Matrecept och kökstips

Rödvinssås med variation!

Av
den
3 maj 2007

I Valborgshelgen åt vi gott, ovanligt gott, vi käkade nämligen lamm, och det är vårt favoritkött alla kategorier!
Då vi bara inhandlat en liten lammstek valde vi att skiva och steka den.
Till den gjorde jag en variant av potatisgratäng där jag strimlade potatis istället för att skiva den. Varvade med palsternacka som ger en god lite sötaktig brytning.


Mellan varven strödde jag också riven parmesan. På med grädde och lite mer ost, och skjuts in i ugnen!

Jag älskar goda såser, delar av min kroppshydda kan nog skyllas på såserna…
Ofta är såsen kronan på verket, och pulversåser kommer inte innanför min dörr, även om jag förstår att stressade barnfamiljer tar till det som går snabbt.
Såhär gör jag en härlig sås på rödtjut:
Du behöver:
2+3 msk smör
1 liten gul lök
½ tsk grovkrossad vitpeppar
1 msk tomatpuré
5 msk vetemjöl
8 dl stark oxbuljong
3+½ dl rödvin
4 msk soja

Skala o hacka löken, krossa pepparkornen. Fräs i ca 2 msk smör några minuter utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré, låt fräsa med ett ögonblick, pudra sedan över mjölet, blanda väl. Späd med buljong och 3 dl av rödvinet i omgångar, smaksätt med soja. Koka upp under vispning, låt koka sakta minst 10 minuter för att bli av med mjölsmaken.
Sila såsen, smaka av med ca ½ dl rödvin och ev. salt. Vispa i 2-3 msk kallt smör klickvis!

Denna sås kan man också variera, jag hade i blötlagda hackade murklor som fick koka med efter silningen.
Till nöt och vilt kan du tillsätta 2-3 tsk torkad dragon och 1½ dl hackad persilja, eller ersätta vitpepparn med 1-1½ msk grönpeppar, men den ska inte silas bort.
Till kalv, gris o lamm är det gott med madeirasås, då ersätter du rödvinet med 2½ dl halvsöt madeira och 1 dl köttbuljong.


Det blir en rejäl sats sås, till ca 10 personer, jag brukar frysa ner överbliven sås.
Rosastekt lamm med murklor o rödvinssås, det måste ni prova!

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  Pia

  3 maj 2007

  Det där låter smaskigt.. rödvinssås är så gott i gott liksom lammstek.
  Varför har man inte det oftare??
  Murklor har jag aldrig ätit.. måste testa framöver.
  Ja du man lägger på sig lite här och lite där.. min mage och runt om är nu rejäla handgrepp.. sommar och sol väntar inget kuligt att inte känna sig bekväm. Min mage strular nu igen.. måste bli bättre på matintaget.
  Kram på dig i solen eller.. var det kyligare uppåt där??

 2. Svara

  AnCa

  3 maj 2007

  Det där såg riktigt smaskigt ut! Är inte så förtjust i lamm, men jag ska nog ge det ett försök till. Gratängen och såsen kan man ju ha till annat! Du som är så duktig på mat, har du nåt förslag på typ buffemat att servera till ca 20 pers. Vi ska fira konfirmation nästa helg jag börjar få panik vet inte vad jag ska bjuda på!

  Kramis AnCa med vovvar

 3. Svara

  Kicki

  3 maj 2007

  Oj, så gott det ser ut. Det var annat än pizzan som fick bli dagens middag för oss.
  Var det årets murklor? Jag har inte hittat en enda (utom den i rabatten)
  Nu ska jag se Time out, se’n känns det som det är risk för att jag somnar i soffan igen.
  Kram

 4. Svara

  Gunvor

  3 maj 2007

  Det där var nog smarrigt, jag tycker ju om lamm. Det var längesen vi hade nåt annat lammkött ån fårbog som vi säger, fast det är låret vi använder. Det är det allra godaste på julbordet tycker jag! Med äppelmos till.Den där såsen ser också jättegod ut!
  Du frestar rejält måste jag säga!
  Ha en skön helg!

 5. Svara

  Nilla

  4 maj 2007

  Mums, det låter ju jättegott. Men som vanligt så byter jag köttet mot kyckling eller kalkon. Ska absolut prova någon gång.
  Här har det varit en tuff vecka, mamma är hemma nu men mår inte bra. Denna sjukhusvistelse är under all kritik. Du kan läsa mer hos mig. Trevlig helg önskar jag dig.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 159
 • 505
 • 1 628 913
 • 5 076
 • 65 457
Sök här