visste inte om dessa sidor.
  Lycka till med proven. Så bra att man igen kan göra det på Säfsgården.
  Ha en bra dag.

 4. Svara

  Tove Olberg

  24 februari 2021

  Den där är intressant; något att hänga upp det hela på sa att säga 🙂
  och minnas lite grann….

 5. Svara

  Kicki

  24 februari 2021

  Jag får väl lämna lyssnandet för en riktig bok, för den där verkar intressant.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 39
 • 172
 • 1 654 286
 • 5 125
 • 66 098
Sök här