Läst

Jag har läst..

Av
den
17 februari 2022
Ett liv på vår planet Bokomslag Ett liv på vår planet
David Attenborough
naturhistoria, humanekologi, biologi, biografi
Natur&Kultur
2020
231

En bok som förmedlar hopp utan att bli överoptimistisk” Arbetarbladet

”en fin liten bok, rappt skriven /…/ redovisar sakligt våra chanser utan att blunda för varken svårigheterna eller möjligheterna.” ETC

”Det är djupt gripande.” Göteborgs-Posten

”Jag blir både gråtfärdig och stridslysten av David Attenboroughs sätt att beskriva mänsklighetens kris och samtidigt skapa hopp.” M Magasin

”Ett liv på vår planet är medryckande, tydlig, klar i både tanke och stil. Och den är ett skakande vittnesmål. Svenska Dagbladet

"Naturfilmsnestorns testamente och framtidsvision är en stark plädering för att börja samarbeta med naturen i stället för att motarbeta de.-" Sveriges Natur

David Attenborough har sett mer av världens natur än någon annan. I över sjuttio år har han i sina naturfilmer visat oss vår planet i all sin storslagenhet.

David Attenborough är idag 93 år gammal. Han har besökt jordens alla kontinenter, har utforskat dess vildmarker och dokumenterat den levande världen i all dess rikedom.

Nu, för första gången, ser han tillbaka på de avgörande ögonblicken i sitt liv som naturskildrare, liksom på den förödande utvecklingen han har bevittnat under sitt liv.

Attenborough tar upp några av de största utmaningarna som vår planet står inför och ger oss insikt om den enorma förlust av natur som skett under en enda livstid. Men han har också ett starkt budskap om hopp för framtida generationer och presenterar lösningarna för att rädda vår planet från katastrof.

Den här boken är hans vittnesmål och vision för framtiden.

”Jag heter David Attenborough och jag är 93. Jag har levt ett verkligt extraordinärt liv. Inte förrän nu har jag riktigt uppskattat hur extraordinärt.

Den levande världen är ett unikt och spektakulärt underverk. Trots det lever vi människor på jorden på ett sätt som leder till dess förfall. Människan har överskridit världen.

Den här boken är mitt vittnesmål och min vision för framtiden. Den är berättelsen om hur vi kom att begå detta vårt största misstag och hur vi, om vi agerar nu, fortfarande kan rätta till det.

Vi måste lära oss hur vi arbetar med naturen snarare än mot den - och jag ska berätta hur.”

Jag lyssnade på den här boken.
Uppläsaren var torr och saklig, hade inget schwung i läsningen så det var en rätt tråkig upplevelse.
Budskapet är inte tråkigt, det är ett budskap vi alla måste ta till oss.
När jag lyssnat till första tredjedelen hade jag deppat ihop totalt. Nog för att jag visste att det var illa ställt med vår planet, men inte såå illa!
Men, sen kom ju faktiskt också alla förslag på lösningar. De påvisade hur mycket vi människor kan åstadkomma genom att använda vår kapacitet. Det som behövs minst lika mycket som nya rön och uppfinningar och förändrat levnadssätt är samarbete. Och det är inte det lättaste att få världens länder enade...
Jag hoppas vi lyckas, för kommande generationer, och jag skäms över hur vi har ställt till det...

TAGS
1 Comment
 1. Svara

  Ditte

  17 februari 2022

  Tack för smakbiten. Och kanske ska jag läsa den som fysisk bok med tanke på att du tyckte den var seg att lyssna på. Absolut en bok jag vill läsa. Att få världens länder enade är knepigt. Det är ju knepigt ibland för ett par personer att enas. Även om det är viktiga frågor.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 452
 • 559
 • 1 651 884
 • 5 116
 • 65 975
Sök här