Bloggen

Oväntad närkontakt

Av
den
26 oktober 2014

1025o

För att nyss ha varit vittne till hur en höna ser ut när rovfågeln satt sina klor i den så ser grannen oväntat glad ut!

1025f

Det kan förstås bero på att det inte är var dag man får tillfälle att närmare stifta bekantskap med en duvhök!

1025n

Skymningen hade precis lagt sig när hon gick upp för att stänga hönsgården. Men, ack och ve, därinne satt denna ståtliga fågel och åt middag…
Nu fick den bannor minsann och jag tror grannen via telepati talade om att den skulle hålla sig borta från gårdens hönor och välja andra jaktmarker…

Vetgirig som jag är var jag tvungen att googla på duvhöken, och lärde mig bland annat att den livnär sig på fåglar och små däggdjur, på vintern består födan till 80% av ekorre, under häckningstiden tar den gärna ringduva, orre, kråka, och nötskrika. Tjäder och hare kan slinka ner, liksom bevisligen tamhöns..

1022i

Nötskrikor har jag vid fågelbordet, eller hade…

Duvhöken får 2-4 ungar i en kull per år och den äldsta ringmärkta duvhöken man hittat var 18 år och 9 månader, en aktningsvärd ålder!
Den som många andra fågelarter är fredad i vårt land och numera är den inte utrotningshotad.
Detta granna exemplar släpptes fri direkt efter att jag fått beundra och fota den…
flyg fina duvhök flyg 😐

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  TjockMorsan

  26 oktober 2014

  Kan kanske vara värt en höna om man får så fint matbesök? :angel: En riktigt fin fågel och det är ju inte alla som får tillfälle att fota ett exemplar som du nu gjort. Grattis och tack för att du delade med dig. :thumbsup:
  Nu har yngsta dottern höstlov, så imorgon måndag är det vi som hoppar på tåget och gör en tur till Alingsås och hälsar på äldsta dottern och hennes sambo. Där pågår just nu Alingsås Lights och det ska bli kul att beskåda på riktigt. Har bara läst om det tidigare. http://www.lightsinalingsas.se/

  Önskar dig en härlig vecka!
  KramKram! :love:

 2. Svara

  Gunnel

  26 oktober 2014

  Duvhöken är absolut ingen favorit hos oss. Kram

 3. Svara

  Saija

  26 oktober 2014

  Så vacker!

 4. Svara

  "LillaSyster"

  26 oktober 2014

  Modigt att våga plocka upp den. De klorna är ju inte att leka med, inte näbben heller för den delen.
  Mycket fin fågel även om den äter lite av sådant jag tycker ska få leva…… men men naturensgång styr vi ju inte över. Tur att du var hemma och kunde fota! Kram

 5. Svara

  Agneta

  26 oktober 2014

  Ah, ack, vilken fågel! Vi har duvhökar här men inte har jag då sett dom på så nära håll, magnifika. Och naturen är skoningslös, stackars höna…..men, vi är väl inte bättre vi människor! Fantastisk fågel!
  Agneta kram

 6. Svara

  Anki

  27 oktober 2014

  Verkligen en ståtlig fågel och de ska ju också ha mat… men nu får nog din granne sätta tak på hönsgården.
  Min grannes höns går fritt… eller gjorde… nu får de gå i hönsgården med nättak. Och är det inte duvhöken, så är det räven eller skogsmården… många som är hungriga.
  Nu har jag skaffat det jag saknade och någon av de närmaste dagarna ska jag testa din Ketchupmarinerade lax 🙂 Spännande!
  Kram

 7. Svara

  Annika

  27 oktober 2014

  Den är otroligt vacker även om den inte är så snäll mot hönsen. Kan tänka mig att det var en häftig känsla att få komma så nära den och fota.
  Kramen på dig.

 8. Svara

  Malin

  28 oktober 2014

  Vilken cool upplevelse. Min bror har också varit med om ngt häftigt i höst, han skjöt en björn!

 9. Svara

  susan

  28 oktober 2014

  Men oj! Vad modigt att våga hålla den.
  Kram!

 10. Svara

  Raija

  29 oktober 2014

  Att grannen lyckats fånga in och hålla duvhöken imponerar. För inte hade jag haft mod att försöka närma mig den. Här hos min granne som hade höns, så var duvhöken inte populär.

 11. Svara

  Pernilla

  29 oktober 2014

  Och nu fick jag också lära mig massor om Duvhlken. Tack för det! Vad skulle man kunna utan bloggvärlden? Typ, inget, som min tonåring, skulle ha sagt.

  Säfsen, där har vi firat två jular och åkt skidor. Hjälpligt på skidor 2013.
  I år ska vi hyra stuga i Järvsö och komma lite närmare äldsta dottern, som vi hoppas kommer ner till oss några dagar. Ja, en parantes. Vet inte varför jag brättar detta men det stod Säfsen på tröjan, ju!
  /P

 12. Svara

  Kicki

  29 oktober 2014

  Tufft att våga plocka upp duvhöken. En imponerande fågel, som du tog fina bilder av.
  Kramen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 200
 • 364
 • 1 627 637
 • 5 072
 • 65 414
Sök här