Bloggen Läst

Jag har läst..

Av
den
28 april 2022
Kvacksalveri! Från blodiglar till detox Bokomslag Kvacksalveri! Från blodiglar till detox
Peter Olausson
medicin, naturmedicin, terapihistoria
Ordalaget bokförlag
2021
376

Vad är kvacksalveri? Hur har det sett ut genom historien? Vilka är riskerna med dagens alternativmedicinska behandlingar?
På 1870-talet kunde det rekommenderas att skölja ner tre levande daggmaskar med en sup fotogen mot halsåkommor. Ännu äldre är tron på de fyra kroppsvätskorna och deras betydelse för hälsan. Men kvacksalveri hör inte bara till historien. Många äter hälsokost, gör detox, får healing och akupunktur.
I boken får du lära känna alla de behandlingar och medel som genom historien ofta skadat mer ände gjort nytta. Det är fascinerande beskrivningar av ibland bisarra metoder som vi ändå valt att tro på i vår jagkt på hälsa och välbefinnande.

Urval av ämnen:
Animal magnetism, antroposofisk medicin, ayurveda, healing, hårmineralanalys, kinesiologi, dolloidalt siver, kraniosakral terapi, Ortomolekylär medicin, paracelsus, teriak, THX, kinesisk medicin, öronljus osv...

Den här boken fick jag ha-begär till. Få se hur det går, lämnar den till biblan och känner efter. Kan ju alltid låna om den, men jag känner för att ha den i min lilla bokhylla och plocka fram ibland.
Jag visste just ingenting om t.ex THX sprutor, ändå var begreppet bekant, det var inte så länge sedan det var poppis. Vad bestod sprutorna av? Jo kalvbräss och destillerat vatten, halleluja!

Och vad tror du den store Mao tyckte om kinesisk medicin?
Jo,"Även om jag anser att vi ska främja kinesisk medicin så tror jag personligen inte på den. Jag tar ingen kinesisk medicin"

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  bpz3

  28 april 2022

  Tänkte bara säga hur glad jag blev när jag läste hos Ditte att Primrose och du turas om med Selfien. Sedan läste jag att Anna-Lena (Femfemman) också vill vara med. Hon tack vecka 20.
  Tror att Klimakeriehäxan blir glad, och det blev jag också:-) Stort tack!

  • Svara

   Paula

   28 april 2022

   Vi tänkte som så att alla vi som deltar kan turas om med frågorna! I alla fall de som vill och kan. Primrose först, sen tar jag och sen Anna-Lena eller någon annan. Helst du också! Vill du inte så finns det andra hugade, men vi försöker hålla temat levande så länge det känns kul!

 2. Svara

  Ditte

  28 april 2022

  Intressant! En bok jag nog vill läsa-
  Vad gäller din kinesiska läkekonsten har jag testat den i olika varianter och gillar den verkligen-
  Moa ogillade ju det mesta och inte minst det han inte själv kommit på.
  Vad gäller fortsättning av temat så hänger jag också på men måste bara se om och när jag ska opereras och det vet jag snart. Men visst tar jag också en omgång.
  kram

  • Svara

   Paula

   1 maj 2022

   Det här är en populärvetenskaplig bok som har som uppgift att ifrågasätta alla metoder utom den medicinska. Den är dock inte dömande, men självklart så ifrågasätter den många metoder som humbug. Jag tyckte det var mest intressant att få reda på hur många olika läkemetoder är tänkta att fungera, utan att lägga stor vikt på bevisningsgrad. Jag har inte prövat så många metoder själv, och kan nog inte påstå att jag blivit hjälpt av några heller. Men mycket intressant läsning och väldigt grundligt gjord. Det lät inte så bra med en eventuell operation, är det ryggen som ska åtgärdas? Vet ju om att du har stora besvär, kan man åtgärda dessa med en operation så är det väl bra? Håller tummarna för att du får snar hjälp/Kram

 3. Svara

  Primrose

  28 april 2022

  Om jag uppfattat det rätt tar du vecka 19 och jag börjar vecka 18. vecka 20 tar femfemman, sen hänger KICKIE och Ditte på, de är de jag vet nu ,-)
  Primrose ,-)

 4. Svara

  Geddfish

  28 april 2022

  Oj, vilken bok! Ja, kanske den vore nåt! Just nu tuggar öronen på en annan – om trauma, ojoj.
  Men vad kul med SELFIE fortsättningen!

 5. Svara

  Äventyret framtiden

  28 april 2022

  Intressant bok, sannerligen. Sen undrar jag förstås vem som bestämmer vad som är kvacksalveri? Daggmaskar och sådant hör kanske till hedenhös i alla fall. Ingen tror väl på dem annat än att de är bra för trädgården. Själv har jag haft med antroposofisk medicin att göra, med kinesiologi och har enbart bra erfarenheter. Allt, den kemiska medicinen, baserar sig ju sist och slutligen på naturen, från allra första början. Sunt förnuft i sammanhanget är också väldigt bra att ha.
  Jag kanske hoppar på tåget Selfie jag också, ska fundera ett varv först.

  • Svara

   Paula

   1 maj 2022

   Författaren har letat fakta, i de fall inga fakta har hittats så talar han om det. Intressantast är att läsa om alla konstiga hälbrägdametoder som man aldrig hört talas om, boken verkar seriöst skriven. Självklart hoppar du på selfie-tåget, men du har tid på dig att bestämma dig….KRAM

 6. Svara

  Primrose

  29 april 2022

  HALLÅ, viktigt, hur gör vi under sommaren. Har någon som snickrar ihop en SELFIE till och med vecka 22.. Har vi det här som prövotid, och fortsätter i höst eller!? Är någon villig under sommaren, jag ror inte det. Vi har semester i mitten av juni! Hur tycker du! En trevlig Valborg önskar jag! Primrose ,-)

  • Svara

   Paula

   29 april 2022

   Jag tycker vi kan ta sommarlov då, o sen tar vi nya tag i augusti i någon form. En fin Valborg till dig också, här blir det brasa och sång imorgonkväll

 7. Svara

  Primrose

  29 april 2022

  Ja det tycker jag också, Från första veckan i juni till 15n aug, ska vi säga så,-) Sen kör vi på! ,-)) Har flera som ställer upp, har du kollat hos mig? Mysig Valborg du får ,-)
  Primrose ,-)

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 329
 • 380
 • 1 635 200
 • 5 092
 • 65 629
Sök här