Löparglädje i Sundborn
Efter några finvädersdagar väntades regn på söndagen då..
årets upplaga av Träflasklöpet skulle gå av stapeln.
Här fanns olika distanser från 0,9km för barn, upp till den längsta distansen 18 km.
Starten gick vid skidstugan vid elljusspåren och dit orkade jag inte traska, grannen (hon i förgrunden) och jag ville mest gå ut för att mingla lite!
Nere vid Carl Larsson-gården där de som tävlade i huvudklassen skulle passera hade man ställt upp några marknadsstånd som jag förstås var nyfiken på.
Efter lite velande hamnade en lammlägg i min kasse, inköpt hos Erik och Emriks gårdskött i Bengtsheden som ligger bara några kilometer bort.
Nu återstår att se vad jag ska göra med den för att få fram smakerna på bästa sätt, funderar på att tillaga den länge i lergryta, någon som har några tips?
Även smedjan höll öppet denna dag
Det dröjde inte lång stund innan visselpiporna ljöd: Nu kommer det löpare! och vi slöfockar fick masa på oss för att ge plats
Träflasklöpet är Sveriges näst äldsta (efter Lidingöloppet) terränglopp!
Innan regnet kom hann vi också fika på trädgårdscafeet
Deltagarantalet i år var ca 300, något färre än på Lidingöloppet , ”ler” men jag gratulerra min hyresvärd till bedriften att ha genomfört loppet på ett imponerande sätt.
När vi fikat irrade vi oss ner till Carl Larsson-gården där verksamheten fortsatte oförtrutet.
Här står den engelsktalande guide som strax ska ta med en grupp på visning. Grupperna är i år decimerade till antalet pga pandemin.
På hemvägen..
..hittade vi en garageloppis som vi förstås kikade in på! Mycket julgrejer redan, men det kändes för tidigt!
Vi stannade inte för att kolla när flaskorna i träflaskracet släpptes i ån, det stora lotteriet som Lions anordnar i samband med löpartävlingen. Dock har jag köpt några lotter så jag får kolla dragningslistan imorgon för att se om någon av ”mina” flaskor vann!
Ett gemytligt arrangemang där många ideella krafter samlas, som brukligt när det gäller evenemang ute på landsbygden.
ElisabetR
I min enfald trodde jag att man sprang i träskor, läste fel :-).
Vilken mysig dag ni hade, tur att regnet dröjde.
Önskar dej en spännande vecka.
Paula
jag har raderat ett mail från dig, trodde det var en kommentar som jag kunde hitta här, men du hade nog skrivit mail. Ber om ursäkt, kan inte hitta det längre. Hoppas du repat dig bra och snart traskar i svampskogen obehindrat igen! Kram
LillaSyster
Ja det är för tidigt med julsaker….än är det sensommarvärme iallafall i eftermiddag. Hoppas att du vann något. Lamm är inget jag lagar ofta….men du fixar säkert en supergod rätt!
Anna-Lena
Låter väldigt trevligt! Underbart då livet börjar återgå till de vanliga igen. Även om jag är asocial ( iaf ibland) så skulle jag gärna gå bland bodar och fik och botanisera.
Hoppas att din träflaska inbringade någon vinst!
Ha en fin kväll! Kram!
ibod11 - Ingrid
Jag skulle också hellre bara gå omkring bland allt spännande och titta på utbudet än att försöka springa. Gå kan jag och dessutom ganska bra men jag skulle inte klara att springa många steg. Synd att det kom regn men det verka ha varit en mysig dag i alla fall 😀
Kram
Mirjam Halvarsson
Vilken fantastiskt härlig by du hamnat i 🙂 Jag började googla på lammmlägg men oj så många recept jag hittade….t.ex det här 😉
https://www.zeta.nu/recept/osso-bucco-pa-lammlagg/ visserligen inte i lergryta men jag kan tänka mig att det passar utmärkt till det 🙂
Ha det så fint Paula, kram!
Paula
Tusen tack, Minton föreslog samma rätt, och visst låter det lockande! Men det tillagas först till helgen, numera är det nästan bara då jag ägnar någon tid till matlagning. Det blir väl annat sen när mörka november sätter in..då har man inte mycket annat att göra. Kramen
bpz3
Se där! Då har jag lärt mig nått nytt igen. Träflaskloppet hade jag aldrig hört talas om, däremot har jag faktiskt sprungit Lidingöloppet en gång, vilket räckte;-)
Kul med att det blev lite jippo runt loppet. Det är ju så roligt att flanera runt och insupa atmosfären. Och köpa roliga saker såklart:-)
Lammlägg – MUMS! Har bara tillagat rätten på ”engelskt vis”, dvs. kokt det i buljong tills det var halvklart, sedan slängt det i en ugnsfast form och låtit det bli krispigt. Rotfrukter vid sidan om och massvis med goda kryddor.
Paula
Något lite utförligare recept krävs nog för att jag ska tillaga läggen the english style. Men resultatet låter fantastiskt gott!
Ditte
Vilket roligt arrangemang! Och klart att du skulle ge dig ut för att vara med. Och med kan ma ju vara utan att springa.
Jag hade inte heller hört talas om ”Träflaskloppet” men nu så vet jag genast mer. Men tror jag avstår att springa.
Roligt med lite händelser runt det hela som jag antar också lockar fler att komma för att titta och kanske handla.
Spännande med lammlägg. Har aldrig atit det vad jag vet. Men ser fram emot att få veta hur det blev
Håller tummarna nu att det blir en vinst för dig.
Kram
Ninni
Vad roligt att det finns lite arrangemang trots pandemiregler och ett sånt här lopp lär ju inte ställa till med trängsel mer än möjligtvis vid marknadsstånden och vid caféet men det ser inte trångt ut där heller.
Ser fram emot att se vad du gör av lammläggen. Själv har jag aldrig tillagat något lammkött nån gång.
Kramen.
Paula
Kanske får vi råda bot på bäbä-mat nästa gång vi ses? Om du är villig att prova? Alla äter inte lammkött, jag gillar det mest av allt kött om jag kan välja. Förr om åren brukade vi köpa ett helt lamm varje år, styckat och klart för frysen…
Kram
Susjos
Mysigt värre där ute på landsbygden! Å så känner jag igen mej från Carl Larsson gården dit vi var i oktober förra året med pojkarna och deras flickvänner.
Kan inga recept på lammlägg, du hittar säkert nåt som passar, mums!
Ha det gott!
Kram
Ama de casa
Vilket härligt och lagom-trångt folkliv! Håller tummarna att dina flaskor simmade på bra där i ån 😀
Kicki
Jag tyckte det var mycket aktiviteter i Fredriksberg, men du har tydligen hittat en by med minst lika mycket.
Det var en stor uppslutning med folk, men det såg lite si och så ut med att hålla avstånd.
Hoppas att du vinner på din flaska.
Kram
Minton
Vilket trevligt arrangemang. Hade gärna gått och tittat i bodarna men inte springa. Lammlägg hade jag gjort Osso Bucco av för det är så gott.
Kramar från oss
Paula
Jag är inte säker på att jag någonsin gjort osso bucco själv, ätit har jag,bland annat lagade min pappa det en gång för länge sen som jag fortfarande minns. Det var så speciellt att just pappa var så duktig på matlagning (på den tiden). Det kan mycket väl bli en variant av den, tack för tipset! Kram