Bloggen

Nypotäter

Av
den
29 maj 2015

farskpot

I Finland är nypotatis en likadan delikatess som här, trots att namnet inte är detsamma.
Jag har i alla fall haft färskpotatispremiär, nykokta pärer med mycket dill, grovt salt och en gnutta smör. Något mer är egentligen överflödigt!
Och otvättade ska dom vara, fram med rotborsten och skrubba dem rena och fina!

murkla20110527

Annat mumsigt som dyker upp så här års är murklor, här fynd från anno 2011, en skogstokig överlycklig finnkäring med håret på ända!
Men, i år har jag nästan tänkt mig att hoppa över plockandet av murklor. Jag har fortfarande kvar torkade från ifjol och jag saknar bra utrymme att torka dem på, med tanke på att de avger gifter….
Förra året valde jag i ren desperation att torka dem i min garderob varpå alla mina kläder och sänglinne stank av murkla!
Nya rön säger att giftet aldrig går ur helt, trots både torkning och förvällning i flera omgångar och man rekommenderar att inte äta stenmurkla.
Men jag är som jag är, en murkelstuvning ett par gånger om året kan inte vara mycket värre än kombinerade avgaser och nikotinpinnar som jag sugit i mig i över 40 år…

toppmurkla110527

Sen finns ju förstås den fina toppmurklan som inte är giftig, men jag lyckas inte hitta den så ofta.

0527a

Skulle in och fota ståtligaste häggen i byn igår, pyttsan, det verkar dröja innan den börjar blomma i år!

TAGS
11 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  29 maj 2015

  Men det är ju såååå gott!! Murklor….och jag tror inte heller att man tar nån större skada av att äta dom i de mängder det handlar om
  Så där långt har inte våra häggar kommit! En bra bit efter är vi…nu väntar vi på värmen så vi äntligen kan få lite vårkänslor, kram fina du :love: :love:

 2. Svara

  Pernilla

  29 maj 2015

  Svamp är inte min grej. Hittar den inte och den jag hittar, är säkert oätlig.
  Vi lämnat det.
  Här blommar både Hägg och Syren.
  /P

 3. Svara

  Nilla

  30 maj 2015

  Visst är det gott med färskpotatis. Vilken härlig promenad/klättring i föregående inlägg. Underbara bilder, och vilken utsikt. Ja nog verkar det bli ett riktigt blåbärsår i år. Vi har massor av blåbär utanför knuten uppe i Jonskär. Kram

 4. Svara

  "LillaSyster"

  30 maj 2015

  Men knoppar är också fint! :thumbsup:
  Fast de doftar ju inget. Kram

 5. Svara

  Gunnel

  30 maj 2015

  Det är försenat mycket i trädgården. Våra rhodedendron som blommar så fullt till Mors Dag står fortfarande i knopp. Men de slår väl ut så småningom. Kram

 6. Svara

  Astrid

  30 maj 2015

  Jag trodde att all murklor var giftiga
  Här håller precis häggen på att slå ut , så vi har det nog rätt lika i år
  Idag har det varot en riktigt försommardag
  Men imorgon blir det sämre om inte en Paula blåser ordentligt

 7. Svara

  Andra året i Hjo

  31 maj 2015

  Färskpotatis är mums men murklan låter jag bli. Kan man äta toppmurklan alltså. Verkar så ja, jag googlar.

 8. Svara

  Eva

  31 maj 2015

  Vad kul att jag kan få göra dig glad eller lite skrattig, hi hi . . . . i mitt inlägg, för skoja är skit kul, eller hur ! ?
  Idag år vi också premiär på nypotäter, mums så gott, Man vill alltid tjuvstarta lite på det goda, som egentligen ska vara till midsommar. men vadå, ska vara . . . .
  Jag gillar svamp, äter allt, men vet inte om jag blivit serverad murklor nån gång, har ingen aning att de ska vara giftiga. ‘Men för tusan människa’, grr… vad håller du på med, ska du ta livet av dig finns det väl bättre sätt än att äta gift. Dina njurar kan ju paja, men kanske de är lite giftiga med ändå, gift som gift, ge 17 i de där murklorna.
  Annars tycker jag att svamp luktar skog och mossa, alltså en angenäm lukt för mig . . . .
  Men den värsta lukten är rök, fy för rök, så det kan du minsann sluta upp med oxå, vilka dumheter . . . .
  Min finska väninna slutade för minst fem år sedan bara si så där, hon hade rökt i över 40 år och kunde sluta utan hjälpmedel. Hon har fått tillbaka lukt och smak-lökarna och ett nytt liv, så har hon sagt.
  Men rökeriet är ett dilemma för många, vi har flera bekanta som dött i lungemfysen (cancer) men fastän de haft syrgastuber så har de ändå rökt. Tre närstående bekanta-vänner och nu det fjärde på gång, men de skiter i ett ändå. Ja ja det är deras liv, jag säger detsamma till dig, det hjälper inte med moralpredikan, ni vet bäst.
  En kul tjej som du bör leva tills 100 årsdagen . . . . så kanske vi kan fira tillsammans, hi hi hi . . . .
  Må väl, ändå ‘fniss’ / kram kram/ Eva

 9. Svara

  Ruth

  31 maj 2015

  Jag gillar också potatis med bara smör, vi åt det ofta när vi var barn och jag gör det en i dag.
  Murklor har jag aldrig plockat, men ätit, kommer inte ihåg hur det smakade, i dag hade jag nog valt bort dem. Här har häggen blommat över, syrenerna doftar och är så vackra, men kyligt som attans.
  Det blåser ½-storm varje dag och ett piskande regn var eviga dag, ingen sommar i sikte tycks det.
  I morgon är det 1:a juni och sommaren lyser med sin frånvaro.
  Önskar dig en fin vecka.
  Kramen.

 10. Svara

  Raija

  2 juni 2015

  Färskpotatis som är så gott 🙂 och än har jag inte ätit det i år, men längtar. Murklor låter jag vara, för några såna har jag aldrig smakat och mycket beror på att jag aldrig hittat några.

 11. Svara

  Kicki

  3 juni 2015

  Färskpotatis är verkligen gott, räcker med en smörklick på. Men än är dom lite för dyra, så jag väntar lite till.
  Murklor plockade vi otroliga mängder förra året. I år bara litegrann. Jag äter dom definitivt. Kunde man äta dom för 40 år med bara förvällning en gång i 5 minuter, så kan jag väl äta nu när jag förväller två ggr 10 minuter.
  Men jag har aldrig torkat dom, där tror jag på att giftet sprids med luften, så jag fryser ner mina, det blir ju inte mycket kvar efter förvällningen, så dom tar liten plats i frysen.
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 260
 • 363
 • 1 626 654
 • 5 069
 • 65 363
Sök här