Läst

Jag har läst…

Av
den
8 juni 2011

Skogen av Margareta Lindholm

“Idag kom Grenaas. Vi måste flytta när arrendet för skogen löper ut den trettioförsta maj detta år som är. Grenaas stod kvar i dörren, klev inte in. Bror och jag satt vid köksbordet. Vi sa inget. Sedan frågade Bror hur vi skulle göra med redskap och verktyg, detta som står i uthusen och som är samlat sedan föräldrarnas tid.”

Så börjar berättelsen om Maria och Bror. Hela sina liv har de skött gammelskogen men nu har kyrkan sålt marken till Grenaas, skogen ska huggas ner och de tvingas flytta till en lägenhet i samhället. De blir ett ärende på den unga Fridas bord, och ju närmare Maria kommer den livsavgörande förändringen, desto mer närvarande blir barndomen på gården, kärleken till skogen och försöken till försoning med livet.

I dagboksform berättar här Maria stillsamt om sitt dagliga stretande och liv i skogen. Det framkommer att Bror haft psykiska besvär och även blivit behandlad för dessa. Bit för bit lär man sig förstå varför de två syskonen blivit kvar, varför ingen av dem skaffat egen familj. Att dras upp med rötterna efter ett helt liv är aldrig lätt, trots vetskapen så fortsätter syskonen med vårsådden trots att de inte kommer att hinna ta vara på någon mer skörd.

Udrag:
“Grenaas är den där sorten som tror att man gör precis som man vill när man kommer till skogen. Kliva ut på trappan och skjuta vad man vill eller såga ner några träd hur som helst. Köra in med jeepen över gårdsplanen under tjällossningen och lämna djupa rännor efter de breda däcken. Han vet inte någonting. Inte om oss, inte om gården. Inte om livet här.”
Precis så är det, den klokskapen besitter syskonen.
En tunn och lättläst bok om en inte alltför ovanlig livssituarion för många äldre idag.

Mitt betyg:***

En fager mö av Joyce Carol Oates

För sextonåriga Katya är arbetet som barnflicka i den fashionabla kuststaden Bayhead Harbor ett välförtjänt avbrott från tristessen i industrihålan i New Jersey där hon har växt upp. En lång, löftesrik sommar ligger framför henne och i den välpolerade staden finns utsikten om ett nytt och bättre liv.
Under en promenad med familjens två små barn möte Katya en charmerande äldre herre. Marcus Kidder är en förmögen och respekterad allkonstnär som gör ett djupt intryck med sina konstverk, sin klassiska musik och sitt författarskap. I hans hus vid havet uppslukas Katya av en förtrollad värld som står i skarp kontrast till hennes egen bakgrund, kantad av missbruk och kriminalitet. Men när hon blir ombedd att sitta modell för ett porträtt ställs deras vänskap på sin spets.
Vad är mr Kidders egentliga avsikt?

Den mycket produktiva Oates har jag läst många böcker av och i mitt tycke är hon ojämn i sin produktion. Eller så är det helt enkelt så att alla hennes alster inte faller mig på läppen.
Denna lite folksago-aktiga om Rödluvan påminnande historien är nog så välskriven och tänkvärd men gör mig inte särskilt berörd.
Intet nytt under solen, även om jag sett många som gett boken lysande kritik.
Mitt betyg blir ***

Min vän Henry av Nuala Gardner

En sann berättelse om den svårt autistiske pojken Dale och den enastående golden retrievern Henry, som kom att förändra hans liv.
Det är även en gripande berättelse om en mammas längtan efter sitt barns kärlek och hennes långa och envisa kamp för att Dale ska få rätt diagnos och behandling.
Och inte minst handlar det om valpen Henry som med sitt stora hjärta och tålamod lade grunden till en livslång vänskap. Han skapade förändringar få trodde var möjliga och efter många motgångar fick mamman äntligen höra sin son säge de efterlängtade orden: “Jag älskar dig”.

Utdrag ur boken:
“Dale brukade vilja stanna i parken i flera timmar och allt skedde helt och hållet på hans villkor. Det enda sättet för mig att få honom med mig var att helt enkelt lyfta upp honom och gå därifrån. Hans missnöje brukade då ta sig uttryck i vredesutbrott av gigantiska proportioner. Jag var tvungen att bära på honom medan han skrek, slog omkring sig, sparkade mig oupphörligt på smalbenen, rev mig i ansiktet med naglarna eller försökte bita mig för att ge fullt utlopp för sin ilska.”

Ja livet är inte enkelt med ett autisktiskt barn att ta hand om. Det enda jag har emot berättelsen är att den blir för lång. Av förståeliga skäl vill man beskriva hur pojkens rutiner och dagar fungerar, hur han utvecklas och tar lärdom, men det kändes som om jag rent fysiskt levde med honom under många år!
Att en hund kan bli så betydelsefull är för mig nästan det viktigaste budskapet som boken förmedlar, ytterligare ett bevis för att djur ska användas i terapier både bland barn och åldringar om jag får bestämma!
Historien är oerhört vacker och den får ett lyckligt slut trots de mindre bra förutsättningarna som Dale har fått i livet.
Har man själv ett autistiskt barn i sin närhet, då är boken extra värdefull för här kan man verkligen lära sig att aldrig ge upp!
Mitt betyg ***

Bröderna Benzinis spektakulära cirkusshow av Sara Gruen

Jacob Jankowski pratar sällan om dem, men minnena lever fortfarande inuti hans nittioåriga kropp. Minnen av honom själv som en ung man, av ödet kastad upp på ett skraltigt tåg som var hem åt Bröderna Benzinis cirkusshow.
För Jacob var cirkusen både en räddning och en förbannelse. Han hamnade där av en slump. Föräldralös och utfattig hade hans liv inget mål innan han slungades med på detta udda tåg, och i början av den stora depressionen var alla i denna tredjeklassens cirkus lyckliga över att ha ett jobb överhuvudtaget.
Marlena, cirkusens prima ryttarinna, var där för att hon blev kär i fel man, den stilige djurtränaren med ett grymt sinnelag. Och elefanten Rosie var där som den nya attraktionen som skulle rädda cirkusen. Men tyvärr hade Rosie inget som attraherade, hon kunde inte ens dresseras. Banden som växte mellan denna osannolika trio var vävda av kärlek och tillit, och var till slut deras enda hopp om överlevnad!

Kanske har du inte hört talas om den här boken, men däremot kanske du nyligen sett filmen “Water for elephants”?
Helt klart är det en historia som tål att både berättas och filmatiseras. Pga hårda tag med djuren så är jag ganska nöjd med att ha läst boken o inte sett filmen för dom hade det nog inte så bra alla gånger, cirkusdjuren. Och inte heller människorna som jobbade på cirkus hade det lätt. Det var ett hierarkiskt system där artister skiljdes från scenarbetare och knegare. Lön kunde man i bästa fall få då säsongen var över, annars fick man nöja sig med att få mat i magen.
I cirkusmiljöer samlas hög och låg, det var ju allt från skäggiga damen till den fetaste kvinnan i världen….
Triangeldramat som utspelas ger historien en extra krydda, boken innehåller därmed både kärlek till djur och en livslång romans.
Jag tycker boken var helt klart läsvärd och ganska spännande.
Mitt betyg blir ***

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Kicki

  8 juni 2011

  Jag har läst en annan bok av Sara Gruen i nån sorts nöjesfältsmiljö men jag minns inte vad den hette.
  Joyce Carol Oates har jag läst en del av, men hon tillhör inte mina favoriter.

  Det ser ut som ni hade det trevligt på drakbåtsfesten.
  Du undrade var Mörkö ligger. Den hör till Järna (tror jag)Stockholms södra skärgård. Ön Oaxen ligger med bara en färja emellan. Där finns ju en av Sveriges flottaste (läs dyraste) krogar. Mörkö ägs av familjen greve Bonde. Tomterna arrenderas och går inte att friköpas. Tullgarns skogar ligger nära, där har jag plockat svamp.
  Kramen

 2. Svara

  Mia

  8 juni 2011

  Men hoppsan, nu blev det ganska bra betyg till samtliga, vad kul!
  Fick ett tips ang grillen…ställ en engångsgrill ovanpå :mrgreen:
  Nja….tror nog jag ska testa ordentligt och skita ner den! 😉

 3. Svara

  Paula

  9 juni 2011

  Jag har läst “En fager Mö”..bra…

  Ha en fin kväll!
  Kramar

 4. Svara

  Anki N

  10 juni 2011

  Tjenis!! Allt bra med Paula hoppas jag!!
  Oj hon har badat…vilken tuffing. Själv har jag badat på land, ja jyckarna vill ju bada o de får de ju, jag vill inte bada (en) men de gillar att skaka av sig precis där matte står, så ja några topp på land blir de ju endå.

  Fina bilder du levererar från Ert stadsbesök….där har ju jag med varit!! Tänk va!!
  Fast inte nu nix. Har haft mycket nu en tid o nu känns de lite som om huvudet är tomt även på ord att skriva…men endå.
  Trevlig helg på dig
  Kramiz

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 130
 • 596
 • 1 636 074
 • 5 093
 • 65 655
Sök här