Bloggen

Nu är goda råd dyra!

Av
den
24 januari 2020

Blinka mår inte bra, hon har varit lite risig i magen vilket gjorde att hon bara fått kokt ris och kyckling till middag några dagar.
Men hon åt sämre och sämre och till sist dög ingenting, inte godbitar av leverpastej eller hästkorv heller.
Sen kräktes hon ett par gånger på morgnarna på tom mage, bara saliv.
Igår kändes läget desperat så jag ringde Mjönäskliniken och fick komma dit på eftermiddagen.
En god vän skjutsade oss och jag var mer eller mindre inställd på att hon skulle få somna in..

Men då säger veterinären att hon mår illa och kräks pga att hon fortfarande har ont. Han kunde se det på henne direkt!
Och jag som börjat gå promenader med henne igen, inga långa, men dock bortåt en kilometer.
Gissa om jag fick dåligt samvete!
Djurskötaren kom med en burk specialkost, öppnade burken, doppade ner fingrarna och Blinka slickade rent!
På så sätt åt hon med god aptit kanske en halv deciliter.
Det var ju ett gott tecken, så jag köpte med mig ett par burkar, det är foder för hundar med problem med levern, man konstaterade ju vid förra veterinärbesöket att hon hade förhöjda levervärden.
Det torrfoder jag då köpte åt hon av ett par dagar men efter det har hon nobbat både det och sitt vanliga torrfoder.
Jag fick en annan medicin mot smärtan, en som inte ska påverka levern, samt medicin som ska sänka levervärdena.
Jag var så lättad när vi kunde åka hem igen, med stränga order om att hon inte får gå ut annat än för att göra ifrån sig i minst fyra veckor, för att ge knäet en chans att läka ordentligt.
Det är ju inga problem, hon trivs ju ypperligt i barnvagnen!

Så långt allt väl, matproblemen fortsatte dock hemma. Hon ville absolut inte ha något mer av veterinärfodret som hon ätit av när hon var där, och inget annat heller. Hur skulle jag nu få i henne tabletterna?

På natten vaknade jag av att hon pep vid dörren, öppnade och hon försvann som en avlöning!
Hon brukar sätta sig alldeles nära och kissa och sen direkt komma in igen, nu hade jag henne inom synhåll men hon var långt borta.
Efter ett par timmar hände samma sak igen, nu släppte jag ut henne på baksidan där jag har uteplatsen, men hon drog iväg upp i backen.
Sen var det lugnt fram tills jag steg upp på morgonen, då steg hon också upp och kräktes, bara galla.

Jag har nu försökt med filmjölk, välling, torrfoder, blötfoder, kex, osv i all oändlighet, men hon vänder bara bort huvudet. Hon vill inte ha någonting, inte ens vatten!

Jag har läst mig till att kräkningar förorsakas av att magsäcken är tom, då behöver hunden äta lite men oftare. Men om hon då vägrar, vad kan man göra?
Det är tio mil till veterinären, och helgen nalkas.
Och jag är desperat!
Är det någon av mina läsare som har erfarenhet av matvägrande hundar och har några knep jag skulle kunna testa?

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Mia Halvarsson

  24 januari 2020

  Men kära, kära nån…önskar jag hade nåt tips men icke. Hoppas att du kan få hjälp av nån som vet och kan, jag förstår din desperation verkligen!!!!

 2. Svara

  Minton

  24 januari 2020

  Nu blev jag ledsen och orolig för lilla Blinka. Försök med rå köttfärs och mata henne, byt matskål. Minton matvägrade när han fick problem med magen då bytte jag skål och sen blev det bättre. Dricker hon ordentligt annars finns det sprutor som man suger upp vatten och sprutar försiktigt i munnen. Hoppas av hela mitt hjärta att det blir bättre. Kommer jag på något så skriver jag igen.
  ???kramar

 3. Svara

  Karin Eklund

  24 januari 2020

  Kan inte hjälpa. Önskar verkligen att jag kunde nu. Styrkekramar till er båda ??? det enda jag kan är att hålla tummar och tår och önska snabb bättring.

 4. Svara

  Hanneles bokparadis

  24 januari 2020

  du kan väl ändå ringa veterinären

 5. Svara

  "LillaSyster"

  24 januari 2020

  Mina tankar går som hos Minton, men nötfärsen ska ha varit fryst innan i alla fall då det gäller katt. Be någon annan mata precis som veterinären gjorde hon kanske är “sur” på dig? Jag håller tummarna för att du slipper åka in och ge henne dropp. Lustigt att de inte vätskade upp henne då du var där. På katt kan man ge en spruta med vätska som ligger under huden som kroppen tar upp sakta det gjorde de med Smulan – men det kanske skiljer från hund och katt. Varmaste lycka till kramar

 6. Svara

  BP

  24 januari 2020

  Där försvann min kommentar… Försöker igen

  Det här inlägget gjorde ont att läsa. Hoppas att du åtminstone kunde ringa till veterinären i eftermiddags och få några tips och matförslag.
  Håller tummar och tår att Blinka blir bättre snart.
  Många varma styrkekramar…

 7. Svara

  ? Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ?

  24 januari 2020

  Fy då detta låter inte kul, jag har absolut inget bra tips heller. Det enda jag hoppas för din skull är att du får riktigt bra tips här :).

 8. Svara

  ibod11 - Ingrid

  24 januari 2020

  Åh Paula, det kommer en tår och jag känner så starkt med dig. Att inte kunna hjälpa sin älskade kompis är fruktansvärt svårt och tärande. Jag har aldrig haft liknande problem, även om Kasper också var kinkig med maten sista året. Men han drack och fick han något nytt, spännande foder så åt han. Kanske kan du använda en spruta och spruta in något med näring i munnen. Eller åtminstone vatten. Men hur du ska göra med medicinen har jag inget bra svar på. Tänk vad bra om den fanns i form av en pasta som också den kunde sprutas in. Sådan fick Kasper för magbesvär och det finns receptfritt på apotek. Tyvärr är det väl inte det som behövs för Blinka. Fy, vilka jobbiga tankar du säkert har nu. Och sedan kommer ju frågan om hur mycket och hur länge man ska utsätta sin vän för detta. Jag skickar tusen stärkande och stöttande kramar för tyvärr kan jag inte göra så mycket mer <3 <3 <3

 9. Svara

  Minton

  24 januari 2020

  Brukar inte frysa färsen innan Minton får den. Om du är orolig att hon blir uttorkad så knip ihop skinnet i nacken omdet blir slätt är det ok men om klibbar ihop lite är det inte bra. Då brukar dom spruta in vätska i nacken som sakta tas upp i kroppen.
  Hjärte kramar

 10. Svara

  Ditte

  24 januari 2020

  Så himla trist! Gör ont i mig att läsa detta. Tyvärr kan jag inte hjälpa med några råd men jag är med dig och Blinka i tankarna. Hoppas och önskar så att hon ska må bättre.
  Många kramar och tankar från mig.

 11. Svara

  Skyttlat

  25 januari 2020

  Så trist att läsa om hennes plågor. Enda tips jag kan ge är tyvärr inte så roligt? Hon verkar inte ha ett bra hundliv längre och om hon har så ont att hon kräks och matvägrar, ja då hade nog jag valt att låta henne få somna in? Med förhöjda levervärden, ett knä som aldrig blir bra och så en massa mediciner på det? Är det värt nöjet att få behålla henne kanske några månader till? Tror nog Du inser att det är dags att ta ett svårt beslut, som jag inte avundas dig? Många styrkekramar!

 12. Svara

  Anki

  25 januari 2020

  Men åh så ledsamt att läsa … önskar såå att jag kunde hjälpa dig med något gott råd, men jag ger mig inte på det. Det viktigaste är att hon dricker … och kanske kan du tvinga i henne lite buljong, men … ja, jag vet inte …
  Tänker på er ´- och ja, jag vet … det är ju ingen hjälp.
  Kramar

 13. Svara

  Uddmor

  25 januari 2020

  Instämmer i övriga kommentarer. :’-( Viktigast att hon dricker och kan behålla vätskan.

 14. Svara

  Kicki

  25 januari 2020

  Fy så tråkigt med Blinka. Det viktigaste är att hon får i sig vätska. Maten kan hon vara utan ett tag. Men det blir en ond cirkel, när hon inte äter får hon ont i magen och vill inte äta av den orsaken. Många värkmediciner ger kräkningar och dålig mage. Bl. a, är det många hundar som inte tål Rimadyl.
  Om du kan få i henne en smörklick på morgonen, det kan underlätta för magen så hon sen äter själv.
  Jag hoppas så klart att inte detta är slutet för Blinka.
  Stor kram!

 15. Svara

  Gun-San

  25 januari 2020

  Nej va jobbigt och oroligt, tyvärr är jag helt okunnig, haft en labrador för 40 år sedan. Sen att du har så långt till hjälp försvårar ju.
  Det är så svårt att se djur lida, så hemskt att se alla djur i Australien lida nu.
  Men hoppas på ett tillfrisknande för Blinka

 16. Svara

  byblixtra

  25 januari 2020

  Det är verkligen problematiskt när djuren inte vill äta. Det lät ju hoppfullt när hon åt hos veterinären så kanske Lilla Systers tips om att prova med att någon annan matar henne, kan vara något att testa? Sen ring veterinären, fast det tror jag ju att du redan har gjort vid det här laget.

 17. Svara

  Ama de casa

  25 januari 2020

  Men fy vad jobbigt… Jag har tyvärr inte heller några bra tips att komma med, kanske kan du ringa och rådfråga veterinären?

  Håller tummarna…
  KRAM!

 18. Svara

  Stare Ström

  25 januari 2020

  Har ingen erfarenhet alls av sjuka hundar, men usch så jobbigt! Hoppas det löser sig på bästa sätt, vilket det än är.

 19. Svara

  Carina Larsson

  25 januari 2020

  Jaha… *suck* jag såg ju hur det gick…. :'(

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 111
 • 596
 • 1 636 055
 • 5 093
 • 65 655
Sök här