Matrecept och kökstips

Korn-och rispudding

Av
den
29 oktober 2014

Jag har de senaste åren fått upp ögonen för korngryn, goda, nyttiga och mättande.
Jag använder dem i soppor och grytor istället för potatis eller pasta.
Nu såg jag ett recept hos bloggvännen Anki på en “kornkaka” som lät så god.
Googlade på kornkaka och hittade ett par andra recept som jag sedan valde att modifiera efter vad jag själv hade hemma i skåpet.
Jag väljer att kalla rätten för pudding istället för kaka, som för mig står för bakverk och det är det ju inte frågan om.

Jag började med att koka 2 dl korngryn och ½ dl sushiris (eller grötris) i 6 dl god buljong.
Värmde sedan upp 3 dl mjölk till kokpunkten och hällde över de varma grynen som nu fick stå och svälla under lock i 10 minuter. Jag stekte en hackad lök och en näve torkad blötlagd svamp (valfritt 😀 ) och blandade ner i smeten tillsammans med 1 msk honung, salt, kryddpeppar och timjan.
Blandade om smeten, hällde den i en ugnsform, strödde på lite sesamfrön och stekte i ugn 250 grader 20 minuter.
Sen fick puddingen svalna och när det var middagsdags så stekte jag kalkonbacon (eller fläsk) och tårtbitar av puddingen i smör

kornpudding

Det blev jättegott, det enda som saknades var lingon som jag dessvärre inte hade hemma. Serverade en bönsallad till, riven morot passar också bra.
Jag kommer definitivt att göra denna rätt flera gånger, testa gärna om du vill ha lite variation till det stekta fläsket

TAGS
7 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  29 oktober 2014

  Korngryn är klart underskattat kan jag tycka, jag gillar verkligen att du tagit till dig dom 🙂
  Kram på dig goa du :love: :love:

 2. Svara

  Kersti

  29 oktober 2014

  Det låter supergott. Korngryn är något jag glömt bort. Brukade göra en soppgryta med höns och korngryn som var jätte god undrar just var det receptet har tagit vägen. Nu måste jag leta rätt på det känner jag. Kramen och så bra att du påminde mig 🙂

 3. Svara

  Agneta

  30 oktober 2014

  Va kul, jag gjorde Ankis korngrynssoppa i förrgår och den gick hem med besked både hos mig och min Omgivning. Det var urgott och som du säger mättande. Jag äter ju helst inte något utan fibrer och försöker undvika animalier av alla de slag, det finns så mycket annat. Det beror inte på något politiskt ställningstagande utan är helt och hållet ur hälsomässig synpunkt, jag har haft vansinnigt höga blodfetter så jag försöker så gott det går att bekämpa eländet matvägen (och med medicin, mina föräldrar hade inte höga blodfetter men det finns bland mina kusiner på min pappas sida, så det är genetiskt, har man sagt mig).

  Jag har noterat att du också gör sådan mat som är hälsosam ur den synvinkeln och det roar mig, jag knycker små idéer nu och då!

  Tack för att du undrade över min axel och överarm. Efter mycket om och men har jag nu fått en tid till en ortoped. I Halmstad, vilket är 3 timmars bilresa härifrån och jag ska dit på tisdag morgon. Att få den tiden innebar en tjock bunt skriverier och efter att ha varit hos doktorn ffg den 26 maj så får jag nu äntligen komma till en läkare och säger han att vi kan inte göra något åt dig och jag har åkt så långt så går jag möjligen i taket. Men det har inte hänt ännu…….Jag passerar på vägen, nu ska vi se, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 – alltså 8 sjukhus innan jag kommer till Halmstad härifrån.Sanslöst.

  Hur går det med dig, du gjorde det liksom riktigt ordentligt så att du fick vård omgående. Jag har funderat på det, ska man ta och göra sig lite trasigare än man är så att man kommer via akuten……ganska dysfunktionellt. Men hoppas att du känner dig bra i alla fall, du har haft det traggligt det här året så att det räcker.

  Och ja, jag har inte mindre ont, tvärtom, det gör mer och mer ont och begränsar mig mer och mer, men jag försöker hålla mig igång så att musklerna liksom inte ska tyna bort!

  Stor kram och tack
  Agneta

 4. Svara

  "LillaSyster"

  30 oktober 2014

  Ser gott ut!
  Jag måste bara skriva upp korngryn på handla lappen,
  annars kommer det ju aldrig med hem!
  Ha det fint i höstsolen.
  Kram

 5. Svara

  Kicki

  30 oktober 2014

  Enda gången jag använder korngryn är när jag nån gång kokar hundmat. Man kanske borde tänka om där, jag som gillar puddingar i alla dess förmer (nästan)
  Kramen

 6. Svara

  Pernilla

  30 oktober 2014

  Spännande! Inget jag brukar använda men har ibland i sallader.
  /P

 7. Svara

  Anki

  31 oktober 2014

  Korngryn är bara såå himla bra! Nyttigt och gott… och närproducerat 🙂
  Tack för ännu ett recept!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 41
 • 172
 • 1 654 288
 • 5 125
 • 66 098
Sök här