Bloggen

Skördetid !

Av
den
14 september 2021

Det finns så mycket annat än svamp (hör och häpna) att skörda den här årstiden.

Äpplen till exempel.
Jag blir inte riktigt klok på detta med äpplen i trädgårdar, ingen verkar vilja ha dem, varför har man då äppelträd?

På den här tomten har man skördat mycket äpplen, om jag får gissa så hamnar även dessa äpplen ute i skogen där rådjuren får äta upp dem…
Man gör inte längre äppelmos i stugorna… (jodå, jag vet undantag!), istället handlar man utländska äpplen i matbutiken.
Jag handlar helst svenska äpplen i butik, men oftast är det minst 20% dyrare…
Jag får inte riktigt ihop äppelekvationen.

Här i Sundborn flaggar man året om vid infarten till samhället.

Trots att jag under sommaren gått här över bron åtskilliga gånger så har jag inte tänkt på vad som klättrar på flaggstången förrän härom dagen!
Det är ju humle! Ja humle växer lite varstans men kanske inte på allmänna flaggstänger?
Mycket dekorativa är de, och det är väl knappast någon som skördar humleblommor för ölbryggning, eller??

Här ser du en häck i min närhet…..bären ser jättemumsiga ut, men kanske också lite farliga…
Jag var tvungen att konsultera hjälp, och fick reda på att de är aronia-bär!

Nu har jag fått lära mig att blåbäret kan slänga sig i väggen som nummer ett, aroniabäret är bärens Rolls Royce! Innehåller halva alfabetets alla vitaminer och bromsar åldrandet!
Vem vill inte stoppa i sig dom bären?
Undrar om man i skymningen kan smyga förbi med en hink och plocka för brinnande livet?
Nä, jag gör ju inte så, men jag är lite frestad att ringa på hos grannen o be om lov…
För bären bara hänger där och även om nu kanske fåglarna blir glada så tycker jag att de kan hålla till godo med alla rönnbär som naturen så frikostigt gett oss i år!
För se: Surt sa räven….
Jag har ändrat mig, jag ska plantera ett par aroniabuskar på min egen uteplats, vilken bra idé!

Ja tänk vilka fundileringar man får när man traskar längs samma vägar dag efter dag…

Gissa förresten vem som köpt sig en elektrisk knivslip????

Just det, dagens blomma skall också ges plats:

En gul och glad solros växer i komposthögen här på gården

Den har självsått sig här (enligt säker källa) och har mer än tjugo blommor och knoppar (enligt samma säkra källa)!

TAGS
32 kommentarer
 1. Svara

  Ditte

  14 september 2021

  Jag har också funderat över denna ologiska äppelekvation. Svenska äpplen finns men till ett dyrare pris. Undrar varför-
  Trevligt att man flaggar för då önskar man ju också besökare välkomna-
  Intressant med aroniabäret- Kände inte alls till dem. Kul att du ska plantera ett par buskar.
  Humle känner jag däremot till. Har vi haft en del när vi bott i hus. Dock aldrig runt en flaggstång. Inget öl bryggde vi heller.
  Verkar ha varit ett bra inköp av en elektrisk knivslip. Hoppas du inte skar dig alltför illa.
  Kram

 2. Svara

  bpz3

  15 september 2021

  Solrosen är ju fantastisk! Inte bara stor utan lång också:-)
  Konstigt nog undviker jag svenska äpplen, då de är alltid fruktansvärt sura. Jo, de säljs på den lokala ICA – närproducerade dessutom. Inte förstår jag hur man kan närproducera äpplen, men ändå;-)
  Aroniabär har jag hört talas om. Det var längesedan och det var faktiskt en finsk kille som skrev om bären. Sedan finns det väl också ett finsk bakverk som heter Aroniatårta/-paj eller ?! Det borde du ju veta;-)
  Visste inte att det fanns en elektroniskt knivslip… Själv vågar jag inte slipa knivar, det är makens jobb. Men med tanke hur dina tassar ser ut, så var det ett otroligt klokt köp av dig;-)

  • Svara

   Paula

   15 september 2021

   Närproducerat är väl de äpplen som har odlats i din del av Sverige! Alltså i Svealand…Jag googlade på aroniatårta och fann…massor av bilder. Men du vet bakverk är ju inte mitt gebit. Elektronisk slip är väldigt smart. Man lägger kniven i fåran, trycker på en knapp så hjulen börjar snurra och det är klart på några sekunder. Riktigt slöa knivar kan behöva ett par omgångar…Men sen ska man komma ihåg att knivarna är sylvassa…o mina tassar blev sårade när jag slant med den vassa kniven…

 3. Svara

  Mirjam Halvarsson

  15 september 2021

  Vilken solros!!! Dom kanske blir bättre som självsådda?? Mina som jag satte för några år sen blev ganska ynkliga 🙂
  Här på gården har vi ett äppelträd med små frukter men vi plockar och plockar 🙂 Det blir både äppeldricka och mos av dom, sen brukar vi få större äpplen av min x-svägerska som jag skalar och fryser in. Häromdagen sa syster att vi borde skaffa en fjärde frys! 😀 Nej, jag förstår inte varför alla inhemska produkter ska vara dyrare än de importerade, det finns ingen logik i det enligt mig!
  Att skörda humle har jag aldrig gjort, jag har en planta här, en tacksam växt som alltid klarat sig i vårt klimat och jag tycker de små kottarna är så vackra <3 det är så roligt på försommaren när man ser hur den växer så det knakar!
  Aronia har jag inte heller plockat men vid HC i Vindeln har dom en häck med såna och jag brukar sno åt mig ett bär när jag går förbi. Man säger att rönnbär är sura men inte slår dom Aronia 🙂
  Men du, den där knivslipen måste vara väldigt effektiv! Var rädd om dina fingrar! Det är så lätt hänt att man skadar sig <3
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   15 september 2021

   Ju äldre jag blir ju mer miljömedveten blir jag, o ilsknare! Vi behöver ju ha en högre grad av egen matproduktion och vi behöver ta tillvara på det som växer här istället för att handla importerat och långväga transporterat. Och jag dömer inte dem som inte är så insatta och inte hinner bry sig utan handlar det som butikerna erbjuder. Men jag försöker göra skillnad. Läste att man helst ska plocka aronia efter frosten precis som rönnbär, blir väl kanske mindre beska då? Tror att jag skulle stoppa ett par i munnen o svälja, som ett kosttillskott, det hamnar ju i magen i alla fall!
   Ja nu har jag lärt mig hur vassa knivarna blev….men jag är så himla fumlig med mina stela fingrar så jag tenderar tappa allt jag håller i….
   Kram på´resjälvdu!

 4. Svara

  LillaSyster

  15 september 2021

  Ring på och fråga du får säkert plocka både
  bär och äpplen. Jag kokade mos/kompott förra veckan till den plommonspäckad fläskkarré, men av varje äpple gick ca 1/4 del att använda resten av äpplet hade gångar av äppelvecklarlareven eller rönnbärsmal, då blir det rätt tidsödande och smidigare att låta djuren äta dem. Men jag är som du och föredrar svenska äpplen. Snygg solros, bra planterat av fåglarna. Idag blir det bilder på Papillon hos mig som du önskade. Ha en bra onsdag!

  • Svara

   Paula

   15 september 2021

   Ja då är det inte kul när frukten förstörts! Tack för söta papilloner, såg jag i syne när jag såg tre?

   • Svara

    LillaSyster

    16 september 2021

    Nä du såg så rätt hon har tre stycken i olika åldrar.

 5. Svara

  Anki

  15 september 2021

  Spännande med dessa aroniabär – läste eller såg på tv om ett ungt par som odlar dem, men kan inte hitta just det – däremot hittade jag detta från en gård utanför Arboga, som odlar udda bär: http://www.mellangarden.com/sortiment.htm Klart du ska fråga om du får plocka lite!
  Förr kokade vi alltid äpplemos själva, men med brist på egna äpplen så slutade vi … men jag köper aldrig importerade äpplen! Inte ens till koltrastarna!
  Kul med humlen – och vilken fantastisk solros!
  Kram

 6. Svara

  Märtha

  15 september 2021

  Aronia odlas en hel del i Finland, men ännu mera i Ryssland. Jag gillar dem inte. För sura och för kärva för min smak. Men känner en person som fryser dem hela och äter några då och då som godis… Många blandar dem i äppelmos, ger färg och lite sting. Vi har lite på 50 äppelträd, gör äppelmust och äppelmos och ger det samt färska äpplen åt vänner och bekanta och äter själv så det kommer ut genom öronen! Inhemska äpplen har tunnare skal och är svårare att lagra, bör behandlas varsamt jämfört med utländska “tjockskalingar”. Våra lagar och bestämmelser hindrar mycket när du vill bli av med din stora äppelskörd. Att koka mos är ju busenkelt – men kräver frys, förstås. Och att du äter mos, förstås.

  • Svara

   Paula

   15 september 2021

   Men hur i hela friden har ni så många äppelträd? Det är ju då en äppelodling! Sån som man här i landet mest har i Skåne. Must skulle jag nog gilla men äppelmos, nä…faller inte på läppen. Läste utländska tjockskalliga äpplen, o tror nog att dom är det…också! Jag skulle däremot gärna äta aroniabären som de är, ett par tre om dagen för att få i mig de vitaminer som gör mig gott. Smakar de illa kan man svälja hela!

   • Svara

    Märtha

    16 september 2021

    Jag råkade liksom falla för min man när han redan hade planterat de flesta träden. Han hade en idé om att göra calvados, och det har vi låtit göra, hos Micke på Åland, för några år sedan. de flesta träden är dvärgstammade, så de blir inte hur gamla som helst och ger inte sådana skördemängder som om de vore “rediga gammaldags träd”. Nu skall jag äta två, efter varandra….

 7. Svara

  Ama de casa

  15 september 2021

  Mycket att skörda där hos dig! Jag tycker absolut att du ska ge dig på ölbryggning 😀
  Vi hade tre äppelträd som gav mängder av frukt. Två av dom stod precis vid staketet ut mot gatan och i början var jag väldigt orolig för alla som skulle palla mina äpplen! Efter några år när jag ledsnat på all frukt så var jag lite sur att det inte kom nån och pallade nån gång. Jag lät hästägande kompisar komma på självplock så att äpplena ändå skulle komma till nån nytta 😀

  Du bör nog kanske låta bli att använda den där knivslipen… Fast det sägs ju att det är vanligare att man skär sig med slöa knivar.

  Solrosorna är underbara – oavsett vem som nu har sått dom 😀

  Ha en härlig dag!

 8. Svara

  Justina

  15 september 2021

  Saft på aroniabär är det godaste som finns Har kokat det många gånger Så det tycker jag du ska prova

  • Svara

   Paula

   16 september 2021

   Låter som en bra idé om man inte behöver vräka i socker? För det var visst ett surt bär säger dom…

   • Svara

    Märtha

    16 september 2021

    Fick saft av en väninna. Kärvheten fanns kvar trots att hon vräkt i alldeles för mycket socker för min smak. Tyvärr.

 9. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  15 september 2021

  När vi bodde i Stockholm så hade vi massor av fruktträd – och svärföräldrar som tog hand om äpplena. Sen var det en pensionär som frågade om han fick ta fallfrukt och blev överlycklig när vi sa att han också fick ta från träden. Men en gång hade vi så mycket frukt att Rolle lastade en låda full, skrev en skylt om att dom var gratis och åkte till Högdalens Centrum och ställde lådan där. Sen stod han en bit ifrån och kikade. Ingen tog! Alltså första kvarten, men sen så satt dom igång!! 🙂
  Plommon och körsbär var det däremot inga problem att bli av med, dom pallades….. men Aroniabusken vi hade hann jag aldrig med att få några bår på innan vi flyttade!
  🙁
  Här har vi ett äppelträd, en vildapel som bär massor av äpplen som tyvärr inte går att äta. Vi köper därför alltid svensk frukt….. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  • Svara

   Paula

   16 september 2021

   I Sverige får man inget gratis, sådan är nog tanken. Men många är snälla o ställer ut frukt vid tomtgränsen som man får ta av. Pallat körsbär eller plommon har jag aldrig gjort, inte äpplen heller, det är först sista åren jag har börjat gilla äpplen. Men bara om jag skalar dem, det gnisslar illa om skalen när man biter i äpplet! När flyktingarna kom till Fredriksberg var många villaägare ilskna för flyktingarna bara gick in i trädgårdarna och tog för sig! De kunde även gräva upp potatis ur landet! Men, läget lugnade sig när de blev informerade om vad som gällde!
   Kram

 10. Svara

  Karin

  15 september 2021

  Ja, plantera ett par aroniabuskar! Men se upp med vad du väljer. Jag tyckte att det var en himla käck idé att plantera en aroniahäck för att dölja ett fult, sönderfallande uthus på granntomten. Efter fem är uthuset lika fult och min aroniahäck når mig till knäna, ungefär. Det visade sig vara dvärgaronia som jag köpt! Funkar säkert bra på rätt plats, men för mig blev det alldeles fel.

  • Svara

   Paula

   16 september 2021

   Haha, så det kan gå! Och du testade förstås med all knep för att få dem att växa! Men jag tror de skulle bli perfekta här där jag bara vill avgränsa min uteplats utan att bygga murar. Vet inte om man ska plantera nu eller i vår, vi får se hur det blir, man kan ju alltid googla så får man säkert förslag!

 11. Svara

  Anna-Lena

  15 september 2021

  AJAJ! Det ser ont ut. Förstår att klumpiga jag inte ska ha någon slipmackapär.
  Våra solrosor är i det närmaste överblommade!
  Aroniabärsbuske finns i dotterns trädgård. Har gjort sylt till hrnne och får torkade bär i utbyte. Bra till frukostfilen.
  Ska plocka en spann äpplen hos dotterns granne ästa vecka. De har mängder av träd som bara står och faller frukt. Äppelmos är gott. Har lite egna äpplen också. De sparar jag att äta.
  Kram!

  • Svara

   Paula

   16 september 2021

   Torkade aroniabär till filen låter perfekt. Enkelt, alla vitaminer bevarade och man känner ingen sur smak. Äppelmos säger jag nej tack till, finns inget sammanhang jag tycker det passar till. Frukt i mat är no-no för mig! Kram

 12. Svara

  ElisabetR

  15 september 2021

  Oj va äpplen. I år har vi fått tre ! st på fyra äppleträd. Jag gör hellre kompott än mos.
  Sonen odlar humle för han brygger eget öl, väldigt gott tycker jag, fast jag inte nyttjar det så mycket.
  Det var nytt för mej med Aronia, det kanske man ska testa.
  Aj, aj tur att tummarna sitter kvar ;-). Blev det före eller efter slipningen?
  Solrosor är härliga, våra blir helt plundrade på frön av pippingarna.
  Ha det gott…….

  • Svara

   Paula

   16 september 2021

   Slant med vassa kniven efter slipningen. Jag är fumlig med stela obrukbara fingrar o tappar det mesta jag håller i händerna…Eget öl, vilken dröm! Kompott för mig är något förfärligt som gamla tanter bjöd till efterrätt när man pinat i sig den sega söndagssteken med en massa brunsås…

   • Svara

    ElisabetR

    16 september 2021

    Stackare vilken mardröm med kompotten. Jag avnjuter den gärna med ovispad gräddde med lite vaniljsocker i :-).
    Tur det inte gick bärre med fingrarna.

 13. Svara

  Mormor

  15 september 2021

  Paula, tänk bakåt i tiden och tänk finskt! Efter kriget hade vi ju ingenting här om vi inte odlade själva. Äpplen och vinbär fanns i varenda liten trädgård, alla gjorde saft och mos och sylt. Fast socker var ju svårt att få också, och någon frys var inte påtänkt på den tiden. Men visst var äpplena viktiga, långt långt in på 1950- och 1960-talen. Träden och bärbuskarna finns kvar, en del i varje fall. Fast många äppelträd frös vintern 1940, det lär ha varit runt 40 grader kallt i långa tider då. Men traditionen lever.
  Vi har 3 äppelträd och jodå, jag gör mos. Fast utan socker, vilket förstås förutsätter frys. Och bakar äppelpaj och kokar äppelsoppa och äppelgröt åtm. någon gång under hösten. Vinbär har vi också, men jag erkänner att det är fåglarna som äter det mesta.
  Må väl!

  • Svara

   Paula

   16 september 2021

   Du är duktig på att ta tillvara, mycket duktigar än jag, iaf vad gäller äpplen. Men jag har ju inga äppelträd och skulle inte välja att skaffa några heller om chansen dök upp. ARoniabuske är ett mycket angenämare alternativ tycker jag! Socker skyr jag som pesten sedan 1997! Ha det gott du också, hoppas läget är under kontroll på alla håll och kanter. Vi fick en överraskning idag då en i familjen hörde av sig till sin dotters mamma för att få få träffa henne. Det var åratal sen senast…Detta var en första trevare, vi får se om det blir något verkligare…

 14. Svara

  Hanneles bokparadis

  15 september 2021

  Sonen gör äppelmos till sina barn, med bara lite socker i.

 15. Svara

  Minton

  15 september 2021

  Jag ser massor med frukt och bär i trädgårdar när jag går med Minton. Några får man plocka hos. Aronia sylt är gott.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   16 september 2021

   Det är kul att upptäcka nya frukter och bär, speciellt de som odlas här och inte på andra sidan jordklotet. För de ska ju skickas så långväga så man får skörda dem långt innan de är mogna och dyra är de också. Kramar

 16. Svara

  ibod11 - Ingrid

  15 september 2021

  Vi hade sex äppelträd i Mjölby när vi köpte huset men vi lejde några som tog bort fyra av dessa. Jag bakade och bakade och det blev äppelkakor av olika slag och äppelpajer. Men tyvärr kunde jag inte göra av med allt. Jag fick tipset att åka till musteriet i närheten och låta dem göra någon slags dricka av våra äpplen men det blev aldrig av. Jag var faktiskt glad det är alla blommor på ett av äppelträden frös sönder 😀 Jag hade Aroniabuskar i Optand men precis som med krusbärsbusken så var det bara några bär kvar i toppen när det var skördedags. Har man hungriga och bärälskande hundar så blir det lätt så 😀 Daniel kan inte komma åt lika högt upp i buskarna så du får säkert behålla dina bär 😀
  Men attans, vad trist med skurna fingrar. Riktigt skarpa knivar är en fara i köket.
  Kram

  • Svara

   Paula

   16 september 2021

   Stackars Daniel är ju chanslös vad gäller bär, man måste ha tänder för att bita loss dem från busken, o det har ju Daniel inga….har försökt visa med blåbär, men det fungerar inte, tyvärr. Men gillar hundar sura bär? Blåbär förstår jag, men en del hundar äter ju faktiskt också lingon. Jag skulle inte kunna ta tillvara på äpplen, följer inte ens doktorns råd om ett äpple om dagen….idag blev det vindruvor istället, ler!
   Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 38
 • 172
 • 1 654 285
 • 5 125
 • 66 098
Sök här