Bloggen

Ödets ironi..

Av
den
10 oktober 2017

De senaste veckorna har jag blivit en hejare på att knapra mat med framtänderna… 😆
..men nu är det strax dags igen för ett tandläkarebesök, närmare bestämt imorgon!
Huruvida det innebär att jag äntligen får de kronor som gör att jag kan äta normalt eller ej återstår att se.
Det beror väl på passformen det.. :mrgreen:

Jag har varit så avslappnad när jag sluppit tänka på eländet, men igår började jag inse vad som väntade och igår kväll när jag låg och läste en jätte-jätte-bra bok så kommer jag till stycket:
“-Beredd? säger sjuksköterskan. Jochum nickar. Tången sticker lodrät och orubblig upp ur munnen och nickar den med.
Sjuksköterskan fattar tag om tången och drar till. Men Jochums käke och huvud följer med.
Du måste spjärna emot, säger sjuksköterskan.
Jochum försöker, men varje gång sköterskan drar så följer han ohjälpligt med.
Jag begriper inte hur tandläkarna gör det här, säger Jesper. Han försöker hålla ner Jochums käke genom att stoppa in två fingrar i hans mun och trycka nedåt samtidigt som han drar tången uppåt. Nu gör det ont. Jochum har en känsla av att hela käkbenet håller på att spricka eller smulas sönder. Smärtan strålar ut åt alla håll, upp i huvudet, ner genom halsen, ut i axeln.
Gör det ont?
Jochum nickar och får mer bedövning i tandköttet. Sedan sätter sköterskan i gång igen, han drar och dra, stönar och drar, han tar tag i käken och trycker den nedåt samtidigt som han drar tången uppåt.
Det här går bestämt inte, säger han. ”

Boken heter Tunu och är skriven av Kim Leine och den handlar om en sjuksköterska som jobbar i ett litet isolerat samhälle på Grönlands kust.
Jag är helt fascinerad av skildringen av den karga miljön och de annorlunda levnadssättet helt på naturens villkor, men just tandutdragningsavsnittet blev väl magstarkt för mig :oj:

Har ni sett? Ordningen är återställd på gården då Valter och matte är hemma igen efter flera veckor i landsförvisning…

Faktiskt så fick han igång gammeltiken ett tag, men det är ju buffligt att störa när kompisen ska till och kissa..

Korv är gott kan bägge intyga!

Over and out!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  10 oktober 2017

  Ojoj, vilken skräckupplevelse du måste fått när du läste 😉 men det ska väl gå bra nu!! Hoppas att allt passar så att du får tugga med mer än framtänderna!!
  Kram på’re :love: :love:

 2. Svara

  Karin Eklund

  10 oktober 2017

  Det där stycket i boken får mig ur balans också, fastän jag inte har tandläkarskräck. Hujedamej. Nu ska jag tänka på dig morgon Paula, hålla tummarna för att allt går vägen på bästa sätt. Kram

 3. Svara

  Kicki

  10 oktober 2017

  Nämen det var väl onödigt att du skulle läsa den hemska beskrivningen just nu.
  Hoppas du får dina tänder i morgon, så du slipper dom jobbiga ludvikaresorna.
  Kram

 4. Svara

  Ninni

  10 oktober 2017

  Nämen fy vilken ingående beskrivning av något så vidrigt! :help: Det var ju inte det bästa för dig att läsa.
  Jag fick besök idag av en kvinna som opererat in proteser i båda höfterna och i den ena blev det två operationer. Jag har hört henne berätta om detta förr men när hon berättade det idag så kändes det inte alls bra. 🙁 Det kom lite för nära på något sätt.
  Vad kul att ni fått era grannar tillbaka, Blinka och du. :thumbsup:
  Är rätt låg just nu på det privata planet. :tear:
  Kramen.

 5. Svara

  Eva-Lena

  10 oktober 2017

  Men herregud att läsa detta när du ska till tandläkaren!!! Vilken bok är det, har han kommit någon ny?

  Jag var hos tandläkaren i dag, och han tycker att jag ska sätta en krona på en tänderna som jag biter sönder fyllningen på typ två gånger om året. Dyrt blir det, men jag vågar inte tänka på alla tusenlappar jag lagt ut genom åren.

  Min gamla tandläkare, född samma år som jag, har gått i pension, och nu har en annan tagit över, och han är också född -55. De har olika åsikt om kronor, Arne min gamla tandläkare rekommenderade inte det, han påstod att jag skulle bita sönder den också.

  F-n för att bli äldre, det är både DYRT och jobbigt att sitta i tandläkarstolen länge, som jag förstått att man måste. Du har väl koll på det.

  Lycka till i morgon!!!

 6. Svara

  "LillaSyster"

  10 oktober 2017

  Det går säkert mycket bättre för dig imorgon! Så liten han är Valter.
  Kram och lycka till imorgon – ja med att bussen kommer och så…… Det känns mer som om det är transporten som kan strula än själva besöket. Kram

 7. Svara

  Kersti

  10 oktober 2017

  Jag håller tummarna för att det ska gå bra imorgon. Kram

 8. Svara

  Anki

  11 oktober 2017

  Härligt att se Valter och Blinka tillsammans – lille Valter så tuff och så lite rädd samtidigt när vi var hos dig 🙂
  Vilken pärs att läsa om den tandutdragningen så här precis innan du ska dit. Tack för spännande lästips!
  Tänker på dig och håller tummarna för att du får din krona idag!
  Kram

 9. Svara

  Yvonne Käll

  11 oktober 2017

  Nämen fy vilken läskig bok du läser så där dan före dan. Tandläkaren är ju inte direkt det roligaste att gå till och dyrt kan det bli också. För mig så hände det att en porslinskrona gick sönder för ca 1 månad sedan och renderade mig 5000 att få dit en ny. Hörde då mig för vad det skulle kosta att täcka en glugg jag har bredvid den där kronan med ett implantat. Efter noggrann röntgen av käkbenet konstaterades att det skulle gå bra att få ditt ett stift och kostnaden för mig att betala skulle bli 17.500. Roligare kan man ju ha med pengarna och jag har inte bestämt mig om jag ska kosta på mig det, men jag tror jag skippar det och särbon Villo liksom mina barn säger att det nästan aldrig märks att jag har en glugg där så de tycker utgiften är onödig. Men å andra sidan har jag läst mig till att det inte är bra att tugga och inte ha motstånd i både över och underkäke. Då kommer inte rätt nervstimulans till hjärnan och det kan på sikt gynna demens!!? Pest eller kolera alltså. Jag funderar ett tag till.
  Lycka till hos tandis och ha det fortsatt bra i veckan!

 10. Svara

  Mia

  11 oktober 2017

  Snacka om detaljbeskrivning av värsta skräckscenariet! Litet onödigt att bjuda dig på detta så här strax intill tandisbesök. Jag hoppas att ditt besök blir betydligt beskedligare – är ganska övertygad om det… 🙂

 11. Svara

  Gun

  11 oktober 2017

  :hide: Det är väl typiskt att du råkade stöta på den där texten just nu! Men du har väl det värsta över, verkar vara lite inprovning nu, det kan väl inte bli så dramatiskt?

 12. Svara

  Tove Olberg

  12 oktober 2017

  Nästan så jag fick ontångest här!! :help:
  och ännu mera nyfiken på boken 🙂

 13. Svara

  Gunnel

  12 oktober 2017

  Det var inget kul att läsa om speciellt innan ett tandläkarbesök. Hoppas boken inte är lika rå för övrigt. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 36
 • 172
 • 1 654 283
 • 5 125
 • 66 098
Sök här