Bloggen

Känner mig som 100 år…

Av
den
7 januari 2020

Hur ofta har inte jag suckat
-Jag känner mig som 100!

Om man gör det när man är 65 så kan man ju undra hur hon som fyllde 117 härom dagen känner sig?
Förmodligen inte en dag äldre än….70??

Kane Tanaka är världens äldsta människa, och jag räknar efter, tänk om man lever 52 år till??
Skulle jag vilja det???
Vill du bli riktigt gammal?

De flesta svarar väl precis som jag att det beror på….Har man hälsan kvar och intellektet och kan följa med vad som händer omkring en så varför inte…
Men för tillfället är jag väldigt benägen att säga Neeeeeej, jag är ju redan nu så himla levnadstrött mellan varven..

Nu vet ju jag att jag dippar när dagarna är som kortast, det är inget nytt.
Sen känns detta året osedvanligt mörkt och murrigt när man knappt sett någon sol och snön i stort sett uteblivit.
Jag tror att vi som bor på landsbygden upplever detta mycket mer än stadsbor, för staden lyser upp av neonljus, gatlampor och upptända fönster.
Om jag går 100 meter hemifrån så är det kolmörkt där bygatan tar slut.

Inte konstigt alls egentligen att man längtar efter ljuset, speciellt nu då man plockar undan all julbelysning både ute och inne…

De senaste kvällarna har jag fastnat i Youtube-träsket!
Där kan man sannerligen hitta allt mellan himmel och jord
Det började med att jag hade ett riktigt uppdrag, att leta på flera (förhoppningsvis fiffiga) sätt att träna bort min hälsporre..
Och när jag nu ändå var där så såg jag en massa annat som väckte mitn nyfikenhet!

Bland annat blev jag fångad av en charmör vid namn Khalid Al Ameri
Han är en glad skit som man bara inte kan se på utan ett leende på läpparna…och budskapet att vara snäll och vänlig mot andra människor man möter må kännas naivt men fungerar oftast.

Jag hittade en annan söt pojke också, en rödtott vid namn Mauri som driver kanalen UppdragMat

Bara att klicka på länkarna om du vill kika!

Men nu kommer den viktigaste länken som jag lånat från dotterns blogg.
Hon har hittat en app som gör att man kan scanna sina fotoalbum direkt med mobilen och få dem snyggt arkiverade och färdiga för att delas, visas osv.
Photomyne heter appen och om du klickar där kommer du till en introduktionsfilm där du kan se hur det fungerar.

Min dotter har testat detta på en hel massa foton hon fick från Finland efter att hennes pappa gått bort. Nu finns alla foton bevarade!
Det är faktiskt så att jag allvarligt överväger att plocka fram alla mina gamla fotoalbum ur skrymslena i förrådet och ta mig an projektet att göra likadant!

Jag avslutar med en tänkvärd devis som jag hittade i ett flera år gammalt blogginlägg, håller du med?

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Mia Halvarsson

  7 januari 2020

  Nej, jag vill inte leva till den åldern, det krävs nog ett mirakel för att kropp och knopp ska bli tillräckligt krya för det…. men som du skriver, har man fysiska och mentala förutsättningar, så kanske…. Vad duktig du är som kollar grejer på Youtube, jag söker mest musik där…ibland 😉 Den där rödtotten såg jag på tv en morron, annars hade jag inte vetat vem han är! En granne är ofta på Youtube och kollar hur man ska göra vissa saker, sen gör hon det med varierande resultat kan man säga 😀 såga ner väggar, putsa spisar med cement och såna saker!
  Kram på’re

 2. Svara

  Minton

  7 januari 2020

  YouTube har jag aldrig tittat på. Blev intresserad av appen som man kan scanna fotoalbumen så det skall jag kolla.
  100 vill jag inte bli för kroppen bråkar redan. Denna mörka höst och vinter tar väldigt på humöret så det är tur jag har Minton annars hade jag inte gått ut.
  Kramar

 3. Svara

  "LillaSyster"

  7 januari 2020

  Nja vet inte om jag vill bli så gammal. Vad jag inte vill bli med säkerhet är något vårdpaket, då är det bättre att det går fort.
  Att inte få lapa dagsljus kan nog knäcka vem som helst – det är därför jag flyr några veckor från mörkret. Kram

 4. Svara

  Ditte

  7 januari 2020

  Nej, tack jag vill inte leva så länge till. Kanske 10 -13 år från nu. Det räcker bra och får jag som pappa Alzheimer, så hoppas jag på att döttrar och make, om han lever, ska hjälpa mig bort så fort det är möjligt. (På ett eller annat sätt….)
  Förstår att det är bedrövligt nu hos dig med mörkret ute och tyvärr har dte ju överspridningar. Här i stan är det helt klart ljusare.
  Stort tack för tipset med appen “Photomyne”. Ska nog bevara en del. Men egentligen vet jag inte om någon är intresserad. Jag har dem, men i ett album.
  Men en del vill jag nog bevara.
  Att leva livet baklänges vore helt klart värt att testa. Undrar om jag får chansen.
  Kram

 5. Svara

  Susjos

  7 januari 2020

  Tja, bara man får ha hälsan och huvudet i behåll så kanske man kan bli lite gammal i alla fall. Sista bilden med att leva baklänges skrattade jag gott åt, men jag vill inte gå i skolan igen!
  Ja, mörkret är frustrerande, spelar ingen roll att jag jobbar natt, det är mörkt när jag vaknar. Tur vi har lite ljust på jobbet! Och nu blir det ju ljusare och ljusare, fast det tar lite tid!
  Varm Kram till dig!

 6. Svara

  ibod11 - Ingrid

  7 januari 2020

  Nej, jag vill inte bli jättegammal men jag har inte riktigt bestämt var den gränsen är. Jag vill ha möjligheten att själv välja om jag ska fortsätta leva och då kan jag inte vänta tills jag är så skruttig att all förmåga har försvunnit. Men just nu har jag livsglädje så att det räcker och blir över 😀 Inte vill jag leva baklänges heller även om det finns en del lockande inslag där 😉
  Jag har bott i samma slags mörker som du och jag förstår att du är trött på det nu. Det gällde att ha batterier till pannlamporna så att man såg var man satte fötterna på alla hundpromenader morgnar och kvällar. Nu går det undan och snart sipper du gissa var du är när du är ute 😉
  Kram

 7. Svara

  Mias Mix

  7 januari 2020

  Sista skylten är bra härlig, tänk om vi kunde leva så! Nja jag vill nog inte bli sååå gammal som damen i ditt inlägg. Och självklart vill man bara leva så länge man har hälsan. Vill inte bli en belastning för familjen. Snart blir det ljusare och varmare, härda ut! Kram

 8. Svara

  Carina Larsson

  7 januari 2020

  Nää, jag vill nog inte leva alltför länge eftersom kroppen säkert kommer att må pest. Får jag demens av nåt slag så hoppas jag verkligen att kroppen säger ifrån så jag slipper leva “i dimman” alltför länge.
  Youtube är ett roligt ställe och hamnar man där så blir man kvar länge. 😀 Jag lyssnar ju gärna på musik där eftersom man då många gånger även får se musikanterna.
  Photomyne låter kul men då behöver jag tid och den har jag brist på. 🙂
  Kram på dig.

 9. Svara

  Karin Eklund

  7 januari 2020

  Photomyne tackar jag för! Det ska testas så småningom.
  Jag funderar inte särskilt mycket på åldern och hur länge jag vill leva.
  Det visar sig med tiden hur det blir. Men givetvis är önskedrömmen att få vara frisk hela vägen ut. En utopi förstås, ålderstilläggen kommer om man vill det eller inte.
  Tack Paula för tankeväckande inlägg!

 10. Svara

  bpz3

  7 januari 2020

  Sista bilden påminner mig om filmen The Curious Case of Benjamin Button med Brad Pitt i huvudrollen.

  Nej, 117 år vill jag nog inte bli. Men 10-15 år vill jag nog fortfarande hänga med. Håller med Ditte där. Är jag helt klar i knoppen och någotsånär okej i skallen, så skulle jag nog kunna tänka mig en hög ålder. Men annars – som grönsak på ett äldreboende – nej tack!

  Tusen tack för tipset med Photomyne. Det ska jag definitiv kolla upp. Har massvis med gamla fotoalbum, och de står inte ens i en låda i källaren utan i bokhyllan…

 11. Svara

  Anki

  8 januari 2020

  Njae … såå gammal vet jag nog inte om jag vill bli – inte med de ömmande leder och muskler jag har numer, men några år till vill jag nog vara med. Det värsta vore att bli ett vårdpaket utan någon värdighet …
  intressant inlägg Paula! Tack för tipset med Photomyne … ska absolut kollas 🙂
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 432
 • 574
 • 1 610 342
 • 5 044
 • 65 062
Sök här