Bloggen Livets glädjeämnen!

Maskparad..och naturens godsaker

Av
den
17 augusti 2021

Idag har maskarna parad på våra vägar!
Det ihållande regnandet har gjort att de alla tittar upp ur sina hålor som vattenfyllts, yrvakna ålar de på asfalten och undrar sömndrucket vart de ska ta vägen..
Jag skuttade mellan maskarna för vem vill trampa ihjäl de stackars oskyldiga varelserna..
Nej, jag fotade dem inte, även om det var frestande, “ler” men kameran gillar inte vattnet från ovan!

Jag räknade också in över 20 sniglar på en liten vägstump på ca 30 meter igår, och då hade det inte alls regnat mycket.
I Fredriksberg var sniglarna svarta, här är de bruna, “mördarsniglar”, vem vet? De lär inte vara helt enkla att skilja från varandra.

Nu tycker jag vi går över på väsentligheter, nämligen vad Daniel och jag pysslat med ett par dagar!

Att vara i bärskogen är dötråkigt tycker Daniel, så han lade sig tillrätta och vaktade min väska medan jag plockade!

Blåbären är stora och fina men jag plockar bara några dagars behov.

Sen fick bären sitta kvar i riset för jag hittade ett gäng fräscha smörsoppar!
Jag rafsade bara åt mig dem i skogen, fy Paula så gör man inte, man ska rensa dem i skogen….Jaja, jag vet, sluta tjata!
Rensade dem däremot noga hemma, drog av skinnet på hattarna och förvällde dem i vatten med några stänk citronsaft. Sen fick de rinna av, sparade spadet och fryste in svampen med lite spad i varje påse.

Anledningen till att jag krafsade ihop svampen var att det kom en regnskur, och i regn är det inte kul att rensa klibbiga svampar!

Tycker mig ana en del förebråelse i den blicken: Matte du vet att jag inte gillar regn!

Men skam den som ger sig, nästa dag (igår) gick vi åt ett annat håll, mot elljusspåren

Hittade jättestora myrstackar, den här var högre än jag (o det är ju en bedrift i sig)

Nämen titta!

Dags att köra igång svamptorken för första gången i år! Älskar att lyssna till det hemtrevliga brummandet!

Och prins Daniel var såå trött så jag undrar om han inte beställde regn för att slippa gå ut idag?

För regnat har det, precis som utlovat, hela långa dagen.
Har gått och tittat i fårhagen, jag tror att fårullen är isolerande så inte vattnet tränger igenom men nog såg de ganska ynkliga ut med hängande huvuden…
Kallt är det i varje fall inte, jämfört med fårhjordarna jag sett på de skotska hedarna i stormvindar och ösregn (ja på teve alltså) så var det lugna gatan…

Nu blir det snart lugna gatan här i pörtet också, för finnkäringen ska ut på en liten tur längre fram i veckan!
Imorgon åker prinsen på kollo till tjejerna och på torsdag bär det av till en god vän i Hälsingland, en tjej jag lärde känna via bloggen för en herrans massa år sen!

En blomma med namnet “gul blomma” avslutar dagens trams
Eftersom jag är dålig på latin anger jag det finska namnet “keltainen kukka”

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  BP

  17 augusti 2021

  Stort, stort GRATTIS till den svampskörden! Helt fantastiskt! Så “folk” som sagt att 2021 kommer bli ett bär- och svampår verkar har rätt.
  Vädret har varit detsamma här som hos dig, så jag lämnade INTE lägenheten. Minns dock när jag fortfarande jobbade och gick till bussen. Zickzackade också mellan maskarna. De precis som myror gör ju nytta i jorden, så dom vill man inte trampa på. Ja, jag passerade en stor myrstack på väg till bussen varje morgon också, men den var inte lika hög som din.

  Sedan måste jag ju fråga – varför drar du av skinnet på svamphattarna? Är skinnet giftigt, eller?! Sorry, jag är lekman som du vet.

  Kul med en resa till Hälsingland. Ser fram emot reportaget:-) Så “aktiv” du har blivit sedan du flyttade till Falun. Det gör mig riktigt glad:-)

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2021

   Ingenting är giftigt på de ätliga svamparna, men skinnet på en del soppar är hårda och sega och tillför inget matvärde, på andra svampar är skinnet slemmigt o man väljer därför att dra av det. Ja nu blir det datorfritt från pörtet några dagar, självklart kommer resereportage, men jag skulle tro att vi också sitter mycket vid ett köksbord och har tjejsnack då vi har mycket att ta igen!

 2. Svara

  ElisabetR

  18 augusti 2021

  Häftigt med djur så talande deras kroppsspråk är. Daniel ser verkligen förebrående ut. Jag förstår han, jag gillade heller aldrig bärskogen som liten. Därimot var det kul att följa myrornas arbete. Att de små liven kan få ihop sådana jättebyggen är fachinerande.
  Ja, nu växer svampen, här har varit dåligt i många år.
  Tror inte att det är så enkelt som “keltainen kukka” ;-D.
  Ha det så trevligt på din utflykt

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2021

   Nej, den heter visst SALKORUUSU
   Tack, har inte träffat kompisen på ett par år så det lär bli mycket snack och skratt. Hoppas ni klarade er från ovädersregnet

 3. Svara

  Mirjam Halvarsson

  18 augusti 2021

  Godmorron i ösregnet 🙂 Jo, nu har det kommit hit också, såg att det varit översvämningar i Gävleborg men förhoppningsvis slipper du det när du åker 🙂
  Vilka fina blåbär du hittat! <3 Nästa vecka ska vi ut och plocka (leta) få se om vi hittar nåt. Smörsopparna är en favorit här, kanske för att dom är så lätta att känna igen 🙂 Jag skulle vilja hitta svamp i år, efter regnet nu så kanske dom dyker upp!
  Kram på dig!

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2021

   Vet du, jag fick ett huvudbry häromdagen då jag läste i svampboken att grynsoppen är förvillande lik smörsoppen. Kanske är det den jag plockat? Vem vet? Spelar ingen roll, bägge är lika goda matsvampar, men konstigt nog hade jag aldrig hört talas om grynsopp trots att de växer på samma ställen…Lycka till med både bär och svamp!
   Kram från pörtet

 4. Svara

  LillaSyster

  18 augusti 2021

  Vem har sagt att man måste rensa svampen i skogen??? Jag /mina föräldrar/svärföräldrar och far/morföräldrar rensar/rensade alltid svampen hemma vid köksbordet. Det är tur att man får göra som man vill =)
  Jag förstår Daniel precis….. blåbär så gott men så tråkigt att plocka. Hörde av mamma igår att lingonen behöver nog ca14 dagar till för att vara mogna.
  En liten utflykt, så trevligt för dig. Ha det så trevligt! Kram

 5. Svara

  Ama de casa

  18 augusti 2021

  Vilka fina fynd du gjorde i skogen! Fast – haha! – Daniel såg verkligen förebrående ut 😀

  Ha nu en riktigt trevlig bloggträff!

 6. Svara

  Ditte

  18 augusti 2021

  Vilken tur, ja- givetvis blandad med skicklighet, att du träffade på både blåbär och smörsopp. Förstår att du valde att rensa svampen hemma. Mindre blött. förstår att Daniel uppskattade beslutet. Bilden på honom är härlig. Och blicken säjer mycket.
  Regn även här, både igår och nu idag. Men ute var jag igår hela dagen. Med regnponcho. Dock inga bär eller svampar där vi var.
  Vad trevligt med en tur till Hälsningland. Hoppas då vädret bättrar sig.
  Kram och trevlig onsdag.

 7. Svara

  Minton

  18 augusti 2021

  Stackars Daniel som måste gå i skogen när det regnar så mycket. Du fick en rejäl skörd med svamp. En liten utflykt piggar upp efter tiden i karantän. Jag skall åka till Skåne några dagar och då är Minton på pensionat.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2021

   Men vad roligt att höra att du ska ut och lufta dig lite. Ja Daniel är ju också på en typ av pensionat, fast han ju känner “personalen” sedan förut…Har Minton varit på pensionatet förut? Det borde vara stor efterfrågan på både pensionat och hunddagis nu då vi fått så många nya hundägare. Såg igår på nyheterna att dessvärre har redan tendensen att försöka omplacera sin jycke börjat. Rätt oansvarigt att skaffa en pandemihund utan tanke på hur det ska gå sen….
   Ha en riktigt skön Skåne-vistelse/Kramar

   • Svara

    Minton

    19 augusti 2021

    Minton har varit på detta pensionat tidigare och trivs där. Såg också att många vill lämna hundarna dom skaffat under pandemin. Blir så arg på folk som inte tänker på dom små liven.
    Kramar från oss

 8. Svara

  Kicki

  18 augusti 2021

  Jag har inte hittat några smörsoppar än, men det kanske kommer.
  Jag har aldrig tänkt på att förvälla svampen, jag kokar ihop den i sitt eget spad, det gör jag med all svamp innan jag fryser ner den.
  Kram

 9. Svara

  ibod11 - Ingrid

  18 augusti 2021

  Både bär och svamp…vilken lyx 😀 Man får visst vänta med rensandet tills man kommer hem. Lite bökigare men har man inte kniv med sig eller om man hamnar i en regnskur så räknas det som speciella omständigheter. Då är det mesta ok 😀 Stackars lilla Daniel som blev så blöt. Men kanske fick han en riktig mysstund med matten medan hon torkade honom torr.
  Ha så kul med vännen i Hälsingland. Det blir kul att få se vad ni hittade på.
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2021

   Efter det senaste regnovädret börjar jag undra om inte svampen också har drunknat, haha. För mycket regn är kanske inte heller bra, allt ska ju vara lagom, värme och vatten. Jag ser fram emot att träffa bloggkompisen.Två år sedan senast och varje gång har hon hälsat på hos mig så nu blir det första gången jag hälsar på hemma hos henne. Lär bli en del surr runt köksbordet.

 10. Svara

  Susjos

  18 augusti 2021

  Jösses vilka svampar du hittar, får du leta länge efter dem? De gånger jag varit i skogen på landet och letat och letat så hittar jag så gott som aldrig några svampar, alltså kantareller, galet svårt!
  Va kul att du ska ut på en resa till ljuvliga hälsingland.
  Jag skall lite pirrig strax cykla till jobbet!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  • Svara

   Paula

   18 augusti 2021

   Vet du, jakten på gula kantareller brukar vara stor, den svamp alla känner igen. Och på landet är ni säkert många som letar, inte så konstigt att det kan vara knepigt. Jag plockar ju mest annan svamp och eftersom de flesta gör som du, så hittar ju jag massor av andra bra matsvampar. Men man måste ju känna dem väl, annars ska man inte plocka dem. Soppar tycker jag du ska börja leta efter, kolla på nätet hur du känner igen dem, smörsoppen kan förväxlas med oätliga men karljohan är ett säkert kort. Kram håller tummarna för att det går bra på jobbet!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 133
 • 596
 • 1 636 077
 • 5 093
 • 65 655
Sök här