Bloggen kultur

Sundborns kraftstation inifrån

Av
den
13 december 2022

I lördags när jag promenerade i byn mötte jag

en glad karl från Falu energi. Hans flätade skägg väckte min beundran, något jag också talade om för honom.
Han var i byn för att ställa i ordning inne på kraftstationen inför söndagens öppet hus i samband med julmarknaden då allmänheten skulle få kika in där.
Han berättade att han planerade att lösa upp flätan då till ett riktigt tomteskägg dagen till ära!
Det ska jag komma och titta på lovade jag…

Kraftstationen är en mycket vacker byggnad, ritad av Carl Larsson, här fotad på söndagsförmiddagen i sträng kyla.

En strid ström av besökare ville titta in i byggnaden, bakom glasrutan skymtar jag något bekant bland alla instrument på väggen

Ja ser man på, tomtefar själv står ju här med utsläppt skägg! Han blev glad när han hörde att han skulle få huvudrollen i dagens blogg!

Kraftstationen är ett resultat av den ökade elförbrukningen i Falun då man letade efter ett lämpligt vattenfall intill staden och 1901 bestämde man sig för Sundborn.

På väggarna fanns förutom alla mätare även gamla fotografier, bland annat visade denna automobil, en av de första i Falun som inhandlades 1908 för att snabbare kunna ta sig mellan Falun och Sundborn.

På den här mätaren ser man hur mycket el som produceras i anläggningen.

Och här de för dagen putsade och blänkande generatorerna

Det var trångt och bökigt så fotografering var inte så lätt.
Till historien hör att man halvautomatiserade anläggningen 1954 och 1993 ersattes den av fjärrstyrning.

Jag är inte så tekniskt bevandrad så det är någon idé att jag försöker berätta mer men här finns mera fakta att läsa.

Det var trevligt att titta in i innanmätet på byggnaden jag dagligen passerar på våra hundpromenader, och skönt att få värma tårna en stund.

TAGS
15 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  13 december 2022

  Jag är inte heller så tekniskt bevandrad men visst är det spännande att se och höra hur det funkar! Kram på’re
  PS Tomten var ju riktigt stilig både med och utan fläta 🙂

  • Svara

   Paula

   15 december 2022

   Stilig var väl att ta i, men en ovanligt glad karl var det. Ja tekniken begriper jag mig inte på, men såg att priset på el via Falu energi låg rejält mycket lägre än på andra bolag. Nu betalar ju inte vi elen utan den ingår i hyran. (otur för hyresvärden) men vi fick en måttlig hyrehöjning nästa år och en hundring extra för uppvärmningen. Skäligt på alla vis.
   Kramen

 2. Svara

  Äventyret framtiden

  13 december 2022

  Så trevligt att få följa med in i Sundborns kraftstation och så bor tomten där också, ibland med fläta , ibland inte. Andra fotot som visar kraftverket är toppenfint! Fina är de allihopa med det är toppenfint!

  • Svara

   Paula

   15 december 2022

   Visst var det fina gamla generatorer för att vara över hundra år gamla. I övrigt är jag glad över att ha värme och el inbakad i hyran. Då slipper man stora svängningar nu när elpriset når nya höjdnivåer och typiskt nog är det svinkallt, Ska det jävlas så ska det!

 3. Svara

  Minton

  13 december 2022

  Spännande att titta in i kraftstationen och tomten var fin med utslaget skägg. Varit ute med Minton på en kort promenad för det är 11 minusgrad.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   15 december 2022

   Jag börjar känna mig väldigt rastlös , som en fånge här hemma när man inte kan tillbringa tid utomhus som man är van vid. Men, det ska bli mildare, senast på lördag. I skrivande stund arton kalla, tycker förfärligt synd om de vilda djuren som inte har någonstans att ta vägen.
   Kram och nospuss till Minton, vi får se fram mot lite varmare tider

 4. Svara

  BP

  13 december 2022

  Vilken sympatisk kille (trots det flätade/frisläppta skägget). Även om jag själv är totalt oteknisk så fascineras jag av allt som är tekniskt, även om jag inte förstår “sammanhanget”. Helt okej för mig;-) Å vem vet med dagens elpriser – det gamla kraftverket kanske får en renässans;-)
  Sedan är jag otroligt impad över allt som finns i lilla “Sundborn”. Den förorten till Falun har betydligt mera att erbjuda än Täby, som ändå är en förort till Stockholm…

  • Svara

   Paula

   15 december 2022

   Kraftverket producerar fortfarande till full kapacitet, elen säljs ju via Falu energi som har mycket bättre pris än motsvarande andra bolag såg jag på staplarna inne på stationen.

 5. Svara

  Ditte

  13 december 2022

  Tack! Vad roligt att få uppleva detta och få veta mer om historien bakom. Och vilket fint möte det blev för din del här med mannen från Kraftstationen. Hans flätade skägg var häftigt och likaså det utsläppta . Passade fint här med tomtemössan på.
  Vilken fin guidning ni bjöd på. Jätteroligt att få veta mer. Hade tidigare ingen direkt aning om allt detta .
  Har tittat in på länken och läst på lite till. Men får nog ta en repris för att förstå allt-
  Varm kram

  • Svara

   Paula

   15 december 2022

   För mig räcker det nog inte med repriser för att begripa det tekniska, hur allt fungerar, men det känns bra att Sundbornsverket fortfarande producerar efter full kapacitet och att priset är lägre hos Falu energi än på många andra bolag. Kram

 6. Svara

  Anki

  14 december 2022

  Vilket trevligt möte med den skäggige mannen, både med och utan fläta 🙂 Även för en oteknisk, som jag, så var det kul att få titta in där. Ett vackert hus – mycket att titta på innanför den fina fasaden!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   15 december 2022

   Ja den gubben var en riktig myspropp! Och visst var det kul att se innanmätet…
   Kram

 7. Svara

  Anna-Lena

  14 december 2022

  En riktig tomte. Kan ta anställning som sådan över jul.
  Kraftverk är verkligen centrala i dessa tider. Finns wtt stal små sådana i våra trakter. Vet inte om de fungerar på vintern.
  Kul att få veta mer om hur det fungerar.
  Ha det gott! Kram

 8. Svara

  LillaSyster

  14 december 2022

  Vilken vacker byggnad =)
  Kul att allmänheten fick komma in och titta.

 9. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  14 december 2022

  Vad roligt att du träffade honom någon dag innan och att han så snällt ställde upp för fotografering både då och när han hade blivit tomte 😀 Han blev nog lite smickrad och glad. Spännande att du fick kika in i kraftstationen efter att ha passerat där så många gånger. Nu kan du snart allt om Sundborn och kan berätta om bygden för alla som vill veta 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 85
 • 497
 • 1 652 507
 • 5 119
 • 66 012
Sök här