Läst

Jag har läst..årets Nobelpristagare

Av
den
24 oktober 2017
Never let me go Bokomslag Never let me go
Kazuo Ishiguro
roman
Wahlström & Widstrand
2007
319

Kathy, Tommy och Ruth var klasskamrater på en idyllisk internatskola på engelska landsbygden.
"Ni har kommit till världen för ett visst ändamål", fick de veta av skolans förmyndare, "och er framtid är redan avgjord".
Genom kärlek, sorg och svek knöts de tre vännerna allt hårdare samman under åren.
Kathy är nu trettioett år. Hon minns alla antydningar eleverna fick om sina kommande öden. Varför var det så viktigt att de tecknade och målade? Vem var den mystiska madame som regelbundet hämtade deras alster? Varför undvek andra människor dem? Och varför undanhölls de sanningen?

Utdrag ur boken:
"Det var lektioner där vi genom rollspel skulle framställa olika personer som vi kunde stöta på ute i världen - kypare på caféer, poliser och så vidare. Vi blev alltid både spralliga och oroliga av de lektionerna."

"Kanske skulle vi ha varit lyckliga om saker och ting hade kunnat få vara oförändrade ännu en tid, om vi kunde ha fördrivit fler eftermiddagar med att småprata, ha sex, läsa högt och rita."

Jag hade inte hört talas om den här författaren innan han utsågs till pristagare i år. Men av de kommentarer som skrevs uppfattade jag det som att han var en tillgänglig författare, en som var lättare att förstå och ta till sig än många tidigare pristagare.
Så glad i hågen tittade jag först på Babels specialprogram om årets Nobelpristagare. Ishiguro höjdes till skyarna av samtliga närvarande, och speciellt denna roman som diskuterades i en liten bokcirkel.

Förväntningarna var därför ganska höga när jag började läsa boken. Den började långsamt och rätt ointressant och mycket vardagligt. Jag blir otålig och tycker att det behöver börja hända något som ruskar om. Men då jag läst halva boken har det fortfarande bara handlat om trivialiteter och jag uppfattar huvudpersonerna som passiva och avskärmade. Varför ställer de inga frågor, varför är de inte nyfikna på livet? Varför vill de inte ha svar? Andra människor än de på skolan nämns knappt i hela boken. Hur beter de sig bland andra människor, varför ifrågasätter man ingenting, hur får de pengar att överleva?
Visst, de lever i en bubbla, men unga människor är nyfikna och vetgiriga. Utom just dessa.
Jag blev mycket besviken, jag fick ingen riktig känsla för någon av karaktärerna, språket var inte gnistrande, scenariot visserligen intressant men inte så jag ens höjde på ögonbrynen.
Det är inte ofta jag ger mig på att testa pristagarnas verk för jag inbillar mig att de är för svåra att begripa.
Kanske är det så att jag har missat poängen, jag kan inte se på vilket sätt boken är anmärkningsvärd. Trist och tråkig blir mitt betyg, det verkar vara två läger, de som anser boken vara ett mästerverk och de andra som är lika undrande som jag.

TAGS
8 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  24 oktober 2017

  Jag håller på dig….dvs ditt läger 😉 Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Sylvia Siverling

  24 oktober 2017

  Jag läste Återstoden av dagen när den var aktuell som film med. Rätt bra vill jag minnas att jag tyckte även om det inte var så mycket som fick mig att gå och tänka på den efteråt. Ganska lätt att släppa mentalt efter genomläsningen. Andra böcker har tagit tag i mig mycket mer.

 3. Svara

  Ninni

  24 oktober 2017

  Ok. Då ska jag inte ens testa. 😀
  Kram.

 4. Svara

  Eva-Lena

  25 oktober 2017

  Men filmen var bra, dock tog det ett tag innan man förstod innebörden.

  Jag älskade “Återstoden av dagen” som film, och för något år sedan tänkte jag läsa boken, men den gav mig ingenting så jag gav upp.

 5. Svara

  Tove Olberg

  25 oktober 2017

  Intressant! inte alltid att jag heller finner det prisade som min typ av bok – men det är svårt det där med vad är bra och inte. Vi som läser ska ha något som tilltalar oss i de inre rummen och/eller i det rent dagliga. Men nyfikenheten efter det jag hört och du nu skrivit är stor – så tack Paula!
  Ser ut som boken handlar om hur och vad vi menas formas till – alltså den givna vägen men vi går vår egen…
  Från residenset utanför är det grått men inne ljust och varm hälsar jag dig och dina 🙂

 6. Svara

  "LillaSyster"

  25 oktober 2017

  Jag går på din recension verkar vara en tråkig bok.
  Jag vill ha spänning och aciton :party:
  Ha en bra dag och idag är väldigt gult på björkarna- snart står de nakna, bara en tidsfråga. Kram

 7. Svara

  Anki

  25 oktober 2017

  Då vi brukar tycka ganska lika så tror jag inte jag kommer att läsa denna bok 🙂
  Ha det gott!
  Kram

 8. Svara

  Helena K

  25 oktober 2017

  Siskoni kertoo että kirja on traaginen ja siihen on avain lopussa. Oletko lukenut koko kirjan?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 247
 • 415
 • 1 623 197
 • 4 629
 • 59 426
Sök här