Läst

Jag har läst….

Av
den
24 mars 2021
Tidstypiska kök & bad 1880-2000 Bokomslag Tidstypiska kök & bad 1880-2000
Cecilia Björk, Gustav Bergström, Laila Reppen
www.byggtjanst.se
2020
264

Boken ger en illustrativ bild av standard- och stilutvecklingen av kök och badrum i Sveriges flerbostadshus och småhus. Utformning och utrustning av kök och badrum följer tidsandan genom decennierna, såväl tekniskt som funktionellt. Samtidigt bär historien tydliga spår av hur synen på hushållsarbetet och livet i hemmen har förändrats över tid.

Skildringen tar sin början under 1880-talet när många städer växer kraftigt i industrialiseringens spår. Det råder bostadsnöd och knappa ekonomiska förhållanden. Bostäderna värms med kakelugnar eller kaminer, maten lagas på vedspis och på gården finns torrdass. 120 år senare, år 2000 när berättelsen avslutas, är hög standard i kök och badrum en självklarhet. Nya trender avlöser varandra och många kök och badrum rivs ut och byggs om, långt innan det är tekniskt nödvändigt.

Ökad kunskap om tidstypiska inredningar är en värdefull grund vid bevarande, renovering och ombyggnad. Inspiration kan hämtas ur olika tiders planlösningar, köksuppställningar och inredningar.

Alltså vilket praktverk!
Jag har en förmåga att luska fram lite udda boktitlar, i lite udda ämnen, detta är inget undantag.
Den här boken är så mycket mer än presentationen (som är mycket detaljerad och bra) av kök och bad, det är en tillbakablick på vår livsstil under de gångna hundra åren!
Varje decennium har ett eget kapitel med avsnitt om köken, standarden och hur livet tedde sig i köken. I avsnittet badrum berättas om synen på hygien och hur badrummen utvecklats över tid. I fiktiva berättelser skildras också hur familjelivet och vardagen kunde te sig i olika tider för att ge en bild av tidsandan.

Utkast sid 241 1990-tal

"Vardagsrummet är rymligt, med golv av lamellparkett och väggar svampade i orange på ljus botten. På ena långsidan står en pösig kornblå soffa med ett glasbord framför. Två gulgröna fåtöljer och en lurvig vit matta fullbordar sittgruppen. Mitt emot står TV- och videobänken med stereoanläggning. Familjen har både CD-spelare och en skivspelare för vinylplattor. I hyllan står också många videokasetter, både köpta och filmer som de spelat in från TV."

Intressantast ter sig dock de äldsta skildringarna från "förr i tiden"
Till varje avsnitt hör en blandning av arkivbilder, foton från museilägenheter, foton ur kataloger etc.

utkast sid 76 1920-tal

"Hos bättre bemedlade får ofta ett hembiträde nu ersätta både husa och kokerska. Hembiträdet har inte reglerad arbetstid utan ska finnas till hands dygnets alla timmar trots sin usla lön. Hennes sängplats finns i en liten sovalkov vid köket eller i en jungfrukammare"

sid. 68 1910-tal

"Vattenklosetten är av högspolande modell i porslin. Toaletten spolas genom att dra i kedjan med porslinshandtaget. Toalettpapper, med en skrovlig och en glatt sida, hänger i buntar av lösa ark på en krok på väggen."

Den här boken väckte ett stort ha-begär. Den är så omfattande så en genomläsning långtifrån räcker. Jag tror bestämt den ska stå i min bokhylla. Du kan handla den hos byggtjanst.se

TAGS
3 kommentarer
 1. Svara

  ElisabetR

  24 mars 2021

  Den var häftig. Jag kollade på sidan du hänvisade till. Kände igen det gröna badrummet, det hade min svägerska när de byggde. Jag hade det vita i en lägenhet jag bodde i. Härliga bilder. Kul bok för den som renoverar tidsenligt.
  Trevligt tips. Ha de’ :-).

 2. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  25 mars 2021

  Usch, inget för mig! Jag får rysningar när jag ser inredning från 70-talet eller tidigare. Kan bero på att man kommer ihåg det. Dom yngre som inte var med tycker det är kul och spännande och ibland t.o.m. snyggt, jag tycker det mesta från den tiden är fult.
  KRAM/Susie

 3. Svara

  Kicki

  25 mars 2021

  Väldigt intressant. Jag bläddrade i det man kunde se via din länk.
  Det har onekligen hänt en del på 100 år.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 294
 • 363
 • 1 626 688
 • 5 069
 • 65 363
Sök här