Bloggen

Rovdjur i Säfsenskogarna

Av
den
23 oktober 2006

Nu har älgjakten hållit på ett par veckor.
Jägarna har då gjort en hel del iakttagelser av rovdjur.
Enligt artikeln i NLT idag har man konstaterat hela 13 vargar i vårt område! Två vargpar med varsin kull på totalt 9 valpar.
Enligt en artikel i DD lockas dom av slaktgropar med avfall från älgjakten.
Och det är väl inte så konstigt att dom kommer och käkar vid “dukat bord”, dom har ju familjer att försörja!
Även en björnhona med unge har observerats!
Så nog rör det sig alltid i skogarna här, men trots att jag går rätt mycket i skogen och min väninna är ute varje dag så har vi aldrig stött på några rovdjur, oavsett om vi haft hundar med oss eller inte.
Några angrepp på jakthundar har heller inte skett även om vissa jägare har valt att hålla sina jaktkompisar i band under jakten pga det stora antalet varg.

Till något helt annat:
Vår goa doktor har ju gått i pension. Han är otroligt uppskattad av befolkningen och inför hans pensionering ordnades en insamling. För pengarna köptes träd i Vi-skogen i Tanzania, och jag tror bestämt han fick en helt egen skog där nere…
Detta meddelande hänger nu på anslagstavlorna i byn:


Vi kommer att sakna dig Bertil!

TAGS

24 oktober 2006

9 kommentarer
 1. Svara

  Ninni

  23 oktober 2006

  Tråkigt när en älskad läkare slutar…vilken fin present, tänk en hel liten egen skog i Tanzania!!

  Rovdjuren måste få leva dom med!!

 2. Svara

  Anne-Lie

  23 oktober 2006

  Problem att umgås med barn har jag inte, älskar att vara med dem och har bestämt mig för att söka jobb på dagis. Däremot har jag problem med gamlingar, dom skrämmer mig helt enkelt. När jag säger gamlingar så menar jag de som är i behov av blöjbyten mm. Nog om det. Vad spännande med rovdjur i skogarna, exotiskt på nåt sätt. Här har vi just ny bara dieseltjuvar i farten. Hundarna levde om en natt förra veckan så jag höll på att bli galen, jag trodde att det var älg. Nu har det visat sig att en grävmaskin som stått just nedanför vår väg blivit av med diesel för flera tusen kronor den natten våra hundrar levde om… åsså skäller man på dem å säger att de ska vara tysta… när dom är riktiga små vakthundar… de borde ha beröm istället. Nu ska jag slänga mig i soffan och försöka smälta att jag köpte fel öljetter på Jula nyss, en storlek för stora, å jobbet jag gör med dem ska vara klart snarast. Nåja, maken har varit å lånat en bil som han vill köpa, en audi, så han får väl svänga om på Jula i morron igen…
  /aw, som eldar för fullt i kaminerna.

 3. Svara

  mariannE

  24 oktober 2006

  När man kommer till dej och dina berättelser och bilder känns det som man flyttar ’tillbaka’ till nåt annat århundrade eller till något annat land. Missförstå mej inte nu bara … Det är enbart positivt att komma hit och tex läsa om eran skog, rovdjur OCH läkare som går i pansion!!! Att jämföra då med de instanser jag använt … Sahlgrenska, Borås Lasarett OCH Ulricehamns Vårdcentral , där man har ny läkare näst intill var gång … Begreppet ‘husläkare’ finns men är ändå inte samma person … Ingen skulle offra nåt på att ge blommor till nån läkare här … Hmm vet inte om jag kan förklara det jag vill ha sagt men hoppas du förstår// Morgongymnastik ? Ånej … jag har väl inte gått å blivit tokig!
  Det där i bloggen var nertrappnings- Avslappningsövningar .. ingen gymnastik! ( Fast om du menar mina rörelser för frozen schoulder diagnosen, så kör jag väl lite under dagen då o då så inte armen ska stocka sej helt! Men Morgongympan består av att
  öppna ögonen och knäppa på Radion och Kaffebryggaren//
  Stress är definitivt relaterat till dålig ekonomi!!!
  Kan skriva under på detta med HUR stora feta bokstäver som helst. Man får liksom ingen bekräftelse på att man finns eller alla försök att göra bra ifrån sej med så lite finanser … Oron att inte ha mat/kläder/skor till barnen urk … vad det är stressande att hela tiden behöva räkna ut om man har råd till typ DET diskmedlet eller DET toapappret eller
  så .. skulle jag bli av med just DEN snurren i huvet genom låt oss säga 1000 mer i månaden så skulle nog mesta stressen vara borta och jag kunde koncentrera mej på att bli friskare rent Fysiskt … tvärtom går liksom inte för muren är för tjock … Nåväl ha en bra Tisdag Paula kanske fortsätter det att regna hos er ( som det gör här) Har ingen skottkärra att mäta centimetrarna med men väl det gamla terrariet som står på balkongen .. /Kramen
  M

 4. Svara

  Monica

  24 oktober 2006

  Läste i går att en travtränare och hans hästar blev överfallna av en björn. Hästen lyckades få in en klockren spark så björnen for iväg. Nu lunkar han tyvärr omkring med brytet ben i skogen. Inte bra för varken björnen eller den som möter den.

  En bra läkare vill man ju ha kvar….men alla har väl rätt till pension *ler*

  Ha det gott!
  Kram

 5. Svara

  Anki

  24 oktober 2006

  Något som alltid förvånat mig lite är att man ser så lite djur när man är i skogen och traskar. Klart före mig kommer ju alltid hunden så de kan kanske vara en förklaring. Rovdjur finns inga här nere mig veterligen. Vi har ju gott om vildsvin o de vill jag inte träffa, de har jag stor respekt för. Urk…

  Det är kul de där med att ge bort skog. Jag fick faktiskt skog själv när jag fyllde 35, så den är nog stor nu, ska snart åka ner och titta till den. Haha.

  Idag har jag besiktat min bil = de ville jag skulle komma tillbaka, tror de gillar mig på bilprovningen eftersom de inte tycks räcka med ett besök hos dem. Jag hade visst ingen broms på höger bakhjul!!! Inte så bra kanske.

  Ha en go dag.
  Kram Anki

 6. Svara

  Pialill

  24 oktober 2006

  Varg och björn..Självklart ska de få finnas i våra skogar. Vet inte hur det är här riktigt. Men utanför Skinnskatteberg ska det finnas en vargstam. Vi brukar campa där i krokarna..så kanske man skulle gå ut och yla mot månen. Kanske man har turen att få svar, eller ännu bättre få se en livs levande varg. Har ju sett på djurparker, men det blir ju inte samma sak.

  Vilken bra present till doktorn. 🙂
  Kram..hoppas du har det bra. Här spöregnar det. *blää*

 7. Svara

  Kerstin

  24 oktober 2006

  Hej! hamnade här genom Astrids Blogg, nyfiken som jag är. Du skriver målande om de vilda djuren, ja man hoppas ju slippa möta dom i skogen. Finns varg i Kolsvaskogarna där vi har stugan. Men jag har aldrig sett någon, dock har hundarna betett sig konstigt ibland. Fin present till er Docktor, hoppas ni får en ny som är lika bra!

 8. Svara

  Pia

  24 oktober 2006

  Tråkigt när ens doktor går ifrån en så där.. min har oxså flyttat till annan vårdcentral. Haft honom i alla år.. Ringer jag nu tro om jag skulle behöva?
  Ha de gott.. Kram

 9. Svara

  "Ninni"

  26 oktober 2006

  Ja det är mycket varg och björn både här och där nu för tiden. Vi har också en hel del och det är hundar som blivit anfallna av varg här.
  Min far som är ute i skogen mycket och tidigare även jobbade i skogen har aldrig ens sett en björn på riktigt – bara spår och visten. Det är inte många som får se våra rovdjur mer än i djurparkerna.
  Jag blev då glad igår då jag fick se en räv som gick över vägen där jag åkte och sedan kikade upp ur diket då jag åkte sakta förbi. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 393
 • 450
 • 1 638 560
 • 5 097
 • 65 701
Sök här