Matrecept och kökstips

Paulas nässelsoppa!

Av
den
26 april 2006

I vårt avlånga land har säkert flera redan börjat skymta den första vårprimören, nässlan!
Här har vi långt dit…
huset

men jag har redan avnjutit vårens första nässelsoppa!
Jodå, jag frös ner förvällda nässlor i fjol, och har använt dessa som ersättning för spenat i gratänger under vintern, både godare och billigare!
I år ska jag försöka torka nässlor också, nyttigt att smula över filen till exempel.
Jag gjorde en annan variant av soppan denna gång, och mumsig blev den!
Jag delar gärna med mig av receptet, nässlor är fulla av nyttigheter!

sopp
Du behöver:
2 liter små späda nässlor
1 liter vatten
2 hönsbuljongtärningar
1 förp. Philadelphiaost, gärna med smak av gräslök
vårlök
hårdkokta ägg

Skölj nässlorna, ta bort stjälkarna. Koka i vattnet 15 minuter. Sila av och hacka grovt. Koka upp vattnet, lös upp buljongtärningarna, lägg i osten. (Jag smulade också ner en näve torkade trattisar!) Låt sjuda 5 minuter. Servera soppan med ägghalvor och hackad vårlök.

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Christina

  26 april 2006

  Ser jättegott ut.
  Det skall jag prova.
  Det vimlar av nässlor här nere i Skåne.

 2. Svara

  mariannE

  26 april 2006

  Jadå ! nässlorna har börjat komma upp. Ser gott ut det där. Och var säkert gott också. Du är så huslig och .. ja allt det där som jag inte är … Tror jag flyttar hem till dej!

 3. Svara

  Anne-Lie

  26 april 2006

  Min mor brukar komma rännandes med nässelsoppa, när säsongen infinner sig. Det är gott, men jag skulle nog inte idas göra den själv. Har däremot bestämt mig för att plocka alla bären från våra gamla vinbärsbuskar i år, samt blåbär å lingon från skogens skafferi. Det är ju skam att köpa när man har skogen full.
  Hej hopp bommulstopp/aw 🙂

 4. Svara

  Anki

  27 april 2006

  Ursäkta, men bränner man sig inte i munnen av den här soppan?!? *fniss*. Har aldrig testat denna typ av soppa, ja jag kan väl säga så här, jag är ingen soppmänniska helt enkelt,,,sedvanlig köttsoppa eller ärtsoppa max en gång i halvåret…ja jag vet inte varför, de e ju gott med soppa, men ja, de har aldrig blivit nån vanlig middag hemma hos mig.

  Oh jag har inte sett några nässlor ute heller ennu, men de kommer väl.

  Söder Hälsning o Kram Anki

 5. Svara

  Pia (Pimli)

  28 april 2006

  Här gillas nässelsoppa! Ungarna KRÄVER nässelsoppa när de små raringarna börjar titta upp. Jag brukar blanda med kirskål – det blir jättegott! Låter gott med trattisarna i, men jag får förståss göra två kastruller då. Yngstesonen äter INTE svamp i någon form.
  Brukar också frysa in, men missade det alldeles förra året. Får ta igen det i år, fast det dröjer ett tag till verkar det som.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 345
 • 552
 • 1 609 693
 • 5 043
 • 65 049
Sök här