Läst

Jag har läst/lyssnat

Av
den
12 juli 2023

I juni månad lyssnade jag på följande två böcker

Handbok i klardrömmar av Johanna Holmström
Uppläsare: Sofia Pekkari
Novellerna börjar till synes vardagligt men det lurar alltid något oroväckande i periferin. Silja gömmer en morbid hemlighet i sin frysbox, Desiré önskar i smyg att hon blev en manet och Julia anländer till Barnträdgården då de sista fåglarna faller från skyn.
Människornas öden är skickligt sammanlänka
de. I boken tickar tiden obönhörligt mot framtiden.
Finland befinner sig i utkanten av 2000-talets samhällsförändringar, klimatkriser och pandemier men på 2200-talet har den artificiella intelligensen nästan tagit över och byggt konstgjorda städer för att skydda mänskligheten. Människans förmåga till godhet är sorgligt begränsad – nya livsformer kanske klarar det bättre.
Skrämmande trovärdigt skriver Johanna Holmström om skräck, människorelationer, ondska och den överraskande kärlek som ger ljus.De är mörka, hotfulla och språkligt njutbara

Jag tyckte mycket om novellerna, de var så annorlunda och höll intresset uppe hela läsningen. Dystopier är en favoritgenre
Betyg 4/4
Uppläsning 4/4


En bra dag att dö av Carina Bergfeldt
Uppläsare: Mirja Turestedt
276 gånger har pastorn Jim Brazzil suttit i dödens väntrum. Han har lyssnat på bekännelser i elfte timmen – den dödsdömdas sista stund, när allt väller upp och man måste berätta. Nu är Jim själv den döende mannen, redo för sin sista bekännelse. Och det är Carina Bergfeldt som fått förtroendet att lyssna.
Den svenska journalisten och den amerikanska fängelsepastorn tillbringar två veckor tillsammans. I sitt hus på landsbygden i Texas delar han med sig av sina unika livsvisdomar om död och sorg, men också om kärlek, försoning och hopp. Genom Jim Brazzils ovanliga historia försöker Carina Bergfeldt även förstå sig själv och sina erfarenheter. Hur ska man leva sitt liv? Kan man alltid förlåta? Och vilken dag är egentligen en bra dag att dö?

En mycket stark berättelse om en man som ägnat sitt liv åt dödsdömda livstidsfångar. Mitt intryck av honom är dock skevt, han är starkt troende och vill omvända sina “klienter” för att ta emot Jesus innan de dör. Samtidigt är han själv ingen exemplarisk kristen, han lever i ett olyckligt äktenskap som till sist spricker och mitt intryck blir att han inte är riktigt seriös trots allt. Hans värld känns snäv trots allt han upplevt. Jag är mao en tvivlare.
Mitt betyg 2/4
Uppläsning 3/4

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  12 juli 2023

  Speciella böcker. Vet inte om jag får tag i dem här. Tack för tipset.

 2. Svara

  LillaSyster

  12 juli 2023

  Inte riktigt min genre.
  Kram på dig!

 3. Svara

  Anna i Portugal

  13 juli 2023

  En bra dag att dö lät intressant. Men ditt betyg gör att jag inte sätter upp den på listan (som är lång nog ändå). Kanske jag tycker annorlunda så klart, men eftersom jag själv inte är troende är “övertygandet” något jag stör mig på i de flesta böcker där det får ta för mycket plats.

 4. Svara

  Anna-Lena

  13 juli 2023

  Den första boken lockar mig inte. Känner att jag bara kommer att bli nedstämd av den.
  Den andra boken har jag hört många positiva åsikter om. Du är faktiskt den första som är lite negativ. Det är intressant.
  Känner att jag nog ska läsa den för att bilda en egen uppfattning. Får bli senare i höst, just nu har jag tre andra böcker som väntar på mig.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 167
 • 189
 • 1 655 001
 • 5 128
 • 66 118
Sök här