Bloggen

Vad är det som låter så illa??

Av
den
16 augusti 2021

I morse satt jag en bra stund framför datorn och läste om talibanernas framfart i Afghanistan…

Är det så här kvinnorna åter ska klä sig i det nya Islamiska kalifatet som de ska kalla sig?
Jag ryser och jag påbörjar ett blogginlägg om talibanerna men inser att jag liksom inte kommer någon vart genom att förfasa mig över sakernas tillstånd.

Den helt otroliga utrikesreportern

Magda Gad står mitt i händelsernas centrum som hon gjort i så många oroshärdar världen över under senare år.
Vilken kvinna! Hennes mor bor här i Falun och jag undrar hur modern känner när dottern flänger jorden runt till de farligast tänkbara platserna?

Jag kommer att fortsätta följa händelseutvecklingen, jag lärde känna många hazarer (minoritetsfolk) från Afghanistan när jag jobbade med flyktingar.
De allra flesta vuxna kvinnor jag mötte var inte läs- och skrivkunniga.
På senare år har unga kvinnor fått studera även på universitetsnivå, något jag aldrig kan tro de ska få fortsätta med det under det nya styret…

Nu går jag över till att harva om något helt annat, nämligen lite mer jordnära rubriken

-Vad är det som låter så illa?

Den frågan ställde en person i vår facebookgrupp.

“Är det någon som vet var oljudet kommer ifrån? Det låter som någon såg eller borrmaskin och hörs över hela byn. Oljudet höll på ännu vid midnatt.”

Jodå, det fanns ett svar på frågan:

Det var den här muntre bonden!

Det var andra höskörden, det är inga stora mängder med gräs, men jag såg klöverblom som fåren gärna smaskar i sig i vinter

Gräset får ligga och torka efter slåttern, det är nu det kan bli förstört om det kommer kraftiga regn

På åkrarna har nu kråkor tagit över efter gäss och måsar som flugit sin kos till andra breddgrader

Ur facebookinlägget:

-Det är lantbruk som skördar på åkrarna

Bonden kommenterar nu och ber om ursäkt: Jag är skyldig, hot om regn och åska stressar en bonde!

När det breda ekipaget ska passera oss på den smala grusvägen drar den tjocka tanten in magen men det hjälper föga..

Nu blir det livat på facebook:

-Kan du skörda lite tystare?
undrar en

-Finns ju lie och högaffel
kontrar en annan

Allt i humorns tecken.

Den som ställde frågan svarar nu:
-Nu när jag vet så låter det som musik i mina öron!

Istället för musik bjuder jag på lite blommor!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena Larsson

  16 augusti 2021

  Fruktansvärt hur man kan bli behandlad på det sättet. För det är ju det som det handlar om.. männens diktatur! Blir så ARG!
  Men vad hjälper det?
  Har träffat många afghanska barn i skolan. I stort är de väldigt trevliga och ambitiösa. Speciellt tjejerna satsar allt på skolan !
  Nu kan man iaf inte utvisa någon till Afghanistan. Enda goda med eländet.
  Kram!

 2. Svara

  bpz3

  16 augusti 2021

  Var vi synkade idag?! Då menar jag inte oljudet, utan situationen i Afghanistan. Kunde liksom inte låta bli att läsa och sedan länka till Klimakteriehäxan. Kolla hennes väns artikel här på hennes blogg: https://klimakteriehaxan.blogspot.com/. Den killen säger precis vad hela världen känner men ingen vågar yttra.
  Så typiskt också att alla ambassader har evakuerat sitt eget personal, medan afghanska anställa övergivs. Förvånar mig tyvärr inte. Det enda positiva hittills är väl att det inte blev till ett massaker, vilket alla trodde att det skulle bli. Sedan kan man fråga sig en sak – Afghanistan är ju inte pyttelitet direkt. Hur f*n kunde talibaner ta över hela landet på bara två veckor????? Det stinker i mina ögon…

  Roligare däremot är oljudet – hahaha! Kul att alla har humör i Falun med omnejd. Tycker synd om den där stackars bonden. Ja, tycker synd om alla bönder egentligen om jag ska varva ärlig. Vilket fint mönster det blev på han åker:-)

  • Svara

   Paula

   16 augusti 2021

   Tack för länken till Aina. Finska ambassaden flyttar all personal som jobbat på ambassaden inkl. deras familjer till Finland. Nu är ju Finland ett litet land, det blir bara 170 personer, men det är ju tanken som räknas…

 3. Svara

  Minton

  16 augusti 2021

  Har också läst om Afghanistan och blir så ledsen. Detta hemska förtryck av kvinnorna.
  Stackars bonden som förde oväsen på morgonen.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2021

   Återigen är det religionen som skapar dessa krig och oroligheter. Shiamuslimer mot sunnimuslimer…skulle vi kriga om religionerna inte fanns? Och är inte alla religioners motto fred?Mycket man inte förstår…Kram från regnigt Dalarna

 4. Svara

  Susjos

  16 augusti 2021

  Ja, det är bedrövligt det som händer i Afghanistan, måste också läsa länken inne hos Klimakteriehäxan. Träffar en del patienter från Afghanistan på mitt jobb….
  Kul med er facebooksgrupp, så bra att ni får roliga svar också!

  Svar: Jag får kolla upp om han har några dikter i boken som vi har om Ernst Josephson!
  Ha det gott!
  Kram

 5. Svara

  Ditte

  16 augusti 2021

  Tänkte också mycket idag på situationen i Afghanistan. Fruktansvärt! Tyvärr var ju detta inte helt oväntat att USA skulle lämna. Men att det skulle gå så fort kunde ingen ana.
  Blir irriterad över att Sverige är så extremt långsamma och omständiga. Här har det ju ett bra tag talats om dessa lokalabställda som jobbat åt Sverige på olika sätt Dessa med familjer skulle man ju först fått ut. Och nu vet man inte när det kan bli sa Ann Linde sa idag. Puh! Läste den artikel Aina hade med idag. Så bra.

  Så till oväsendet. Ja, vet man vad det är så kan man ju absolut ha förståelse för det hela. Det är ju så här det går till på landet när en munter bonde är i farten. Tack för din illustration med fina bilder.
  Kram

 6. Svara

  Ditte

  16 augusti 2021

  Glömde! Magda Gadd är ju helt enastående. Vilken reporter! Läser varje dag det hon skriver.
  kram

 7. Svara

  ElisabetR

  16 augusti 2021

  Jo, det där ljudet känner man igen. Här kör de dygnet runt vid behov, det finns öronproppar som tur är :-). Tänk vilket fantastiskt arbete de gör för oss alla så vi får mat på bordet.
  Afganistan eländet luktar verkligen illa, hur kunde det ske så snabbt. Läste nån stanns att presidenten vid sin “flykt” tog men så mycket pengar han kunde få rum med i helikoptern. Sen står den stackars civilbefolkningen där utan mat och nånstanns att ta vägen. Det är för jä…gt.
  Harva på i veckan ;-).

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2021

   haha, idag var det gödseldags. Men märkligt nog ingen stinkande gödsel, jag gick förbi med jycken och kände ingen som helst odör…
   De flesta maktgalna män agerar likadant när lyckan vänder, sno åt sig så mycket som möjligt från landet som försörjt dem. Vem är förvånad? Inte jag.. Hoppas innerligt att man får hem de som jobbat för svenskarna, så inte de blir extra utsatta.
   Få sen om man behöver roddbåt imorgon bitti? Natti

 8. Svara

  ibod11 - Ingrid

  17 augusti 2021

  Det är med sorg och fasa jag följer rapporteringarna om Afganistan. Värsta mardrömmen och den är verklig för väldigt många människor.
  Kul med lokala fb-grupper. I alla fall så länge det hålls en god ton. Här har vi också en grupp och ibland tycker jag att det blir lite trist ton i kommentarerna. Men oftast är det trevligt och folk är hjälpsamma.
  Kram

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2021

   Jag håller med om att i vissa grupper blir tonen riktigt trist bland kommentarerna. Jag har bara märkt det i en chihuahuagrupp så där har jag slutat kommentera. Ev. går jag ur gruppen helt, jag gillar inte besserwissrar som trycker ner andra. I gruppen vi hade i Fberg var administratören klok nog att spärra kommentarer rätt raskt om det började spåra ur.
   Nattikram från skvalande pörte

 9. Svara

  Ama de casa

  17 augusti 2021

  Fruktansvärt hur kvinnor behandlas och hur dom tvingas klä sig. Jag åkte ju till Iran 1995 och tvingades då klä mig i “påskkärringsutstyrsel” vilket var illa nog. (Alternativet var att inte åka alls, och det var inte aktuellt. Jag missar ogärna en resa).
  Det värsta var faktiskt när vi skulle hämta våra visum på deras ambassad på Lidingö. I dörren stod en vakt, satte upp handen och sa till mig:
  – Excuse me, you have to cover your hair.
  What, liksom??? I Sverige??? Jag vet ju att det är deras territorium på ambassaden, men jag var inte alls beredd. Det var däremot Anders. Hans jobbarkompis Hamid (som vi sen åkte till Iran med) hade skickat med en sjal som Anders håvade upp ur sin dokumentportfölj. Jag satte på mig den och det var ungefär som att slänga en filt över en fågelbur – jag blev alldeles tyst.
  Förnedrande var vad det var. Även om det inte var en heltäckande burka…

  • Svara

   Paula

   17 augusti 2021

   Det är en manlig maktsymbol att tvinga kvinnor till täckande klädsel, Fy faan säger jag bara. Det enda arabland jag besökt är tunisien och där var det ganska västerländskt förutom ute i byarna. Men där hade de knappt på 70-talet sett en blond långhårig tjej som satte sig på trottoarcafeet och rökte bland alla gamla gubbar…ler

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 316
 • 380
 • 1 635 187
 • 5 092
 • 65 629
Sök här