Bloggen

Puh, vilken dag

Av
den
2 juli 2024

Imorse skulle min handled röntgas pånytt, klockan halv åtta! Det satt nog en administratör på lasarettet och log i mjugg när hon bokade in mig på en okristligt tidig tid!
Ja, jag vet, det är en helt normal tid för normala människor, bara att gilla läget, vilket för min del innebar knappt någon sömn alls eftersom jag var orolig för att jag skulle missa väckningen….
Nå, iväg kom jag, och det var välbehövligt också för att gipset hade börjat skava rejält vid tumroten och knogen. Gips varma sommardagar är ingen hit!

Men vem kan vara grinig när man kliver på den här bussen?

Någon har gått “all-in” med pyntet, o glad blev jag!

Har man en tid halv åtta så kommer man in på röntgen och kontroll klockan halv tio, men man är luttrad.
Röntgenläkare skulle ju kolla hur det såg ut och hen hade väl annat att göra än att kolla finnkäringens handled.
Sen fick jag då träffa gips-sköterskan när jag fått veta att armen läkte som den skulle.
Nu började ynkepynk-jag att beklaga mig över att gipset skavde på tok för mycket på tumleden och knogen.
Hon konstaterade snabbt att gipset satt för trångt och beslöt att byta.
Då slängde jag ur mig att det ju varit väldigt synd med mitt armbrott när jag precis hade börjat komma igång med simningen…
“Så du vill att vi sätter på ett badvänligt gips? sa hon och tittade på mig!
YES!! sa jag, och fick till och med välja färg…Blått! vill jag ha!
Jag har sett dylika gips på barn och trott att de var extra tåliga eftersom barn inte är så varsamma av sig, men det är alltså vattentätt!
Glad i hågen och med ett knallblått gips traskade jag hemåt, käkade frukost och packade ryggsäcken full med böcker för att åka till biblan.
Men säg den glädje som varar…
Efter bara någon timme kändes gipset lika trångt som det förra

I sommarvärmen svullnar förstås lederna men så här kunde jag inte ha det….alltså promenerade jag än en gång till lasarettet där jag letade mig fram till min “gips-tekniker”
Det blev…..gips nummer tre!

Och nu jäklar kan jag både vifta och lifta med tummen!
Det var den dagen, 16000 steg senare…
Nu undrar jag om någon som läser här har erfarenhet av vattentätt gips?? Är det något jag behöver tänka på innan jag duschar eller hoppar i sjön? (något jag nog väntar med ett tag tills svullnaderna lagt sig)
Det känns nästan lite för enkelt att inte behöva preppa nånting???
Tips mottages tacksamt!

TAGS
26 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  2 juli 2024

  Har aldrig hört talas om vattentätt gips. Tänker att det löses upp. Men säger man så, så stämmer det säkert!
  Har ni badväder? Här är det absolut ingen som skulle ta bad utomhus. Men bättre tider ska säkert komma!
  Du får vila i morgon. För idag har du fått motion! Kram

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Njae inte har vi så vidare varmt nu direkt, dessutom regnskurar dagligen, men tidigare år har jag doppat mig varje dag när jag väl har börjat simma. Så blir det inte nu. Nu är det lugna puckar med läsning och målning o promenader ibland. Kramen

 2. Svara

  Anna i Portugal

  2 juli 2024

  Vad härligt med vattentätt gips! Aldrig hört talas om, men låter ju helt magiskt bra. Vad skönt att du kan få simma och njuta av vattnet trots skadan.

 3. Svara

  Susjos

  2 juli 2024

  Jösses så många steg du gick idag, tog du inte bussen upp till lasarettet andra gången? Imponerande!
  Vattentätt gips har jag inte hört talas om, tokigt att du fick byta det två gånger, men skönt att det läker som det ska!
  Du får ringa till experterna och höra hur du ska göra med armen i detta gips, inte skydda det alls?
  Må så gott, och hoppas vädret blir “badvänligt”!
  Kram!

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Bussarna går sällan nu på sommaren, en gång i timmen! Jag har inte tålamod att vänta så länge, ler….Men än så länge funkar ju benen! Trevlig helg till dig också

 4. Svara

  Minton

  3 juli 2024

  Det var en jobbig dag så nu får du vila. Aldrig hört talas om vatten tätt gips. Vi har inte badväder utan 16 grader och mulet.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Ja badvädret har visst ångrat sig, vi har också svalare och skurar. Mig gör det inte så mycket, värre är att det blåser så förbenat! Ganska skönt att ta dagen som den kommer! Kram från pörtet

 5. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  3 juli 2024

  Skumt det där med vattentät gips… Men färgen är snygg då.
  Det blev många steg till slut. Du måste berätta hur det blev när du badat med där blåa vackra.
  Här är det 14 grader och gråmulet idag igen. Bada har jag inte gjort ännu, får se om det blir i oktober som vanligt. Fniss.
  Kram.

 6. Svara

  Anna-Lena

  3 juli 2024

  Jag har jobbat på sjukhus större delen av mitt liv och har aldrig hört talas om ett gips som är vattentätt. Ring mottagningen och fråga.

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Jag googlade, och fick svar! Nu har jag duschat med gipset och det gick så bra! Simma gör jag nog inte då armen värker o det inte går att ta simtag med den, men det är mycket värt att kunna diska och duscha…Ha en fin helg!

 7. Svara

  Gun Wiik Pils

  3 juli 2024

  Låter ju fint med vattentät gips,aldrig hört talas om det?
  Min erfarenhet av armbrott sträcker sej långt tillbaka i tiden.Hade kommit hem från jobbet på sjukhuset och min rutin va att alltid ta en dusch och bli av med oönskade bakterier, och då är min handduk borta,blir irriterad eftersom det inte är första gången min man bara tog första bästa, måste gå ut ur badrummet och hämta en ny och då jag går in igen halkar jag på mina blöta fotspår och känner direkt att armen är bruten,tillbaka till sjukhuset 3 mil bort, alla var förvånade över vad jag hunnit med…

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Ojoj, ja det är farligt med hala golv! För min del får det gärna vara lite svalare medan gipset sitter, annars blir det så trångt och börjar skava. Hoppas du får en skön helg/Kram

 8. Svara

  Christian Lehmann Gisler

  3 juli 2024

  Förstår att det blev lite pustande efter dina äventyr, har tyvärr inga tips har aldrig varit gipsad, men hoppas verkligen att gipset funkar framöver!
  Men snälla du…vilken fantastisk buss!!! Stor eloge till chaffören!

 9. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  3 juli 2024

  Har aldrig behövt gipsa någon del av mig, men skulle jag behöva det så vet jag nu vad jag ska begära. Jag älskar ju att bada!
  I år har det dock varken blivit pool- eller havsbad beroende på att mitt operationssår (5 år gammalt) har gått upp och jag blöder kopiöst. I morgon ska jag dock ÄNTLIGEN till hudkliniken – efter 3 mån – och hoppas då att dom kan fixa det. Fast Rolle har som vanligt tagit över omläggningen sista tiden och han tycker det börjar se lite bättre ut. Det kanske är på gång att läka!?
  KRAM-Susie

 10. Svara

  Hanneles bokparadis

  3 juli 2024

  Så bra med badvänligt gips! (man får byta tis om man inte vill gå upp tidigt)

 11. Svara

  znogge

  3 juli 2024

  Jag har mött många gipsade elever under mina dagar men har aldrig hört talas om ett vattentätt gips. Om det skulle fungera så är det ju alldeles fantastiskt. Bra att du sa till för gips ska absolut inte sitta för hårt eller skava. Skönt i alla fall att armen läker som den ska!

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Jodå, det finns och funkar. Har inte badat för jag har för ont för att kunna ta simtag, men jag har diskat och jag har duschat. Så skönt att kunna låta armen bli blöt, lite försiktig är jag nog ändå. Förra gången jag hade gips hade armbågen gått ur led och dessutom brutits då jag ramlade på en gren i blåbärsskogen. Då var det värmebölja o jag fick ligga med armen rakt upp i vädret för att den inte skulle svullna.

 12. Svara

  ibod11 - Ingrid

  3 juli 2024

  Oj, jag förstår om du var trött på kvällen. Både för lite sömn natten innan och så alla dessa turer med gipset. Men att behöva vänta flera timmar efter en bokad tid är väl ändå lite väl magstarkt. Men du är snäll och väntar tålmodigt. Till sist blev det ju bra också och du fick säkert ett fint bemötande av alla. Det får man oftast inom vården av alla duktiga människor där. Jag har ingen erfarenhet av gips över huvud taget men om det är badvänligt så borde det ju klara av både dusch och bad. Men jag förstår din tvekan. Hoppas någon vet.
  Fantastisk bussdekoration. Undrar vem som pyntat så ordentligt. Många blev nog i alla fall glada där på bussen 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Jag tror det är några duktiga sommarvikarier som tagit till sin uppgift att pynta bussen.Det är tydligen bara en buss som är pyntad, ändå har jag hunnit åka med den två gånger, en gång till stan och en gång från Borlänge hem! Kram

 13. Svara

  Anki

  3 juli 2024

  Förstår att du blev glad av den utsmyckade bussen … verkligen sommarfin!
  Skönt om det nya gipset sitter bättre utan att skava … men om det är vattentätt … ja, det är frågan?! Ingen aning! Bäst du frågar innan du hoppar i plurret!
  Kram

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Hoppar inte i plurret, lockar inte så mycket nu då det är svalt och skönt och armen värker ännu så några grodsim ska jag inte ägna mig åt, Men jag har duschat och diskat och det har funkat bra, gipset torkar fort. Toppen att utvecklingen gått framåt även där. Kvällskramen

 14. Svara

  LillaSyster

  3 juli 2024

  Bra jobbat med stegen =) Bussen måste ha varit en buss de hade i midsommar??? Men snyggt pyntat. Tror inte att du kan hoppa i plurret med den armen, gipset måste skyddas det är jag rätt säker på. Bra att det läker som det ska. Kram

  • Svara

   Paula

   5 juli 2024

   Har försäkrat mig om att jag kan bada om jag vill, men nu har ju sommarvärmen tagit en paus så jag avvaktar. Duschat och diskat har jag gjort, funkar bra!

 15. Svara

  Äventyret Framtiden

  3 juli 2024

  Vilken gladbuss! Man kan väl inte bli annat än glad att åka med den?
  Jag har haft gipsad fot men aldrig vattentätt sådant. Plastpåse på när tanten skulle duschas. Så fint om det finns badvänligt gips..
  Många steg, heja dig Paula!
  Sisu-tagen sitter i!

 16. Svara

  Ditte

  6 juli 2024

  Verkligen en okristelig tid. Men kanske tyckte de att du såg morgonpigg ut när du fick den. I alla fall fint att starta dagen med en tur i denna fina buss. Att ett gips sitter för hårt kan ju lätt ge panikkänslor och i värmen är det ju lätt att lederna svullnar och det blir än trängre. Dottern bröt i vintras ett ben i foten och blev gipsad. Men det satt för hårt så hon fick en variant av “uppblåsbart” gips där hon själv kunde reglera trycket. Fungerade väldigt bra.
  Att bada kanske inte är det bästa med ditt nya gips men fint att du kan duscha och diska utan att embalera armen.
  God bättring.
  Kram

 17. Svara

  byblixtra

  7 juli 2024

  Nytt för mig också med vattentätt gips men bra att det finns och skönt att du fick ett nytt gips som satt bekvämare.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 158
 • 189
 • 1 654 992
 • 5 128
 • 66 118
Sök här