Bloggen

Juligare än juligast

Av
den
16 december 2012

Det är bedövande vitt ute efter senaste dygnens snöfall, vitt och vackert.

Det är så mycket mitt idealväder som det kan bli, önskar bara att få denna förestående julhelg överstökad så jag kan andas ut och njuta av tillvaron. Tänker på alla ensamma, tänker på hur många andra som liksom vi har det knapert, tänker på vilka krav som ställs på julen, allt ska vara så lyckat, alla ska vara glada och lyckliga, det är så mycket med julen som klingar falskt. Jag har svårt att sätta ord på de känslor som bubblar inom mig inför julen, men jag kan bara konstatera att det inte blir lättare år för år utan nästan tvärtom.
För att lätta på trycket tar jag mig en promenad på en av våra skoterleder

Jag har lämnat sparken och plumsar fram på den ganska mjuka stigen. Blinka skuttar framför mig, en liten prick bland de höga träden

Nu avslöjar spåren i nysnön att det finns många fyrbenta invånare i skogen

Här har det varit trafikstockning, spåren går kors och tvärs över sjön

Den djupa fåran är antagligen älgarnas vägval

En utfodringsstation mitt i skogen, den är säkert välbesökt och populär

Här har vi kommit ut på myren där det i höstas var omöjligt att ta sig fram i vätan

Hur tung börda kan en gren klara av? Bevisligen ganska mycket..

En översnöad rotvälta utgör blickfång

Här ute på strövtåg samlar jag ihop mig, här kan jag glömma den molande värken och känslan av olust som annar såhär års är det första jag känner när jag vaknar på morgonen.

Plötsligt får jag syn på något, är detta ett gömsle tro? Tänk vad spännande det vore att någon gång tillbringa något dygn i ett gömsle och därifrån få möjlighet att studera de vilda djuren. De som aldrig visar sig annars eftersom de har stenkoll på mig och min hund.

Civilisationen är inte långt borta, elledningarna är välisolerade av ett tjockt vitt hölje

Även om vi nu har nollgradigt så är det nog ingen risk att snön smälter bort innan julhelgen, värre är det för södra delarna av landet där regnet redan ersatt den vita varan.
Men vi är ju alla olika, många av mina vänner vill hellre ha en barmarksvinter och de blir nöjda och glada.

Om nu någon till äventyrs tror att jag ogillar julen för att jag inte vill umgås med familjen så är det förstås helt fel. Det är omständigheterna kring umgänget som inte tilltalar mig, men jag kommer självklart att njuta av att få träffa både mina och makens ungar och barnbarn!

Jag har så mycket att glädjas åt och vara lycklig över och jag gör allt i min makt för att tvinga alla negativa och destruktiva tankar att flyga och fara!
Men det är inte alltid så lätt…

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  Mona-Stina

  16 december 2012

  Jag hör till dom som avskyr julen, har gjort ända sedan jag var liten eftersom jag visste att alla andra barn hade mysigt… jag hade fulla föräldrar som bråkade och skrek.

  Trots att julen är som en tagg i mitt hjärta har jag lyckats göra dom trevliga för mina barn och dom har aldrig upplevt fulla föräldrar och besvikelse på julen, inte heller mina barnbarn.

  Nu är barnen stora och jag behöver inte förbereda en endaste adventstake vilket känns skönt. God mat vill Mannen med stort M ha och det ska han få.

  Ha en riktigt trevli jul Paula, det är du värd.

 2. Svara

  Barbro Z

  16 december 2012

  Inte heller jag är någon julälskare som du vet. Jag tror att vi är ganska många som önskar att den vore överstökad så att man kan se framåt igen.
  Gott att du har den vinter du önskar dig Paula och än en gång: tack för alla vackra foton. Du skulle göra vykort och sälja på nätet. 😉

  Ha det gott – snart är det över!

  Kram Barbro Z

 3. Svara

  Caroline

  16 december 2012

  Hejsan

  Härliga vinterbilder hos dig, här börjar snön tyvärr slaska bort i mildvädret vi har nu. Får bara hoppas att inte allt försvinner, så vi får liiite snö kvar till julafton.

  Har själv börjar dissa julen mer och mer, pyntar mindre för varje år, bakar nästan inga julkakor längre, köper bara julklappar till barnen. Ser mest julen som en helg med god mat och lite trevlig samvaro.

  Ha en skön advent!
  Caroline

 4. Svara

  Sylvia Siverling

  16 december 2012

  Tack för de vackra bilderna! Du är ju rena proffs-naturfotografen.
  Håller med dig om julen – har aldrig tyckt om den helgen. Förstår inte varför har inga dåliga minnen från min barndom. Men jag tror det är allt det här kommersiella och upphaussade. Det är så många som knappt klarar sig till vardags och sen kommer julen med krav på extra god mat och julklappar. Alltför många upplever julen som en hemsk helg då de inte kan svara upp mot omgivningens (barnens bl a) förväntningar.

 5. Svara

  BrittMarie

  16 december 2012

  Tack för att man fick följa med på turen i skoterleden i skogen. Kul att få följa med dig och Blinka och titta på alla snötyngda träd och gömslen. Skönt att det kan lindra din värk lite att komma ut. Dessutom kan man behöva rensa tankarna lite ibland. Visst är det lite kluvet med julen. Det är mycket krav om tomtebolycka. Nu är det ju inte så för alla. Sedan är det många som måste jobba också. Jag hade till exempel gärna träffat mina gamla föräldrar. Nu går det inte att kombinera ihop allt. Yngste sonen (den okände Kalle 😉 )med fru jobbar nästan hela julen. Däremot sitter vi nu och väntar på äldste sonen med fru och barbarnet Franz som kommer snart 🙂 🙂 . Jag är väldigt förväntansfull.
  Kram och ha en fin 3:je advent

 6. Svara

  Herr Nilssons Fru

  16 december 2012

  Fina bilder Paula .- MEN vi har inte blivit av med snön, den har bara blivit kramsnö o lite ihopfallen av töandet, vi ligger fortfarande på någon plusgrad, fryser de på nu – blir de inte så kul att gå ute. Jag har just varit till skogs med hundaran, har en snäll granne som kör o skottar en skogsväg åt mig – de du!!! de e grannar de som heter duga.

  Kramiz på dig från en som gillar julen

 7. Svara

  Lisa

  16 december 2012

  Ja men så vackra bilder o som du beskriver allt. Det är en fröjd att se o läsa. Du har fångat en vacker himmel, alla härliga fotspår, ja allt. Och lilla Blinka mitt i allt. Tur att också hon gillar snön. Ni är som parhästar. Härligt. Ha en go advent med gubben o pälsklingara. Stor kram från Lisa.

 8. Svara

  Mia

  16 december 2012

  Strövtåg i hembygden….så passande bilder till den melodin…
  Vet du Paula, ju fler år som går desto mindre orkar jag bry mig om julen. Ja, nu står jag ju med en himla massa julmat dagarna i ända förstås och det gör väl sitt till lite, men det handlar inte bara om maten, frosseriet, utan just den där maktlösheten inför vetskapen om alla som står utanför… Jag mår inte alls bra av det… Pojkarna och jag firar lite av en antijul, den traditionella alltså, vi ska bara umgås utan klappar eller julmat och det ska bli så skönt. Vi kunde säkert gjort mer men åtminstone en av våra ensamma bekanta är inbjuden…
  Stor kram till er!

 9. Svara

  annette

  16 december 2012

  Nu är jag väldigt avundssjuk på Dej, här verkar det mesta av snön försvinna, håller det här vädret på i ett par dagar till så är det inte mycket att hurrs för, grått, mörkt och trist igen, jag som nästan aldrig är inne har vägrat gå ut nu i två dygn;)
  Underbart vackra bilder!!
  Jul ja, den slutade jag fira för många år sedan, ja jag ser till att ha mycket ljusstakar och annat mest för jag tycker om allt vad ljus heter den här årstiden, sedan finns det väl en aning av julmat, men inte mycket, lutfisk, gröt och rimmad kalkonfilé som jag griljerar, jo sill har jag oxå, men det har ju alltid, men inte inlagd av mej själv;)
  I övrigt så njuter enbart av att vara ledig några dagar och kunna göra lite vad jag vill, har väl liksom Du haft mycket tankar kring jul, men nu är den tiden förbi!
  Njut av Din vinter!
  Kramen

 10. Svara

  Nette Cecilia

  16 december 2012

  så vackert med alla snöskulpturerna ,här har det snöat hela dagen och – 6 grader nu och det lovas kallare .Själv har jag dekorerat granen ,med mera ,kram Nette 🙄

 11. Svara

  Mia

  16 december 2012

  I år grillar vi hamburgare, och jodå, du har så rätt…i fjol åt Johan och jag Djävulskyckling…. 😈
  😉

 12. Svara

  TT

  16 december 2012

  Tänk att jag har tänkt samma tanke… att få gömma sej och se vad som händer i skogen när man inte själv syns och hörs. Tjatar på mannen att vi ska ställa husbilen på någon liten skogsväg och sova över.
  Kram!

 13. Svara

  Marketta

  17 december 2012

  Tycker det räcker med det vita nu. Fast nu är det ju plusgrader så det kanske sjunker lite. Jag har inge press och stress inför jul. Jag gör det jag gör, och jag gör det för att jag tycker det är kul. Det som jag inte tycker är kul, och som enligt andra hör julen till det struntar jag i. Pengar till julklappar har vi inte haft på flera år, men det är inget som vi bryr oss om. Vi köper några tuggben åt hundarna, och får våran julmat så är vi nöjda 😉 . Godis köpte jag på båten så att det räcker och blir över. Maken ville förresten ha godis i veckan. Så jag frågade han vad vi skulle ta, choklad eller lakrits. Han sa lakrits. När han mumsade i sig det så sa jag åt han att han skulle ta det försiktigt. Vadå frågade han? Ja, det fick han ju reda på dagen efter 😆 .

  Kramizzar
  Marketta

 14. Svara

  Ninni

  17 december 2012

  Vilka underbara bilder! Måste vara skönt att du kan gå så pass bra att du kan ta dessa promenader.
  Vad många som kommenterat här som inte tycker om julen. Nu kommer jag då som käringa mot strömmen.
  Jag tycker om julen. Jag tycker om att göra i ordning vissa saker inför julen. Jag tycker om att fira julen med mina nära och kära (och det gör visst alla andra här också). Då funderar jag på varför jag tycker om julen. Jo, jag är en sån där lycklig människa som haft härliga jular i barndomen och därifrån fått med mig en positiv känsla för julen som högtid. Det förekom aldrig en spritdroppe hemma hos oss när det var jul för julen var barnens högtid. Jag fortsatte med de traditionerna och jag vet att båda mina döttrar tycker om julen medan sonen är lite mer neutral. Min sambo tycker inte om julen men han har en helt annan uppväxt och har kanske inte haft så trevliga jular som vuxen heller. Men han går med på att fixa inför julen och han lägger in sill och gör en risgrynskaka med saffran som han vill ha när det är jul. Han ställer även upp på mitt sätt att förbereda och fira julen.
  Vi har inget dignande julbord heller för ingen orkar äta av allt ändå. Vi har kollat vad som är viktigt för var och en och genom det fått till lagom med mat som alla tycker om.

  Nu när barnen är vuxna så byter vi inte julklappar på det vanliga sättet utan var och en köper en julklapp för ca 50-60 kronor och sen numrerar vi paketen och så får alla dra en lapp med en siffra på för att få ett paket. Det har fungerat till belåtenhet i några år nu. Ingen behöver känna att den köpt något som är för “billigt” eller “för litet”. Det passar bra då många av oss inte har så höga inkomster. Den dag det blir barnbarn blir det paket till barnen men vi vuxna kommer inte börja köpa paket till varann iaf.
  Jul för mig är ett tillfälle att träffas även fast vi träffas ofta ändå då vår släkt inte är så stor men det känns lite speciellt att träffas under julhelgen ändå.

  Jag hoppas att dina negativa och destruktiva tankar far iväg någonstans långt bort så du får må bra även då det bli jul.
  Kramen.

 15. Svara

  Gunvor

  17 december 2012

  Här kommer ännu en som inte är så förtjust i julen nu i denna stressiga tid då affärerna börjar plocka fram julsakerna redan i oktober. Men vi hade härliga jular när vi var små. Inga dyra klappar, men det vi fick värdesatte vi så otroligt. Och min mor var uppe till sent natten före julafton och pyntade och bonade golven. När vi vaknade på julmorgonen så var det så fint. Vi bara gick omkring och tittade storögt på allt det fina.
  Sen flyttade vi till storbyn och sen blev allt annorlunda. Nya kompisar och större önskningar. Men jag har inga problematiska jular att minnas. Allt blev ju mycket modernare och säkert lättsammare för min mamma sen vi flyttade.
  Ändå har jag på senare år känt att det inte känns roligt med julen, trots nya barnbarn o allt. Jag tycker inte att barnen kan uppskatta julen på samma sätt som vi gjorde, åtminstone dom större barnen. Det är skillnad för dom små som tror på tomten och allt är bara så härligt.
  Man är ju tacksam att man har det så bra och att familjen är hel o fin.
  Det jag längtar till är mina morgnar med kaffe och skinka o fårlår på mackorna o äppelmos så klart.
  Visst är det lite mysigt ändå!
  Men när alla helgerna är över då njuter jag. Då har jag även gjort klart mina inhalationer med TOBI.
  Ha en fin förjulsvecka Paula! KRAM!

 16. Svara

  Malin

  17 december 2012

  För mig är det en dröm att få gömma sig i ett sånt gömsle o fota djur!

  Jag har alltid älskat julen, men tycker det är tråkigt att jag inte hinner att julstöka och pyssla med mina barn som min mor gjorde med oss.

  Julen blir vad man gör den till, några lediga mysiga dagar att umgås med familjen. Julklappshysterin skulle jag dock lätt kunna vara utan. Har medvetet hållit nere antalet julklappar och prislapparna på dem för att jag inte vill att det ska spåra ur. Passar fint detta år då vi har extra skralt i kassan.

  Just nu känner jag mig så himla trött och sliten med allt att jag skulle dö om ngn sa att nu ställer vi in julen och jobbar istället.

  Kram

 17. Svara

  Anne

  25 december 2012

  Tassade in här efter tips från en bloggvän. Vackra som vykort är dina bilder. Både på landskap och ljuvliga små barn. Trevlig sida som jag gärna återvänder till. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 461
 • 520
 • 1 640 653
 • 5 100
 • 65 736
Sök här