Bloggen

Natur-ligtvis

Av
den
29 juni 2021

Dagens tema är natur, vatten, fågelungar och en fiffig finnkäring!

Jag passerar ofta kanalen vid kraftverket, man kan ta en trappa upp, gå över en bro o komma över på andra sidan kanalen.
Den här dagen fångar min blick något som rör sig i ögonvrån…ser ni några pyttesmå prickar därnere?

Nu blir jag tvungen att zooma, men titta, en mamma med småttingar!

Bara tre ungar, brukar inte änderna ha en hel hoper, närmare ett dussin småttingar? Ser hur oroligt mamma tittar efter den som väljer att gå en egen väg…
Vilken tur att inte dammluckorna öppnades nu då!

Lite längre fram håller jag på att bli överfallen av en ilsken mås, varför då undrar jag..

Jo men det är ju en liten bebis här ute på stenen i vattnet!

Idag har det varit en äckelvarm dag…och jag har längtat efter ett dopp!
Men, nu är det fullsmockat av badglada på varenda liten åkant och sjön ligger en bit bort så man hinner bli lika varm när man traskar hem igen..

Jag vill ju helst göra som gammelgäddan, lura lite i vassen… så jag började fundera..

..och bestämde mig för att låtsas vara en gisten gammal eka ett tag…

Kan båtarna glida ner i vattnet här så kan väl jag det också?

Först fick Daniel skölja vägdammet av sig och dricka sig otörstig..

o sen gled jag själv graciöst ner i vattnet….tro´t om du vill!
Hur som helst är jag omåttligt stolt över mitt tilltag, jag fick visserligen gå en smula längre på en vacker grusväg, men hittade både skugga och en alldeles egen strandkant.
Och som jag njöt där jag plaskade!

Hellre brödlös än rådlös, och jag är faktiskt ingendera!

TAGS
23 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  29 juni 2021

  Smart! Gott dopp! Så fina bilder du fått till på de små ungarna. Kram!

 2. Svara

  Minton

  29 juni 2021

  Härliga bilder på de små änderna. Måsar är inte kul när de har ungar.
  Så skönt att ni kunde bada det skulle vara skönt. Tyvärr är det 30 minuter promenad till sjön så då är jag lika varm igen. Minton gå inte i närheten av vattnet.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   Idag gick jag för första gången till “riktiga badplatsen vid sjön”, där var det hundförbud! Bara o traska hem igen..

 3. Svara

  Mirjam Halvarsson

  29 juni 2021

  Wow….en alldeles egen strand minsann 🙂 vad skönt att slippa dela den med en massa andra <3
  Vilka söta småttingar du hittade där ute i vattnet och på stenen…jo måsarna kan vara rätt så elaka när dom vaktar sin avkomma. Här har Luzzie problem med skatorna som attackerar men å andra sidan har andra katter problem med henne! Inte lönt att dom kommer för nära huset!
  Ha det så fint nu Paula <3

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   strand? Nja plats för isättning av båtar, men faktiskt sandbotten och gick utmärkt att klampa ner i ån! Det är minst två meter djupt nästan direkt o då går det fort att doppa sig. Ja när fåglarna har småttingar så är dom inte att leka med, men nu börjar det lugna sig, ungarna har blivit tonåringar. Kraaam

 4. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  29 juni 2021

  Jag är så avis på dig. Vilken fin liten strand du hittade åt dig och Daniel.
  Måsungar ja, söta små… men föräldrarna är INTE att leka med.
  Ha en skön kväll. Här väntar vi på regn och åska.

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   Vi fick bara en regnskur, men lite längre norrut var det riktigt oväder. Åska hela dagen, 55mm regn på bara ett par timmar, översvämmade källare, enligt kompisen i Hälsingland. Nu väntar minst en veckas tortyr med en rejäl värmebölja, ujuj, det blir jobbigt både för hunn o mig…Kramen

 5. Svara

  bpz3

  29 juni 2021

  Hahaha! Den glidningen hade jag gärna velat se. Du löste i alla fall problemet, även om jag inte är så värst förtjust i din strandremsa som ser aningen “obekväm” ut;-)
  Härliga bilder på alla fåglar och deras ungar. Tänk att fiskmåsungar kan vara så söta, för när de är vuxna är de rätt fula tycker jag.

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   Ja aningen obekväm kanske man kan kalla den stranden, huvudsaken var att ta sig ner i vattnet på enklaste vis! Måsar tycker jag är rätt fina men deras läten är allt annat, jäklars vad de skränar fult!

 6. Svara

  Ditte

  29 juni 2021

  Perfekt! Och vilken strålande idé du kom på. Kan en eka glida i så kan ju du. Och du kom ju både i och upp. Var lite fundersam först när jag såg var du gick i om det även gick att komma upp. Men det gjorde det ju.
  Måsar och trutar är inte mina favoriter och med ungar i närheten kan de bli riktigt aggressiva. Dotterns labrador har flera gånger blivit attackerad av trutar trots att han är kopplad och inte varit i närheten av måsungar. Skönt att Daniel var fredad.
  Vackra bilder och så roligt att se mer från din nya hemby.
  Kram

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   Under några år bodde måsar på taken vid skolan där dottern bodde o ungarna gick i skolan. De var så aggressiva att man inte vågade korsa skolgården, helt galet! Ja tänk om måsarna anföll Daniel, hemska tanke!

 7. Svara

  Ditte

  29 juni 2021

  Glömde! Perfekt titel till inlägget och jättefina bilder.
  Kram

 8. Svara

  ElisabetR

  29 juni 2021

  Härligt med egen badvik och få njuta i lugn o ro.
  Läste att änderna kan få upp till 18 småttingar, oj vilket sjå.
  Fortsätt njuta av din goa badvik.

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   HAHA, vik var väl en överdrift, men jag kunde gå ner i vattnet utan att hamna i en vassrugg eller i lera, botten var fin sand, inget bad idag, tog en rekning till det finaste badet i byn ett par km bort men där var det hundförbud så vi håller oss nog bland ekorna i fortsättningen. Ha det!

 9. Svara

  Susjos

  29 juni 2021

  Så fina foton på de små liven. Jag såg en massa änder idag, men undrade vad alla ungarna var, har de blivit så stora redan tänkte jag? Såg i alla fall svanungar på långt håll idag.
  Såklart att du hittade en egen liten badstrand, underbart att du gled i! Råstasjön bjöd inte till bad, massa alger och en hel del fåglar.

  Svar: Jodå, nu är det på gång, remiss har gått iväg till inplantat-teamet, tror det är en lång utredning nu som gäller. Men har redan fått tid till en hörsel och balanstest, vad det nu kan innebära?! Spännande är det i alla fall!
  Ha det gott!
  KRAM!

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   Spännande, hade en bloggkompis som fick cochen-implantat, med risk för felstavning. Men jag tror hon varit hörselskadad från tidig ålder. Hon var väldigt nöjd, men allt hänger ju på utgångsläget. Men så positivt att man börjat utredningen, hoppas den går fort! Kram

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  30 juni 2021

  Härliga bilder på andmamman med ungar och på måsmamman med sin unge. Jag tror att många av ungarna blir tagna av både gäddor och rovfåglar och så grymt är det ju i naturen. Ännu härligare med din påhittighet och att du fick bada i lugn och ro. Kanske en plats du kommer att använda flitigt så här i badsäsongen 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   Ja, ikväll hade man ställt upp ett tält vid badbryggan, så de känns bra att ha ett eget litet badställe, jag vill ju bara svalka av mig, ligga där en stund o simma lite tills kroppen är lagom avsvalnad. Du har säkert rätt, kanske har fler ungar fötts som inte har klarat sig. Naturen är ju grym, inte bara gullig som man gärna vill! Kram

 11. Svara

  Ama de casa

  30 juni 2021

  Härliga naturbilder! Fast jag saknar bevisbilden på att du faktiskt badade… 😉

  Ha ännu en härlig dag!

  • Svara

   Paula

   30 juni 2021

   Haha, du är kul du, ska jag be Daniel att fota mig när jag badar? Jag lovar på heder o samvete, räcker det när man inte har någon som kan fota?

   • Svara

    Ama de casa

    1 juli 2021

    En selfie, Paula. En selfie 😀

 12. Svara

  LillaSyster

  30 juni 2021

  En egen strand, kan ju inte bli bättre! Bra jobbat och du vilka fina små gräsandsungar =)
  Wow vilken header. Ha nu en bra eftermiddag, här har varit mulet hela dagen och temperaturen föll med 10 grader eller kanske mer från igår.

 13. Svara

  Kicki

  30 juni 2021

  Så härligt att du kan uppta ditt badande igen!
  Hoppas att det inte är för långt att gå.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 298
 • 380
 • 1 635 169
 • 5 092
 • 65 627
Sök här