Läst

Jag har lyssnat/läst

Av
den
24 maj 2023

I april har jag lyssnat på de här två böckerna:

Uppläsning Johan Mohede
Under ledning av grisarna håller de utarbetade och förtryckta djuren på en bondgård hemliga möten där de beslutar sig för att göra uppror mot ägaren av gården. Djuren genomför revolutionen och bonden mr Jones drivs bort. De grundar en ny filosofi som de kallar animalismen och sjunger sin egen kampsång. Bondgården döps om till Djurens gård och djuren föreställer sig att detta är början på ett liv i frihet och jämlikhet. Men gradvis införs en slug och hänsynslös elit som styrs av den intellektuellt överlägsna grisen Napoleon.

Djurens gård är en satir i fabelns form riktad mot det totalitära Sovjetunionen. Den kan läsas som en kritik mot Josef Stalins brutala diktatorskap, och flera av bokens karaktärer kan kopplas ihop med historiska personer. Djurens gård publicerades 1945 trots att Orwell skrev boken redan i slutet av 1943, men den refuserades då av alla förlag i Storbritannien, som på den tiden var allierat med Stalin. Djurens gård har sedan blivit en stor klassiker och har tillsammans med 1984 gjort Orwell känd över hela världen.
Jag har tidigare läst boken, men det var så många år sedan så jag ville gärna läsa om denna sedelärande berättelse.
Mitt betyg bli *** tre av fyra möjliga


Uppläsning Marie Rikardsson
En mamma och en dotter. Ett avstånd mellan dom lika långt som mellan Gällivare och Stockholm. En mamma som har något hon måste säga till sin dotter, något som inte kan vänta. En lika vemodigt finstämd som skimrande berättelse om en förälder och hennes barn och om hur de tunnaste trådarna kan vara de starkaste banden.
Mitt betyg **** av fyra möjliga, otroligt fin och varm roman och väldigt bra uppläsning

TAGS
2 kommentarer
 1. Svara

  Anna i Portugal

  25 maj 2023

  Jag som älskar grisar borde ju tilltalas av den första boken. Men jag gillar inte satir och inte heller orealistiska historia. Men när du berättar så förstår jag boken kan vara kul!

 2. Svara

  Anna-Lena

  25 maj 2023

  Djurens gård blir jag intresserad av. Kanske läser den senare.
  Kaffe med mjölk har jag läst och den har jag kvar kvar hemma. (Böcker som är riktigt bra lämar jag inte vidare till någon loppis).

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 295
 • 354
 • 1 626 680
 • 5 070
 • 65 364
Sök här