Matrecept och kökstips

Mums, murkelpaté

Av
den
24 november 2006

Har du torkade murklor i gömmorna?
Ett smaskigt recept kommer här, detta ska jag testa i helgen!

MURKELPATE
Receptet är publicerat på Svampguiden av Bengt Sandh

Ingredienser 8-10 port.:

5 dl grovt hackade förvällda murklor. Torkade blötlägges först ett par timmar i ljummet vatten.

1 knippa gräslök
smör
1 ask (200 g) bakad leverpastej
400 g nötfärs
1/2 dl vetemjöl
1 dl mjölk
3-4 ägg
1/2 tsk salt
1/4-1/2 tsk svartpeppar
Till formen:
smör
ströbröd

Så här gör du:
Fräs den blötlagda och avrunna svampen och den klippta gräslöken i smör. Låt svalna.
Blanda med pastej, färs, vetemjöl och mjölk.
Rör ner ett ägg i taget och smaka av med salt och peppar. Stek gärna ett prov för att riktigt känna om det behövs mer salt exempelvis.
Häll färsen i en smord och bröad form (1 1/2 liter). Täck formen med en bit aluminiumfolie.
Grädda patén i 175 graders ugnsvärme cirka 1 1/2 timme. Låt patén svalna i formen och sedan stå kallt några timmar. Njut patén tillsammans med oliver, inlagda vitlöksklyftor, tomater och bröd.
Eller servera den som huvudrätt till smörfrästa rotsaker eller ett potatismos och krispig isbergssallat.

TAGS
2 kommentarer
  1. Svara

    ove

    14 december 2008

    Tack för receptet på murkelpaté

    Ska bli intressant att testa

    Mvh/ove

  2. Svara

    Britta

    18 november 2009

    Hej,
    Hittade ditt recept på murkelpaté som jag tänker tillaga. Går den att frysa?
    Bästa hälsningar
    Britta

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 96
  • 241
  • 1 678 841
  • 5 248
  • 67 857
Sök här