Läst

Jag har läst…

Av
den
27 september 2023
Växternas symbolik myter och nyttor Bokomslag Växternas symbolik myter och nyttor
Ulrika Flodin Furås
etnologi, folktro och seder
Votum
2023
200

Vad symboliserade en ros i en vas på bordet i det antika Rom? Och vad betyder björkarna vi pyntar med till midsommar? Varför har vi vårdträd på gårdsplanen och finns det någon symbolik i en maskros? Genom århundradena har vi människor hittat på betydelser och skapat myter och symbolik kring växter. [Bokinfo]
Vad symboliserade en ros i en vas på bordet i det antika Rom? Och vad betyder björkarna vi pyntar med till midsommar? Varför har vi vårdträd på gårdsplanen och finns det någon symbolik i en maskros? Genom århundradena har vi människor hittat på betydelser och skapat myter och symbolik kring växter. Växterna har varit med och skapat vår världsbild, de har skyddat oss mot ont, hjälpt oss med kärlek och trolldom. Växter har läkt våra sår och botat våra sjukdomar. De har berusat oss och gjort oss lyckliga. Följ med på en färd till växternas rymd i historien.
--- Ulrika Flodin Furås är författare, fotograf och trädgårdsjournalist, med ett särskilt intresse för stadsodling och trädgårdshistoria. Hon är också redaktör för Koloniträdgårdsförbundets tidning Koloniträdgården. Sommartid arbetar hon i museiträdgårdarna på Naturhistoriska riksmuseet och på Vasamuseet. Hon är även auktoriserad Stockholmsguide och omtyckt föredragshållare.
Det här är en jättefin bok att både läsa och bläddra i. Fina illustrationer, massor av intressant läsning om man är intresserad av ämnet.
Utdrag: sid 95
"En teori kring kvinnors omväxlande humör var att livmodern vandrade runt i kroppen och att kvinnornas känslostämning berodde på var i kroppen livmodern befann sig. Man ansåg under antiken att dissekering var oetiskt vilket innebar att man inte visste hur människan såg ut inuti"
Sid 82
"Sokrates dömdes till döden genom att dricka en bägare med gift, vilken han drack med upphöjt lugn. Giftdrycken bestod av bland annat odört och vallmo, odörten verkade förlamande på muskulatur och andning, vallmon var lugnande. Denna blandning gavs till människor från överklassen. Vanliga simpla tjyvar fick dricka ett gift gjort på äkta stormhatt som gav en betydligt smärtsammare död. Antikens Grekland var ett väldig klassamhälle rakt igenom

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  27 september 2023

  Verkar väldigt intressant.

 2. Svara

  Znogge

  27 september 2023

  Vilken fin och tilltalande bok att läsa och att bläddra i. Vi är omgivna av symboler och det är spännande att veta vad som ligger bakom.

  Önskar en fin onsdag!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 452
 • 559
 • 1 651 884
 • 5 116
 • 65 975
Sök här