Bloggen

Porcini

Av
den
12 augusti 2011

Italienarna kallar KarlJohan-svampen för porcini, små grisar…

Nu har jag testat italienarnas delikatess och jag är frälst!
Carpaccio kanske man kunde kalla rätten, fast den görs ju på rått kött. Hur som helst, det är inte namnet som är avgörande, utan smaken!
Använd bara de finaste mjällaste små kallar, skiva tunt, skvätt på den godaste oljan du har, lite flingsalt och citronpeppar, voilá!
Himmelskt ljuvligt!
Om du inte serverar dem bums så skvätt på lite citron så inte svampen mörknar.

Som synes på bilden har jag börjat torka en del, denna “olla”, mitt myggfönster kommer inte att förslå när trattisarna kommer, så jag funderar på att införskaffa en svamptork. Jag tror det är en bra investering.

Det är märkligt detta med svamp, visst kan man få syn på små kantareller eller trattisar som man lämnar kvar någon vecka på tillväxt, men, hur kan det komma sig att det poppar upp nya plockfärdiga soppar dag efter dag på nästan samma ställen?
Vi har ett gammalt motionsspår här i byn, där går antingen jag eller Hasse med Blinka minst en gång per dag.
Snart har vi bott här ett år, och jag har aldrig någonsin mött en endaste själ på stigen!
Däremot plockar jag nu med mig en eller två KarlJohan svampar nästan varje gång! De måste växa så snabbt att man nästan kan se det med blotta ögat!

Nu stundar åter en helg, imorgon är sista dagen för Hasse på “sommarjobbet”. Han är ganska mör av att i tre veckors tid ha stigit upp med tuppen klockan fem, inte haft två sammanhängande lediga dagar på hela perioden och ha fått jobba fysiskt mer än han brukar.

Det vanliga kneget börjar på måndag efter bara en ledig dag, men sen ska ordningen vara återställd.

Vi hade fyra grader varmt sent igår kväll och jag undrar om sjövattnet verkligen hinner värmas upp under dagen så det blir badvänligt?
Jag hade ju tänkt hinna ta några fler dopp innan sommaren är över, vi får väl se hur modig jag är..

Trevlig helg allihop!

TAGS
12 kommentarer
 1. Svara

  Malin

  12 augusti 2011

  Så du äter dem råa? Ja du är verkligen en svamfantast. Har faktiskt aldrig smakat Karl-Johan.

  Stackars gubben vad han sliter o kämpar, hoppas han snart få lite längre ledigt.

  Kram till er båda!

 2. Svara

  Marketta

  12 augusti 2011

  Nej, jag har inte hört nåt. Läste också det på fb, men tycker det är lite konstigt. Om det stämmer så tycker man ju att det borde vara polisanmält, och att det skulle stå nåt i tidningen om det. Pratade med mamma nyss och hon har inte sett nåt i tidningen. Kan det vara så att nån tycker det är roligt att skriva så på fb, för det är alltid nån som kopierar det, sen är det full rulle. För det dyker upp med jämna mellanrum, bara orterna som ändras.

  Jag tänker då inte bada nå mer i år. Det vart inte många vändor i sjön den här sommaren.

  Kramizzar
  Marketta

 3. Svara

  Astrid

  13 augusti 2011

  Kan man äta dom råa? Det låter ju gott. På tal om björn så är man nog inte säker på en moppe om den inte går väldigt snabbt. en björn är snabb som attan om den vill
  Vi kom ju hem i går kväll och nog anar man hösten även om vi haft 21 grader idag

 4. Svara

  Gunvor

  13 augusti 2011

  Härligt att läsa här om alla dina härliga turer. Men fy för fästingar! Har ni så mycket av dom hos dej också. Här hör man som tur var ingen som nämner ordet, så jag hoppas dom inte flyttat hit än, men det dröjer väl inte förrns vi har här också. USCH vilka odjur!
  Tänk va du hittar svampar. Du har nog en riktig svampnos. Karl Johansvamp känner jag också igen och kantarell o trattisar.

  Vi har just kommit hem från stugan där vi varit sen tisdagen. Dans i går. SUPERKUL var det.
  Ha det så mysigt i ditt pörte.KRAM!

 5. Svara

  Ninni

  13 augusti 2011

  Jag vill också ha ett svampställe… men jag går för lite i skogen för att hitta nåt. 🙄 Vore annars inte dumt att ha ett i närheten som jag orkar ta mig till.
  Vilken sommar Hasse haft med ett sånt jobb! Ja, du drabbas ju du med då han inte är ledig mer än en dag i taget och måste upp så tidigt.
  Hoppas ni får det härligt nu då när han får mer ledighet och senare mornar.
  Kram.

 6. Svara

  Boman

  13 augusti 2011

  tror jag kommer upp till dig snart om inte kallarna kommer här också! Inte en endaste hittade vi idag. Mandelriska däremot i massor och några kantareller. och fästingar 😥
  Sopparna växer sig klara under jord och poppar upp från en timme till nästa(nästan), sen blir de bara större ovan jord. Kantareller gör tvärtom, syns som knappnålshuvuden redan och växer sakta.
  Tunnskivad rå karl-Johan så där är en delikatess. Kan göras med köpechampinjoner också men är inte i samma klass smakmässigt.

 7. Svara

  annette

  14 augusti 2011

  Vilka underbart skrivna rader och bilder i dom två inlägg jag tittat igenom nu, konstigt att Du inte möter några människor i skogen, men så upplever väl jag oxå egentligen mina egna turer, blir så överrraskad och nästan lite rädd om jag möter en människa, en älg eller ett rådjur reagerar jag inte lika starkt på;)
  Tufft för Hasse att jobba så hårt, kanske blir lite lugnare i alla fall fysikst nu när ordinarie jobb tar vid igen.
  Har smakat Porcini hos en bekant en gång, det var verkligen gott, kanske skulle gå ut och hämta några svampar i skogen och göra själv, nu vet jag hur jag skall göra efter att ha läst hos Dej!
  Bilder från Sälen blev inte så många, när vi ute på “berget” = Sälenfjäll;) så blåste det så kraftigt så kameran var inte att tänka på, var glad att vi inte blåste omkull;)
  Ha en ljuvlig söndag!

  Kram!

  annette

 8. Svara

  Kicki

  14 augusti 2011

  Jag undrar om risken för kolik är större om man äter dom råa. I kväll har vi ätit varma mackor med stuvning på K-J, mums.
  För tre år sen, när det senast var “KarlJohanår”, så plockade vi mellan 10 och 25 lit! varannan dag på samma ställe. Undrar om man får uppleva nåt liknande igen 😐
  Idag har jag och barnbarnet plockat massor av kantareller. Jag ska skicka 5 kg till en i Värmland i morgon. Svampen fick ju fart igen efter regnet vi fick senast.
  Hoppas att Hasse får det lite drägligare med jobbet framöver.
  Kramen

 9. Svara

  Kersti

  15 augusti 2011

  Jag har inte kommit ut i svampskogen ännu men ser att det nog är dags. En svamptork är nog precis rätt grej. Nu blev jag verkligen sugen på svamp trist att jag inte har några riktigt bra ställen här i stan utan bara på torpet.

 10. Svara

  ejmis

  15 augusti 2011

  Ett sånt svampställe med KJ vill jag också ha!!!

 11. Svara

  Nilla

  16 augusti 2011

  Jasså, svampsäsongen är i full gång för er 🙂 Det låter gott det där. Måste jag ta och prova, men jag får väl köpa min svamp hih
  Kram

 12. Svara

  Mia

  17 augusti 2011

  Jag flyger ner till Stockholm i morron, men fråga mig inte vad jag ska göra där. Har bara fått order om att åka ner *L*
  Blir hämtad på Arlanda, det är det enda jag vet…..visst är det spännande???? :mrgreen:

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 347
 • 559
 • 1 651 779
 • 5 116
 • 65 964
Sök här