Lördagstema

Kvinnokraft

Av
den
10 mars 2017

Veckans rubrik är kvinnokraft Komponerad av Matfreaket

Jag har stött och blött rubriken under veckan för att hitta en lämplig ingång i ämnet..

Och så läser jag idag vad Mark Zuckerberg, grundaren av Facebook skriver i samband med avslöjandet att familjen väntar barn och det blir en dotter:

“We are all better people because of the strong women in our lives – sisters, mothers and friends”

Här är två viktiga kvinnor i mitt liv: min mamma och min mormor

Som leoparder försvarar kvinnan sina ungar och sin flock, ett bra exempel på kvinnokraft..
Ett annat exempel jag vill lyfta fram är kvinnans multitalang, hon håller ihop familjen, hon har hand om ekonomin (åtminstone hushållskassan), hon jämkar, sköter om och ser till att alla har det bra, hon är mästerkock och hon jobbar, både utanför och inom hemmets väggar, utifrån de förutsättningar hon fick och gör det bästa av situationen.

Den kvinnokraft jag sett upp till hela mitt liv är min mormor, stark och stilig med en urkraft som ingen rådde på.
Jag frågade henne en gång vad hon hade haft för drömyrke som barn och hennes svar var: strykerska!
Herrskapsfolkets fina klänningar skulle hon aldrig få bära men hon hoppades få stryka allt ryschpysch och därmed känna att lite lyx även spillde av sig på henne…
Nejdå, hon fick nog aldrig stryka annat än familjens egna kläder, men efter pigåren blev hon så småningom vaktmästare på Svenska teatern i Helsingfors och det var inte fy skam för en ensamstående mor. Min morfar försvann tidigt i ett moln av rus och dog långt i förtid.

Min mor och mormor som jag levde med tills jag flyttade hemifrån gav mig något mycket värdefullt, nämligen tron på mig själv.
Den självkänslan jag fick som sade att jag var minst lika bra som en hel karl, har jag haft i ryggen (lika mycket som finskt råg :mrgreen: ) i hela mitt liv och det har burit mig igenom alla utmaningar, misslyckanden och framgångar. Jag har helt enkelt kunnat utöva min egen kvinnokraft som det passat mig, och det är jag tacksam över.

Som ni kanske märker fokuserar jag mer bakåt än framåt vad gäller kvinnokraften, men den har ju absolut inte blivit mindre med åren, däremot får dagens kvinnor ändå lite mer uppskattning för sina olika roller i samhället än vad kvinnorna fick förr.

Jag vet inte vad kvinnorna på det fina fotot firar, jag känner bara igen mormor i mitten, men jag tycker att vi alla kvinnor bröstar upp oss och yvs över vår kvinnokraft, oavsett om vi är högljudda feminister eller mer tystlåtna strebers.

Andra som deltar i Veckans rubrik är
Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Tove
Pensionären på ön
Ulla
Musikanta
Anki
Yvonne

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  10 mars 2017

  Vad härligt du skriver. :thumbsup: Fina bilder från förr. Som sagt en bra kvinna reder sig själv. Viktigt att redan som barn få vara med och göra en massa praktiska saker. Att fortsätta samla på sig nya erfarenheter genom hela livet och att våga anta nya utmaningar då krävs det ju faktiskt en gnutta självförtroende. Och självförtroende det går att bygga upp. Ha nu en fin helg! Kram

 2. Svara

  margaretha

  10 mars 2017

  Naturligtvis finns det alla sorters kvinnor, men jag har, liksom du, ändå en känsla av att det många gånger är kvinnorna som hållit ihop sina familjer, tagit över även mansjobben, när karln gett sig av, dött eller bara inte klarat av livet. Jag är full av beundran inför alla okända kvinnor som det aldrig kommer att skrivas en rad om, men som i det tysta utfört stordåd!

  Och jag tycker det är märkligt att jag, som bara vara i Finland några få gånger, stöter ihop med så många (nåja fyra personer) som har anknytning till Svenska teatern. PettasKarins svärmor jobbade ju där, n’r jag låg på sjukhus delade jag rum med dottern till en som varit vaktmästare där, min kompis pappa var dekoratör och regissör där och nu du som berättar om din mormor. Undrar vem det blir härnäst.
  Margaretha

 3. Svara

  Birgitta Malmstedt

  11 mars 2017

  Underbart att ha dessa fantastiska kvinnor som förebild. De tjusiga damerna firar nog någons födelsedag.
  Hälsningar
  Birgitta

 4. Svara

  Anki

  11 mars 2017

  Underbart inlägg Paula! Härliga bilder från förr och så fint beskrivet om kvinnokraft! Att du är en stark kvinna det har jag för länge sedan förstått … nu vet jag var kraften kom ifrån!
  Ha det gott!
  Kram

 5. Svara

  Karin Eklund

  11 mars 2017

  Jamen, kära nån! En till stark kvinna och som har jobbat på Svenska Teatern i Helsingfors. Jag ser att Margaretha har uppmärksammat vad jag tänker göra. Min svärmor jobbade där i många år. Kanske de kände varandra, din mormor och Birgit (Eklund). Även mina barns farfar har också jobbat där i tiderna. Gunnar Flink är namnet.

 6. Svara

  Hillevi

  11 mars 2017

  Vilket fint inlägg! Själv blev jag motvalls men nog är det fantastiskt med dessa bilder från förr! :thumbsup:

 7. Svara

  BrittMarie

  11 mars 2017

  Vad fina bilder, och vad fint du skriver om kvinnor! Speciellt då om din mamma och mormor. Tänk vad viktigt det är med att ha människor nära sig som man vet gör allt för en. Då blir man stark, precis som du skriver.
  Kram

 8. Svara

  Tove Olberg

  12 mars 2017

  Paula, SÅ kvinnokraftig läsning, jag blir faktisk rörd i tanke och känsla av ditt inlägg om dina kvinnor som du bär inom dig – baktiden blir framtiden i nuet. En ros till dig!!

 9. Svara

  Yvonne Käll

  12 mars 2017

  Paula, det märks på alla dina inlägg att du är en kvinna med kraft! De är alltid roliga att läsa, humoristiska dessutom. Och visst har du träffat mitt i prick med din beskrivning av riktig handfast kvinnokraft. Bravo och Hurra Hurra för alla kvinnor, alla tider.
  Ha en skön söndagskväll, kram

  PS Själv ska jag tota till mitt Kvinnokraft- inlägg ikväll och publicerar i morgon fm DS

 10. Svara

  Kicki

  14 mars 2017

  Alla dessa starka kvinnor som gjorde grovjobbet till vardags, förr bar de vet och vatten in och slakten ut. Tvätten ska vi bara inte prata om. Undrar vad dom hade sagt om utbrändhet ?
  Förebilderna är så viktiga.

 11. Svara

  Malin

  20 mars 2017

  Fint inlägg Paula! Och vilka fina gamla bilder du bjuder på.

  Min mormor var också en kvinna fylld med urkraft. Hon födde 12 barn och skötte en ladugård. Morfar skadade tidigt ryggen. Hon klagade aldrig, var glad och mycket generös o bjöd med sig av det lilla.

  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 212
 • 437
 • 1 579 753
 • 4 991
 • 64 332
Sök här