Nya tassemarker

Vi åkte på en liten svampletartur till skogs härom dagen

Vi hamnade först i en riktigt risig skog…

Där hittade vi en gammal bäverhydda, dock övergiven, ingen idé att spana efter söta bävrar.
Nu måste jag passa på att berätta om när jag flyttat till Säfsen för tjugotalet år sedan och gick på after-ski . Där fick jag frågan om jag inte ville smaka på en bävergäll
Alla såg pillemariska ut när jag frågade vad det var. Jag fick till svar att det var en snaps.

Jag tackar gärna ja till en snaps, men…det kanske jag inte skulle ha gjort!
Den här flaskan, 700 ml, kostar på Systemet 679 riksdaler..
Smaken var…milt sagt annorlunda!
Sen fick jag veta att bävergäll är ett gult sekret som sitter på bäverns analkörtlar. Det är inte vattenlösligt, det luktar gräsligt och man löser alltså upp det i alkohol.
Enligt gammal folktro från 1600-1700-talen kunde bävergäll bota det mesta, från att bota feber och tandvärk till att dräpa löss och fungera som potensmedel.

Men hoppsan, nu kom jag visst helt från ämnet

Det var ju svampar vi var ute efter där i skogarna…och visst hittade vi Karljohan så småningom.

Jag hittade också en enorm myrstack som stoltserade med en egen julgran!

Som synes rådde full aktivitet i stacken, ska jag berätta om hur man enligt folktron botar reumatism genom att naken sätta sig i en myrstack och bli biten?
Nej just det, svampar var det ju…

Bilen har tappert stånkat uppför ett tag, vilken tur man slapp gå, och plötsligt hade vi kommit till vägs ände.

Förutom det skeva och vinda uthuset fanns också en riktig gammelskog med mäktiga granar

Och när vi vänder oss om möter oss en fantastisk utsikt

En Dala-vy helt i min smak!

Vilken trevlig utflykt vi gjorde!
Och svamptorken fick jobba en omgång till..

4

20 Comments:

 1. Vilken härlig utflykt och lyckan att hitta svamp. Skrattade gott åt snapsen huamej inget jag vill ha. Tror inte det hjälper att sitta i en myrstack.
  Kramar från oss

 2. Men vad roligt att komma ut till nåt annat ställe! Och så himla vackert där uppe på höjden <3
  Pratade med Johan om svamp idag, han sa att alla soppar han hittat var svamp…ja alltså som tvättsvamp! Blöta och eländiga….
  Bävergäll, nej tack inget för mig dessutom det enda jag tror det hjälper emot är i så fall lössen! Hujedanmej!
  Kram till er i Pörtet <3

 3. Spottade du ut snapsen tro? Haha!
  Vilken underbar dala-vy!!! Fantastiska bilder!
  Kul att ni hittade lite svamp.
  Nån bebis på gång ännu tro`?
  Kram!

  • haha, det vore ju spritmissbruk! Inga bebisar…tjatar hål i huvudet på dottern, men nu ska jag vara tålmodig och vänta tills hon hör av sig. Fast, hon skriver på fb med några timmars mellanrum : Meeen kom nu nångång!

 4. Verkligen en jättetrevlig utflykt och svamp hittade ni ju också. Kul att du berättade om “Bävergäll”. Hade aldrig hört om detta innan men nu har jag bildat mig tack vare dig. Kul att du testade. Men kanske hoppade du över att sätta dig i myrstacken.
  Tack för turen i din fina trakt och med väldigt vackra bilder.
  Kram!

 5. Haha! Vilken snaps du fick! :-D Jag har ett par bäverhistorier jag med. Den ena när jag “vigt” svingade mig uppför en vattenslang för att överlista en bäver, och den andra när jag tankade bensin med medhavd sådan i en jeepdunk på en bensinmack i Åsele medan två bävrar jobbade febrilt för att gnaga sig ut genom en låda på flaket. Men jag gissar att jag redan har berättat om dessa “äventyr”, så jag ska inte plåga dig igen :-D

  • Låter som äkta Ama-historier, men jag kan inte minnas att jag hört dem! Men varför ville bävrarna rymma? Och vad gjorde de på ditt bilflak….

 6. Utflykten var ju helt suverän och dina “utsvävningar” fick mig att asgarva. Bävergäll – nej usch, men åt andra sidan dricker jag inte snaps heller;-)
  Har en stoooor myrstack ganska nära mig, så jag ska fundera om jag vill häsla på den med min bakdel – hahaha:-)

  Utsikten var som sagt helt fantastisk. Den vyn var ni verkligen värda efter att ha besökt den risiga skogen. Å stort GRATTIS till svampskörden:-)

 7. Oj, vilken utsikt. Kul att torken får jobba =) snaps nej tack, men ett glas gott vin! Vin kan det bli till kvällen då bästa kompisen kommer hit på besök . Ha en härlig fredag!

 8. Bävergäll … ja det har man ju hört talas om, men hujedamej för att våga testa!
  Vill inte testa mysracksbehandling heller – ör nog ännu värre om jag tänker efter.
  Vilken fantastisk utsikt där uppifrån! Härliga bilder! Grattis till skörden också! Jag ska kanske bege mig på svampjakt senare idag …
  Kram

 9. Nu är du säkert impregnerad för eviga tider mot allsköns sjukdomar. Om inte så borde du kanske ha tagit lite mera bävergäll. Allt hittar man på också, haha…uh.
  Vilken utsikt, makalöst vacker. Glad över din svamplycka! Tack för härligt inlägg Paula!

 10. Tack för den fina promenade. Vilken utsikt. Har hört talas om bävergäll, men kul att få veta allt du berättar. Fin svampskörd.

 11. Åh, Dalarnas blånande berg … vilka fina vyer.
  Vilken galen idé att använda bävergäll som dryck! Det lär dock kunna användas (i MYCKET svaga koncentrationer) till parfymtillverkning.

 12. Väldigt trevligt inlägg och jag gillar att fler än jag tappar tråden ibland. Kul att få läsa om vad du har varit med om med både snaps och annat. Jag vet faktiskt inte om jag ska tro på att man gör snapsen av riktig bävergäll eller om det ska tolkas som ett skämt. Hur som helst så har jag aldrig gillat snaps och jag lär aldrig utsättas för den här varianten :D Inte heller skulle jag frivilligt sätta mig naken i en myrstack hur mycket reumatism jag än hade. Möjligtvis om jag blev sövd först ;)
  Ni verkar ha varit på en väldigt trevlig svamptur med mycket fint att titta på. Härliga Dalavyer är inte det sämsta.
  Kram

  • Nej nog är det på riktigt alltid. Man gör parfym av bävergäll också, läste i wikipedia. Det är trevligt när det blir spontana åkturer när väninnan får eld i baken. Kram

 13. Det verkar vara riktig höst hos dig nu, fina skogsbilder men träden ser lite stickiga ut. Bävergäll har jag aldrig testat och tänker aldrig göra :)

 14. Ja, här är det inte trist eller fult; gillar dina avbrott där med snapsen och att bota reumatismen i myrstacken :-) Den snapsen vill jag ju smaka, får intagas med med andakt och känsla, dessa dyra droppar. Finns det någon bävervisa att sjunga till?
  Blir kanske inte fullt glas men :-)
  Härliga hösten får sin lovsång i dina nya tassemarker-.

 15. Vilken vacker utsikt! Underbart. Och så hittade ni svamp också. Bra jobbat!
  Enda utsikten jag ser nu för tiden är då jag går upp till komposten som ligger högst upp på tomten. Då ser jag grannarnas hus lite från ovan. :D
  Vi är just nu utan bil. Sonens bil gick sönder och blev för dyr att laga så han lånar vår bil och får betala det med att övningsköra med sin lillasyster. :D Hon behöver ju verkligen få ta sitt körkort och jag har ju inte kunnat övningsköra med henne det senaste halvåret p.g.a. pandemin.
  Kram.

  • Ibland får man tag till såna lösningar. Vore bra förstås om det slutade med ett nytt körkort och en ny bil…men det är väl utopi. Hoppas det ordnar sig,. bil måste man ju ha! Kramen

Kommentera