Bloggen

Lider av dåligt samvete..

Av
den
17 april 2012

Min trädgård igår kväll..

..såg ut såhär i morse!
Och nu lovar jag att oavsett vad som händer och sker så blir det inga fler vinterbilder från pörtet denna säsong, hädanefter blir det vårfoton bland blommor och blader….så småningom :mrgreen:

Jag skyndade mig ut i morgonrocken, fågelfröblandning i ena handen och talgbollar i den andra…
Småfåglarna lyfter blixtsnabbt, flyger till närmaste buskar, sitter och trycker och när jag fyllt på fågelbordet och gått tillbaks till farstubron ser jag i ögonvrån hur de åter landar på marken och vid bordet.
Nöjd med mig själv sätter jag mig med morgonfikat och lokalblaskan.

Sen är det dags för Blinkas morgonpink.
Öppnar ytterdörren och spärrar upp ögonen, det flyger omkring fjädrar i luften…
Jädrans, en lite pippi har fått sätta livet till, bara fjäderskruden och huvudet är kvar på dörrmattan…

Och då slås jag av dåligt samvete!

Först låtsas jag värna om fåglarnas väl och ve, fjäskar som bara den med gosaker för att i nästa ögonblick släppa lös två dödsmaskiner på tomten!

Nu råkade Astrid vara inomhus så jag vet att Torsten är den skyldige…men, han är ju ett rovdjur så vad kan man göra?

Naturen lär få ha sin gång, jag hoppas Torsten bara kan få fatt i de svagaste och sjukaste pippina, allt enligt naturens lagar.

När vi var ute på vår långpromenad idag valde jag att gå landsvägen fram eftersom det låg så mycket snö i terrängen.
Då ser jag hur ett helt gäng småfåglar, framför allt bofinkar, sitter vid landsvägskanten.
Varför gör dom det tro?
Dom struttade omkring på vägen några meter framför mig.
Först när jag satte ner min stav bara någon meter ifrån lyfte de och flög och satte sig i närmaste träd. Direkt efter vi passerat flög de förbi mitt huvud, dök ner och landade några meter framför mig och så höll vi på under flera kilometer!
Hade jag inte vetat bättre hade jag trott att de ville ha sällskap!
Vintertid händer det att fåglar letar saltkorn vid vägen men nu är ingen salt utlagd så vad de tror sig hitta vid vägkanten begriper jag inte.

På tal om fåglar..

..så är variationen slående!

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Ankii

  17 april 2012

  Fy bavelen vad snö!!!! ich…

  Jag var nydligen i skogen med hundarna o luktade på vitsippor. Att de kan vara så olika väder när vi bor så nära varandra. Jaja jag vet att du tycker 40 – 45 mil är mycket men jag är gammal pendlare vet du:)

  Konstigt betende av fåglarna – jag hade nog blivit lite orolig om de förföljt mig så där:)

  Kramiz

 2. Svara

  Menageriet

  17 april 2012

  Men fy på Dig Torsten! 😡
  Den enes död den andres bröd. Om Du matar fåglarna så dom blir feta, sen tar katterna dom och Du slipper köpa dyr kattmat! 😉
  Vi har ingen snö. Än!
  Fåglarna äter nog inte salt, men däremot pickar dom i sig grus för matsmältningens skull. Sen finns det ju allti småkryp i snön också och det är kanske det dom käkar?
  Kommer ihåg när jag gick på lantbruksskola för sisådär hundra år sen, så var vi ute och åkte skidor med läraren en dag. Han såg en svart fläg, såg ut som sot, i snön och tog med sig en snöboll till skolan och vi fick titta i mikroskop på snön. Den var full av smådjur! Man ska nog inte äta gul snö, som sagt, men inte skulle jag vilja äta svart heller! 😆
  Kramar som tröst för Ditt dåliga samvete! Själv har jag ett ganska stort. 😉

 3. Svara

  Barbro Z

  17 april 2012

  Ja, du Paula. Så olika falla ödets lotter – eller kanske snön i Sverige är mer adekvat i vårt fall 😉
  Ha inte dåligt samvete för Torstens bravader. Om du frågade fåglarna, så skulle de säkert välja maten och risken för Torsten än att själva få söka föda. Det finns ju flera faror än Torsten 😉
  Hoppas nu att snön försvinner snart. Det är väldigt vackert, men nu är det dags för vår även i Pörtet, tycker jag.
  Kram till dig och de dina

 4. Svara

  Synnøve

  17 april 2012

  Goafton i stugan.
  Här tog jag ner fågelmataren idag. Den höll på att tippa! Men ska fortsätta slänga ut lite mat åt de små i alla fall. Det är ingen snö, men ganska kyligt här.

  Har precis ätit middag. Är trött som en gris och ska nog sätta mig och läsa lite nu.

  Ha det gott där i pörtet nu.
  Kramar om.
  Nabokäringa :mrgreen:

 5. Svara

  Nilla

  17 april 2012

  Så där såg det ju ut här i lördags när jag drog upp rullgardinen. Nu är det så gott som snöfritt, men någon vidare vår är det väl inte ändå. I söndags hade vi visserligen soligt och varmt, men sen har veckan varit kylig. Rackarns Torsten! Förstår att du fick dåligt samvete. Men man kan ju inte tänka så att småfåglarna ska få sätta livet till när man ger dem mat. Det var ju i all välmening. Hoppas nu att snön försvinner hos dig också.
  Kram

 6. Svara

  Malin

  17 april 2012

  Håller med dig, nu får det vara nog med snö 🙁 Men dina foton är jättfina, särskilt nr 2 och 3.

  Trist story, jag förstår om du kände dig som en förrädare, men visst är det naturens gång.

  Lustigt min kollega sade igår att hon hade haft en hel flock med bofinkar på deras gård, vilket de inte brukar ha. Hon undrade oxå hur det kom sig.

  Kram

 7. Svara

  Nette Cecilia

  17 april 2012

  😛 Så fina vinterbilder du fått på linsen ,jag är också den som ger lite extra mat åt fåglarna det blev många äpplen igår .Idag har det snöat o regnat här .Som tur är har jag inte haft tid att titta ut ,vi fick mera kläder till butiken idag .3 st försäljare har jag också hunnit med .Kramen till dig ,Nette ❗

 8. Svara

  Sigge Svamphund

  17 april 2012

  Bara så du vet Paula, i boken finns ett avsnitt om när jag åker till Södra Dalarna och en bild när jag serveras en tallrik köttbullar av en tvåbening ;))))

 9. Svara

  Mia

  17 april 2012

  Din första bild är som tagen ur en sagobok! Eller en sån där kula man skakar så snöar det i den på motivet…Helt underbar…
  Ja, man kan faktiskt inte skälla på de små fyrfota liven, det ligger ju i deras natur att jaga…även om det är trist för den som blir tagen!
  Kram på dig!!!

 10. Svara

  AprilSus

  17 april 2012

  Oj, vad mycket snö ni har fått! Jag blev lite rädd för ett ögonblick att vi också skulle få snö. För när jag kikade ut på efm så flög det runt en del snöflingor. Jag skyndade mig ut med Nala innan de skulle börja snöa ännu mera, men vi hann inte många meter för än de slutade och det var för varmt för att de skulle kunna ligga kvar på marken. Men April är inte över än, så vad som helst kan hända, även i de södra delarna av landet, framför allt när man råkar bo på höglandet. 😉

  Ingen idé att du har dåligt samvete över Torstens instinkter. Tänk istället på hur många mätta pippi magar du fyllt med goda frön. Det är omtanke det…?

  Och du… den där lilla röda blomman som du undrade vad den hette, kan jag tyvärr inte svara på, för jag är usel på blomsorter (och även på annat från växtriket). 😳

  Kramisar!?

 11. Svara

  Astrid

  17 april 2012

  Jag håller med om det med fåglarna. vi har en duktig jägare som smyger förbi här
  Men jag tänker som du , de som är friska flyger iväg
  Jisses vilket vackert kort på domherren
  Jag är less på snön nu och vill kunna sitta ute och grilla och äta gott och njuta
  När det gäller soppa har jag alltid hatat dessa utom spenatsoppan i skolan med ägghalvor och ärtsoppa.
  Nu när jag börjat använda mixern så har jag börjat älska soppa och gör dom allt mer
  Jag gör någon per vecka för magen mår bra av det
  När det gäller rotfrukter så har jag läst att dom inte är så snälla mot magen, dom ska kokas vilket jag inte gillar. det stod att det skulle vara som typ barnmat
  Jag minns att mamma alltid kokade ordentligt och jag tyckte det var vansinne,men det kanske var snällt mot hennes mage

 12. Svara

  Malin

  18 april 2012

  Du undrade hur jag fick till den svarta bakgrunden jag har ibland på mina foton.

  Det är ett svart tygstycke i ngt sammetsliknande material som jag hänger framför bokhyllan.

  För så bra är inte jag på fotoredigering att jag hade lyckats redigera fram det, hihi 😛

 13. Svara

  Darkangel och fröken Jokkmokk

  18 april 2012

  Sådär såg det ut hos oss igår också. Nu smälter snön sakta bort.
  Jag får dåligt samvete när fåglarna flyger ihjäl sig mot något av fönstren. Men tycker att det är okej om katterna som smyger runt här käkar upp en och annan fågel 😉

 14. Svara

  Ninni

  20 april 2012

  Jag hoppas den här snön försvunnit nu för i helgen blir det tydligen påfyllning. Åtminstone har det börjat snöa här på eftermiddan idag.
  Jag var ut alldeles nyss och fyllde på i fågelstugan och slängde även ut några nävar frön. Det samlas massor med fåglar här nu, mest bofinkar men även blåmes, talgoxe och ett par domherrar. De flög naturligtvis iväg då jag skulle fylla på deras mat men de brukar komma tillbaka snart nog men när jag skulle gå in så gick Snoozen ut så det dröjer nog innan fåglarna kommer tillbaka.
  Jag har inte sett Snoozen ta en enda fågel på hela vintern, ändå sitter han i syrénbusken och lurar på dem. Han är nog en dålig fågeljägare eller så har vi snabba fåglar här.
  Jag har hört sägas att det är bara fåglar som inte är riktigt pigga som katterna hinner på att ta. Vet inte om det är så men ha inte dåligt samvete för du har räddat många fler fåglar i vinter än vad dina katter hinner med att äta. 😉
  Kramen.

 15. Svara

  annette

  20 april 2012

  Fy på sig Torsten;) Fast som Du själv skriver så är det ju oftast naturen som styr detta och troligtvis var det en svag och kanske sjuk fågel som han fångade.
  Skönt att Du inte tänker publicera fler vinterbilder, för vi hotas visst återigen av snökaos i helgen, var ju bara en vecka sedan sist;(

  Hoppas verkligen att det vänder vädermässigt snart, trött på den här skiten!

  Kramen!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 572
 • 681
 • 1 603 712
 • 5 032
 • 64 894
Sök här