Läst

Jag har läst/lyssnat i juli

Av
den
3 augusti 2023

Två ljudböcker har jag lyssnat på i juli:
Var är papporna? av Alexandra Pascalidou
Uppläsare: flera olika röster
Var jag än talade om Mammorna fick jag alltid samma fråga: Men var är papporna? I hela mitt liv har jag undrat var papporna håller hus. Inte minst min egen. säger författaren.
Därför vill jag ge dem ordet.
Låta dem själva berätta om faderskapet, frånvaron och förlusterna, flykten och maskuliniteten. Om våldet som löper som en röd tråd från hemmets trygga vrå till blodpölen på gatan. Om fängelseceller och förlossningar, knarkleveranser och krigsminnen. Jag möter de som stannade och de som stack, de som svek och de som aldrig slutar strida för sina barn.
Var är papporna? är uppföljaren till Alexandra Pascalidous Augustprisnominerade Mammorna.

Det här var en mycket stark bok, jag mådde illa, jag våndades, jag nästan grät, av ilska, av sorg….ibland var jag tvungen att pausa rösterna jag lyssnade på, det blev outhärdligt. Men på ett viktigt vis. Jag trodde jag var något insatt i ämnet, jag hade fel…
Betyg: 3/4
Uppläsning 4/4

Utanpåverket av Kristin Nord
Uppläsare Charlotta Jonsson
Lilian och Julia – mor och dotter, två kvinnoliv på olika villkor. När Lilian hittas död vid köksbordet måste Julia återvända till det sömniga villaområdet i staden hon lämnat bakom sig och glänta på dörren till det förflutna. Men en dörr kan vara svår att öppna, inte minst om den gömmer hundratals flaskor. Medan huset rensas på minnen, återförenas Julia med sina systrar: Marie i familjeidyllen, Josefin på gruppboendet. En roman som spänner över ett halvt sekel om ensamhet, klassresor, och vad som förs vidare över generationer. Om att till varje pris upprätthålla fasaden. Utanpåverket.
Jag njöt av att lyssna på den här boken, välskriven, dråplig, allvarsam, mänsklig.
Betyg 3/4
Uppläsning 4/4

Jag har också lyssnat på några sommarpratare i P1, nämligen
Andreas Cervenka ekonomijournalist
– Vi svenskar har i dag skulder på över 5 000 miljarder kronor vilket gör oss till ett av de mest skuldsatta länderna i världen. Nyfattigdomen brer ut sig, samtidigt som vi har rekordmånga miljardärer. Mitt program handlar om hur vi hamnade här.
Mitt betyg 3/4
Jessie Sommarström Årets kock
– Jag pratar om livets ”sliding doors”-ögonblick. Jag hade kunnat fastna på ett barnhem i Indien, sjuk i benröta. Men i stället fick jag komma till Sverige och till och med vinna Årets kock.
Betyg 3/4
Camilla Läckberg, författare
– Jag var elva år när jag bantade för första gången. Sedan dess har mitt liv präglats av en kamp mot min kropp – och strävan efter att uppnå ett ideal som är djupt orättvist för kvinnor att leva efter.
Mitt betyg 4/4 Oj så hon växte i mina ögon när jag lyssnade på hennes skildring om sin vikthets
Henrik von Eckerman hoppryttare
– Bra resultat och framgång är något man ska sträva efter, inte samla på. Målen ska vara tydliga och möjliga att uppnå. Som när jag fick frågan om att vara Sommarvärd och svarade: ”Ja, om jag vinner Världscupfinalen”
Betyg 2/4 Han lyckades inte få mig engagerad eller intresserad, kanske för att han inte berörde några andra delar av sitt liv än själva tävlingsdisciplinen
Bianca Salming friidrottare
–Jag pratar om det som varit en konstant och tryggheten i mitt liv – idrotten. Och hur den blev min räddning i sorgen.
Betyg 3/4
Jag har många fler sommarpratare att beta av, jag kan säga att om inte prataren lyckas fånga mitt intresse på en kvart så avbryter jag, så grym är jag…
Har du några favoriter bland årets pratare hittills så tar jag gärna emot tips!

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Anna i Portugal

  4 augusti 2023

  Papporna är verkligen en bok jag skulle vilja läsa, tack för tipset! Har inte läst Mammorna heller så kanske börjar där. Har också många sommarprat kvar att lyssna på. Håller med om Läckbergs.

 2. Svara

  farmor/mormor Hannele

  4 augusti 2023

  som tur är unga papporna bättre

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 550
 • 590
 • 1 641 831
 • 5 101
 • 65 753
Sök här