Lördagstema

Rubrik: Plasten i mitt liv

Av
den
19 november 2017

Plasten i mitt liv lyder veckans rubrik, och det första jag kom att tänka på var ordet “plastpappa”, ett uttryck som användes mycket under 80-talet och som även min dotter kallade den person som jag levde med.
I den bemärkelsen innebär ordet att plastig inte är “på riktigt” dvs. som det andra uttrycket man använde, “låtsaspappa”.
Bägge uttrycken är missvisande och jag är glad att man gått över till att istället använda ordet “bonuspappa” eller “bonusmamma” för det är verkligen vad det handlar om, barn har en extra vuxen person som är närstående och hjälper till i det dagliga livet i familjen.

Men nu tror jag att Olgakatt som skrivit rubriken mera tänker på materialet plast, och där kan ju jag få en ganska stor domedagskänsla när jag tänker på hur illa det är ställt!

Plasten är ju ett syntetiskt formbart material som är oerhört användbart men som inte bryts ned av naturen.
När man kan räkna till över trettio plastkassar i en valmage….då är det kris!

På bilden kan du läsa hur lång tid det tar för olika material att brytas ner, och det är ju minst sagt deprimerande läsning.
450 år innan en plastflaska har brutits ner ! Hur många generationer pratar vi inte om då!

Nu ska vi alla plastbanta

Jag har själv märkt av en enorm förändring vad gäller just användandet av plastkassar inom handeln under senaste halvåret. Även tidigare försökte jag använda tygkasse, men nu är jag mycket mer konsekvent. Även i klädaffärer minskar plastpåsarna, och på vår loppis likadant, förr var vi tvungna att ta med oss påsar hemifrån eller köpa på rulle för att kunderna skulle få sina varor i påse, numera tar man varorna under armen om man ändå har bilen stående utanför.

Inom EU används idag i snitt 200 kassar per person, och jag tror dessvärre svenskarna har använt ännu fler.
Nu är målet att hamna på max 90 st år 2019 och 40 påsar år 2025.
Det här är ett mål som för mig låter rimligt, det är värre med andra plastprodukter såsom pet-flaskor och kläder!

Jag tillhör själv dem som använder fleecetröjor och filtar, gjorda av just pet-flaskor.
Problemet här är att fiberrester hamnar i tvättvattnet och därifrån ut i vattendragen där de skadar djurlivet.

Även om mycket av ansvaret vilar på oss konsumenter så tycker jag att innovatörer nu ska gnugga sina geniknölar för att framställa nya material som är mindre farliga för miljön

När upp till en tredjedel av stränder på bl.a Hawaii består av plast, då är det riktigt illa!
Och viktigast av allt är ju att vi tar hand om skräpet själva istället för att bara kasta det i naturen med långtgående konsekvenser!

Andra deltagare i temat Veckans rubrik är

Karin på Åland
Englundskan
Karin i Stockholm
Anna
Tove
Ulla
Musikanta
Anki
Matfreaket
olgakatt

TAGS
5 kommentarer
 1. Svara

  "LillaSyster"

  19 november 2017

  Ja, du den där deprimerande bilden borde spridas mer, så att folk tänker till och lägger rätt ska på rätt ställe i återvinningen och inte kastar i hav eller skog. Det här med plastpåsar vekar ha slagit igenom bra – jag menar folk har med egna påsar. Ha en bra eftermiddag, nu ska jag ta lite kaffe och en chilipepparkaka. Kram

 2. Svara

  Ninni

  19 november 2017

  Mycket av grejen med plast är väl ändå att man inte ska lämna det i naturen utan sortera sina sopor där hemma. Att det inte är bra för naturen med fleecen visste jag faktiskt inte. Tur jag inte har så mycket fleece då. Något annat som inte är bra för naturen och vattnet är sköljmedel har jag läst mycket om på senare tid. Där kan man istället för sköljmedel till tvätten istället använda ättika med i stort sett samma resultat. Så jag ska nog köpa mig en flaska ättika att ha i tvättstugan istället för sköljmedel nästa gång. Jag använder ju ändå inga parfymerade produkter. Något jag däremot brukar tänka på är att inte använda sköljmedel alls när jag ska tumla tvätten. Då blir det ju mjukt ändå.
  Kramen.

 3. Svara

  Karin

  19 november 2017

  Intressant association till “plastpappa”. Jag håller med att det inte är världens bästa beteckning. “Bonuspappa” och “bonusmamma” är så mycket bättre. Begreppen “halvsyskon” är avskaffat i vår släkt. Syskonrelationer kan se väldigt olika ut men närheten syskon emellan tycks inte bero i första hand på hur många föräldrar man har gemensamt.

 4. Svara

  Anki

  20 november 2017

  Verkligen ett tänkvärt inlägg om plast! Detta material som är så bra till så mycket, men som samtidigt är alldeles förskräckligt när det hamnar på fel plats!
  Bilden med nedbrytningstiderna är skrämmande – den borde synas mer för att få folk att tänka till lite!
  Ordet plastpappa har jag aldrig gillat! Det låter mycket mycket trevligare med bonuspappa 🙂
  Ha det gott!
  Kram

 5. Svara

  Gunnel

  20 november 2017

  Bra att alla verkar tänka mer på att minimera användandet av plast. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 246
 • 770
 • 1 610 914
 • 5 044
 • 65 073
Sök här