Läst

Jag har läst..

Av
den
25 maj 2010

Förföljd av Catharina Ingelman-Sundberg

Året är 1392. Den unga änkan Anne driver framgångsrikt det handelshus där hon tidigare var anställd. Samtidigt sprider sig skräcken i Stockholm. Vitaliebröderna, sjörövarna från Östersjön, styr staden. Och de är ute efter Anne och hennes tillgångar.
Med fara för livet lyckas hon fly, och tillsammans med sin lilla dotter slår hon sig ner i sin gamla hemstad Lubeck. Men snart tvingas hon inse att inte heller här kan hon vara trygg.
Hon förs ut på långväga äventyr över haven, och gång på gång sätts hennes list och starka vilja på prov.
I Lubeck bildas en hemlig motståndsrörelse, med planer att slå till mot Stockholms terrorstyre. Till den sluter sig före detta rådmannen Magnus Spännar, och hans och Annes vägar möts igen..

Det här är andra delen i en serie om Anne, en tredje finns och den ska jag snart läsa.
Författaren är marinarkeolog och journalist med en stor mängd kunskap om tiden hon skriver om.
Jag gillar skarpt historiska romaner, men de måste vara välskrivna och faktaspäckade.
Här finns allt som gör en bra berättelse, kärlek, äventyr och högt tempo.
Alltså är jag nöjd med läsupplevelsen och ger
betyget ***

Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski

“Såklart satte de en sådan som du i Observationsklass. För att bli Observationsklasselev skulle man ha de vanligaste beteendeproblemen; aggression, bristande koncentrationsförmåga, lågt arbetstempo, dålig ordning, läs- och skrivsvårigheter. Man skulle ha motivationssvårigheter. Du uppvisade det mesta av detta, men jag vet det, du hade det inte. Du var begåvad, du var egentligen mycket begåvad. Så sa ju alla”
Anni och Sami, syster och bror. Det fanns aldrig pengar. Det fanns alltid alkohol. För Anni ordnar sig livet ändå bra, med arbete, man och barn. För Sami går det åt helvete. Långa perioder har de ingen kontakt, men Annis längtan efter att få tillbaka sin bror finns alltid där.

Om jag säger såhär: det här var ingen lättillgänglig historia.
Dels handlar den om tunga känslor av sorg och vrede, dels är den skriven på en prosa som tar andan ur en.
Samtidigt är det en oerhört bra beskriven historia om hur snett det kan gå i livet när man inte får dom rätta förutsättningarna. En tröstlös kamp på otaliga institutioner, behandlingshem, ett ekorrhjul där man inte kan se något lyckligt slut.
Man når verkligen in i skallens labyrinter på Anni, hur hon tänker, tycker, känner. Det är stundtals smärtsam läsning om en människas demoner och ångest.
Utdrag ur boken:
” Vår familj hade varit i kontakt med allt i socialmodet, plus barnavårdsnämnd, fosterhem, torken, antabus, länkarna och kriminalvården, socialtjänsten och självhjälpsgrupper, Gud och hälsohem med groddar och kristaller.
Armodet, nöden, misären, torftigheten, bristen. Fattigarvet, hur kunde socialmodet vara så blint för fattigarvet och fattiggenen. Det hade inte gått bra för någon. Inte ens för mig.
Saknar ben när jag ska dansa, saknar armar när jag ska hålla om. Saknar mun när jag ska kyssar. Och jag trivs fortfarande bäst på kyrkogårdar, bland gravar. Jag tycker fortfarande att fyllegubbar luktar pappa.”

Mitt betyg ***

Fortfarande Alice av Lisa Genova

Alice Howland, lyckligt gift och med tre vuxna barn, är mitt i karriären när hon börjar glömma saker.
Först ett ord när hon håller föreläsning, något som vanliga människor inte ens skulle reflektera över. Sedan den dag då hon under sin sedvanliga joggingtur i city plötsligt upptäcker att hon inte vet var hon befinner sig, vilken väg hon ska ta hem.
En skrämmande upplevelse för den otroligt strukturerade och skärpta Alice. Hon söker läkare och får diagnosen tidig Alzheimer. Hon är 50 år gammal!
Ett gentest visar att hon ärvt sjukdomen, troligen av fadern – på äldre dagar hade han varit mycket förvirrad, men Alice hade tolkat det som resultatet av hans mångåriga grava alkoholism.
Alice fortsätter att arbeta, jobbet har alltid varit hennes identitet och främsta intresse, och kämpar envist för att behålla sin livsstil. Hon är väl medveten om att någon bot inte finns, och vet exakt vad som kommer att hända henne.

Författaren till den här skönlitterära boken har en examen i neuropsykologi och är mycket engagerad i Alzheimerfrågor.
Berättelsen är solid, skriven som en självbiografi, vilket oftast är positivt, förutom att jag ibland önskat att få veta mer om hur hennes man och barn med egna ord skulle beskriva den situation de lever i.
Här ryms mängder av sorg, det är hjärtslitande att läsa om hur snabbt Alice degenererar i sin sjukdom.
Hon planerar att avsluta sina dagar själv när hon blir tillräckligt dålig, men det är ju inte så lätt att genomföra när man inte ens kommer ihåg vad man gjorde för en liten stund sedan…
Hennes make ser med vanmakt på hur hans älskade hustru, den intelligentaste personen han känner, blir som förbytt. Han klarar det inte, och hennes begäran om att de ska ta ett sabbatsår tillsammans slår han bort. Han kan helt enkelt inte sitta hemma hos henne utan fortsätter oförtrutet sitt eget arbete som forskare.
Detta är en tankeväckande bok som berör, köp den, låna den, bara du läser den!
Mitt betyg ****

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  hönsakadorran

  25 maj 2010

  Boken av Alice Genova ska jag försöka låna på bibblan, den verkar bra. Det gör även den första du presenterar, men den i mitten tror jag att jag låter vara.
  Kram

 2. Svara

  Synne

  25 maj 2010

  Jag älskar sådana böcker som den första du berättar om, Förföljd.
  Måste få tag i den.
  Du har mycket bra boktips alltså.

  Näe bilen ska inte till skroten. Den ska till Afrika. Där ska den säkert rulla i många, många år till.
  Den står nere vid låven och läcker….
  Vi får den nya i slutet av veckan.

  Nu är det natta.
  Kramen från en trött nabokäring :mrgreen:

 3. Svara

  IKA

  26 maj 2010

  Oj här fanns det saker att sätta tänderna i vill jag lova.
  Den första – förföljd känner jag på en gång att jag vill läsa.

  Den andra boken av Alakoski känner jag mig i ärlighetens namn lite mindre säker på, den är säkert bra men jag gillar inte omslaget på den

  Den tredje – fortfarande Alice läggs absolut till läslistan! Människoöden är gripande och tänkvärda.

  Hoppas du har en bra dag min vän och tack för tipsen
  Kram!

 4. Svara

  Ragnvi

  26 maj 2010

  Morning i Pörtet! Som vanligt har jag inte läst dom böckerna…fniss!
  Vilket underbart ställe ni hittade i Pingst! Lite synd på vädret bara…
  Och jisses vad med strutsar! Just en så dammvippa köpte jag förra året!
  Hoppas Loppan blir bra i trampdynan! Vad har hänt?
  Kramen!
  Ragnvi

 5. Svara

  Ninni

  26 maj 2010

  Nu tog jag fram listan med böcker jag ska läsa… så småningom. Det verkar vara bra böcker du läst. Jag kan ju behöva lite omväxling till alla deckare.
  Kram.

 6. Svara

  BrittMarie

  26 maj 2010

  Men snälla Paula! BrittMarie Bengtsson åker väl aldrig på resa. Jo, ok små korta sådana kan det bli. Vi skulle åkt till sonen i Oslo vid Kristi himmelsfärds-helgen. Den resan blir nog inte förrän till sommaren eller hösten. Nu är den ledigheten förbrukad till att “rensa i röran”. En annan liten miniresa till blir det för att fira en student första helgen i juni. Ok då! Vi åker väl “som tättingar” – men inga spännande solsemestrar och sådant. Kanske det kommer en tid för sådant också…
  Kram

 7. Svara

  Lena

  26 maj 2010

  Go kvällen vännen!
  Tack för de fina boktipsen. Kan bli användbara i Indien. Tänk så vacker vår natur är nu i sin nya skrud även fast det regnar. Riktigt kunde känna doften av skog, nyutsprungna björkar och allt annat som kittlar en näsa. Tack för de vackra bilderna, de behövs för att påminna om hur vackert det är i Sverige.
  Kramis

 8. Svara

  britten sa

  27 maj 2010

  Så bra ….hade tänkt blogga om denna boken men du gör det så bra så jag länkar nog till dig om det är ok…Har Alzheimer i familjen så boken berör på många vis hos mig…

 9. Svara

  Kicki

  27 maj 2010

  Oj, hur ska jag hinna med dessa då?? Jag har ju som du vet en hel uppsjö med olästa böcker. Jag har just läst ut Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann. Jag vet aldrig att jag skrattat högt medan jag läser, men det gjorde jag med den, så Berra fick säga åt mig att vara tyst för jag störde honom när han läste 😉
  Kramen

 10. Svara

  messan

  28 maj 2010

  Böcker ramlar gott ner i själen och årets första husvagns semester hamnar nog ännu ett snäpp bättre. Kombinatioenen måste vara topp 1!!!

  Hinner inte med mina böcker…bara jobbar och missköter mig själv…OBS inget offer utan älskar det! Hur gör man liksom?

  Önskar dig en skön helg!
  Kramar

 11. Svara

  leila

  29 maj 2010

  där fick jag något nytt att fundera på 😆 ska nog kolla om den finns att lyssna på. jag lyssnar ju bara på böcker, det är mitt sömnmedel istället för piller. har lyssnat på böcker i snart sju år så nu kan jag inte sluta.

  trevlig helg. kram

 12. Svara

  Mia

  29 maj 2010

  Härliga boktips, måste bara komma ihåg att åka till bibblan inan dom stänger inför sommaren! Det är bråttom nu!! 😯

 13. Svara

  britten sa

  30 maj 2010

  så många bra boktips..tycker du måste få ett bra tips tillbaka…Halva liv av Mats Strandberg….tyckte i alla fall jag var en ganska bra bok efter allt tungt jag också läst ett tag,,,så roligt med ett bröllop att se fram emot och du ! du ska också ta åt dig äran ..du har också gjort ett bra jobb vet du…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 321
 • 770
 • 1 610 989
 • 5 044
 • 65 073
Sök här