Lördagstema

Rubrik: kultur-vad väljer du?

Av
den
1 december 2017

När jag tänker tillbaka tror jag att jag konsumerade och ägnade mig åt mycket mera kultur som barn än nu som tant…

Jag ska försöka förklara, eller nästan skryta lite:

-Som barn i Helsingfors på 60-talet höll jag på med teater, både i skolan, på svenskspråkiga radiostationen och svenkspråkig barnTV

Här ovan ett foto från barnprogrammet “Vi på lilla torget” som jag medverkade i under ett par säsonger

Min mormor var vaktmästare på Svenska teatern, och det gav henne möjlighet att låta mig gå gratis in på föreställningar som inte var slutsålda.
På så sätt såg jag de flesta skådespel som var skapligt barnvänliga och framför allt alla musicaler!

Eftersom jag också sjöng så spelade jag faktiskt ett av barnen i Sound of Music som i Finland gick under namnet Familjen Trapp, på teatern-
Vi var många som alternerade i samma roller eftersom föreställningarna gick på kvällstid och vi var skolbarn och fick inte vara uppe sent så ofta…

Körsång tyckte jag mycket om, och jag sjöng i kör ända tills jag flyttade till Sverige,

LKS 20151213 Suomen Lucia, Sonja Lehto Kauniaisista, kruunattiin Helsingin tuomiokirkossa 13. joulukuuta 2015. LEHTIKUVA Heikki Saukkomaa

Bland annat deltog jag varje år i Luciakören som gick i Luciatåget när finlandssvenskarnas Lucia kröntes i Helsingfors.

Ja det var barndomen det, sen blev det inte mycket mer kulturgärningar, och inte heller konsumtion av kultur annat än läsning, för böcker har jag slukat i hela mitt liv.
Sen kom annat i livet emellan, barn, jobb osv. och dessutom insåg jag att jag var en medelmåtta utan någon större talang eller något större sug.

Konst har jag varit intresserad av, men aldrig haft tid att fördjupa mig i, och nu bor jag långt ifrån konstens boningar och har ingen möjlighet att ens gå på konstutställningar.

Här visar jag en målning av tavelmålare Bengt Elde som hade sitt sommarparadis här i närheten och öppnade upp sin ateljé under sommarhögsäsongen.
Talang för att kunna rita och måla har jag alltid önskat mig. Den saknar jag, men jag uppskattar många sorters konst, även fotokonst, formgivning, handarbetskonst och arkitektur.

Andra deltagare i temat Veckans rubrik är

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Tove
Ulla
Musikanta
Anki
Matfreaket
olgakatt som gett oss november månads rubriker

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Lillian Flaskerud-Lillegård

  1 december 2017

  For et utrolig fascinerende liv du har hatt. Det er så interessant å lese. Virker som du har en utømmelig kilde å øse av…

 2. Svara

  Lillian Flaskerud-Lillegård

  1 december 2017

  For et utrolig fascinerende liv du har hatt. Det virker som du har en utømmelig kilde å øse av. Det er så interessant å lese om.

 3. Svara

  BP

  1 december 2017

  Det var verkligen ett otroligt intressant inlägg om din ungdom och hur kulturell du varit… då alltså;-) Försökte klura ut vem som var du i kören, men tror inte att jag lyckades. Men min gissning är att det är du som står längst till höger.

  Men vilken lycka att ha haft en mormor på teatern med fribiljetter till dig – WOW

  Sedan kan jag bara säga att Bengt Elde är en absolut favo av mig. Har till och med träffat honom irl, men visste inte att han höll hus nära dig. Trodde att han höll på mest i Stockholm med omnejd. Träffade honom i hans ateljé på Södermalm för många år sedan och har köpt massvis av hans alster både till mig själv och släkten. Dock inte hans originalmålningar som du förstår…

  Kludda är jag duktig på, men rita och måla har inte varit min grej heller. Inte teater, musik med mera heller om jag ska vara ärlig.

 4. Svara

  Anki

  2 december 2017

  Oj … vilken härlig berättelse om din uppväxt! Att din mormor jobbade på teatern visste jag, men inte att du varit med själv i bl. a. barn-tv! Häftigt!
  Bengt Elde är en av mina favoritkonstnärer … skulle gärna ha hans konst på väggarna 🙂
  Ha en fin helg!
  Kram

 5. Svara

  "LillaSyster"

  2 december 2017

  Oj, du har ju både TV–stjärna, skådespelerska och musikalartist i ditt cv. Imponerande – modigt att våga stå på scen som liten. Idag ska jag nog mest slöa, känns som om det behövs. Det kanske blir till att läsa klart boken om hunden Arthur. Ha en fin lördag! Kram

 6. Svara

  Lillian Flaskerud-Lillegård

  2 december 2017

  Oi, kom min forrige kommentar to ganger… fikk en liten feilmelding når jeg postet. Jeg bruker PC og bilderedigeringsprogram til julerammen rundt bildet og til skrift. Jeg bruker ikke min telefon til annet enn ringing og tekstmeldinger. Om jeg ikke tar med meg speilreflekskamera mitt, så hender det jeg tar bilder med mobilen. Men de blir jo ikke så bra som med fotoapparatet.

 7. Svara

  miatankar

  2 december 2017

  Snacka om att ha fått kultur med sig från barndomen! Det kan jag inte säga om mig själv, bodde på landsbygden och det var ingen som tänkte på kulturella evenemang. Det närmaste vi kom var nog ÅsaNisse-filmerna 🙂

  Nu däremot konsumerar jag en hel del, emellanåt

 8. Svara

  Kicki

  2 december 2017

  Se där ja, nu fick man veta lite mer om dig, jag som trodde att jag redan visste så mycket 😉 Kul att läsa.
  Kram

 9. Svara

  Lotta

  3 december 2017

  Vilken lycka att få ha en mormor som kunde smuggla in dig på teater. Jag älskade teater, sång och musik som liten och även än idag. Men tyvärr så hade jag inte någon möjlighet att få detta intresse tillgodosett då vi bodde på landet och mamma och pappa hade inget körkort. Jag hade egna föreställning med sång och teater på rummet, fantasin var det inget fel på. Har spelat teater som vuxen, men nu så hinner jag inte. Men en dag så kanske jag börjar igen…. som sagt det blir aldrig försent.

  Ha en underbar första advent!
  jag ska sova bort min 🙂

  Kram

 10. Svara

  dogladyn

  3 december 2017

  Jag har också sjungit som ung. Mina båda tjejer har sjungit och den ena gör ännu. Hon spelar ju piano också. Den äldsta dansade men slutade som barndanslärare när hon blev sjuk. Jag älskar musikaler men bor i helt fel stad för att kunna se fler än jag gör. Kanske tur, då hade det varit tomt i plånboken.
  /P

 11. Svara

  Gun

  3 december 2017

  Spännande barndom, att få vara i så kretiv miljö. Själv växte jag upp på landet, mycket utelek, då fanns många barn i byn, försökte räkna skolbarn nu då jag var i Finland, kom upp till över 30st och 17 år senare när ” skrapabullan” var barn fanns bara 3barn i byn…

 12. Svara

  Gunnel Moberg

  3 december 2017

  Vilken intressant berättelse! Inte visste jag att du spelat både teater och musikal. Någon medelmåtta, som du skriver att du var, kan du inte ha varit, för då hade du aldrig fått någon roll. Tavlan du visar är precis så som man önskar att december skulle vara. Ha en trevlig första adventhelg.

 13. Svara

  BrittMarie

  3 december 2017

  På tal om Finland: Har du sett den fantastiska serien “Finland från ovan” som går på SVT. Jättefint program som vi råkade hamna i på en repris. Nu ska vi se fler avsnitt på SVT play. Det finns 10 jättefina!
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 105
 • 497
 • 1 652 527
 • 5 119
 • 66 012
Sök här