Läst Matrecept och kökstips

Raggmunk på nytt sätt

Av
den
3 november 2009

Förra veckan hittade jag något nytt i butikskylen!

raggmunkssmet i en yoghurtförpackning!

Jag gillar raggmunk men gör det inte så ofta själv.
Har provat dom färdiga som värms i micron, blää rent ut sagt!
Dom håller inte ihop, har ingen konsistens och smakar absolut ingenting!

Här har man en färdig mix att klicka i pannan och steka i smör!
Resultatet blev en jättegod raggis med rätt konsistens och tuggmotstånd
Självklart är det godast att göra allt från grunden själv men ibland är man lat eller saknar tiden…då är detta ett alternativ jag kan rekommendera, fast visst tar det fortfarande tid att stå och steka dem.
Mängden i förpackningen?
Jo det hade räckt till 3 personer men inte fler om man äter det som huvudrätt tillsammans med stekt bacon eller fläsk.

Den tredje portionen åt jag dagen efter med hackad lök, gräddfil och rom. Mmmm, det var smaskigt!

Raggmunk med fläsk är väl inte direkt den bästa maten för hjärncellerna…

Jag har nämligen läst
Kokbok för hjärnan av Charlotte Erlanson-Albertsson

I den finns recept för såväl frukost, lunch och middag samt efterrätter och bröd. Vid varje recept förklaras varför just den aktuella rätten är bra för hjärnan.
Hur aptitretande den färdiga tallriken ser ut är också viktigt.
Hjärnan behöver färgrik mat och stimulansen ska komma både från maten och från dryckerna. Även kolhydrater, proteiner och fetter måste vara med, men lagom mycket och av rätt kvalitet. Tillsatser behövs inte.

Eftersom vi lever allt längre är det viktigt att hålla hjärnan ung så länge som möjligt. De mest avgörande faktorerna är kosten, den fysiska aktiviteten och stimulansen.
Rätt kost håller hjärnan frisk och aktiv, medan en felaktig påskyndar åldrandet.

Författaren är professor i medicinsk och fysiologisk kemi. Hon forskar bl.a på aptitreglering och föreläser ofta.

Det bästa med den här boken tycker jag är just kommentarerna vid varje recept. Varför är olika livsmedel nyttiga, vad tillför dom kroppen som vi behöver.
I receptväg blev jag inte lika imponerad, men å andra sidan har jag läst så många kokböcker att det nog är svårt att hitta något nytt och unikt.
Boken får betyget ***

TAGS
8 kommentarer
  1. Svara

    Ingegerd

    3 november 2009

    Javisst, den där burken såg jag i vår affär för ett tag sedan. Ja, faktiskt samma dag jag gjorde raggmunk på traditionellt sätt. Bra att få höra att den är fullt användbar, ska kolla hållbarheten nästa gång jag går och handlar. Kan ju vara bra att ha på lut, fast det är ju gräddningen som tar lång tid.
    Mat för hjärnan, så mycket forskning det finns! Ät fisk och bli intelligent hörde jag som barn.

  2. Svara

    Margaretha

    3 november 2009

    Men himmel o plättar vad gott det låter !!!!
    Jag har dock aldrig sett denna smet i affären ”här nere”….. Låter som ett perfekt alternativ….
    Kram på dig
    Margaretha

  3. Svara

    Anki N

    4 november 2009

    Raggmunk. Ett konstigt namn igentligen, för munkar de raggar väl aldrig?!
    Min kära make är stor fans till raggmunk, han kan äta hur mycket som helt..nästan. Själv tycker jag så där..visst ibland så. Har aldrig sett den där smeten i affären, ska ta o ta en späj längs hyllorna för min kära make skulle nog bli himla glad om hans fru hade raggmunk på bordet när han kom hem….nej precis de får han aldrig av sin fru..hittils.

    Du kan få precis allt du presentera på bild i matväg att se så himla gott ut. Din mat är en fröjd för ögat….när ska du bjuda hem alla bloggisar så vi får känna fröjden i mun också??? :shrug:

    Ha´t gott i gott.
    Kramiz Anki N

  4. Svara

    Kicki

    4 november 2009

    Mmmm! Raggmunk är gott det. Jag gör det emellanåt, men jag tror knappast att jag skulle ta ”färdigvarianten”. Tror inte ens att en förpackning skulle räcka, då Berra äter ”hur många som helst”. 😉
    Kokbok för hjärnan vågar man väl inte läsa, då kanske man fick svart på vitt hur onyttigt man äter. Jag gör som strutsen, kör huvudet i sanden, det jag inte vet mår jag inte dåligt av. :embarrassed: Dessutom det som är bra i dag verkar vara förkastligt i morgon om man kollar gamla råd och rön.
    Kramen!

  5. Svara

    åsa

    4 november 2009

    Just en sån förpackning stod jag och höll i igår och undrade hur det skulle smaka, så tack för tipset!
    Ska köpa och så ska jag äta både med bacon och sylt och med löjrom (ja, inte samtidigt)..
    Ha dé!/Kram

  6. Svara

    britten

    4 november 2009

    jaa hurra för den ..vi har också provar och tyckte om…….kramkram

  7. Svara

    EVA

    4 november 2009

    Åhhh så smart ! Måste kolla om det finns här…lät himla gott !

    ***
    KRAAAM EVA

    .

  8. Svara

    annette

    4 november 2009

    Inte bra för hjärnan, jag tror raggmunk är jäkligt bra för hjärnan, för under den stund man äter raggmunk så njuter man så mkt så man glömmer alla bekymmer i världen;)

    Tack för tips om färdig smet, har jag inte sett tidigare

    KRAMAR!

    annette

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 13
  • 243
  • 1 681 108
  • 5 256
  • 67 968
Sök här