Bloggen kultur

Sandlådefasoner

Av
den
13 september 2022

Med tanke på allt som sagts under valkampanjen så är jag innerligt trött på allt tjafs.
Många politiker hör verkligen hemma i sandlådan, väx upp!
Därmed är jag klar med årets valsnack och kan nu titta tillbaka med glädje på mitt eget sandlådebesök!

Det är inte varje dag finnkäringen sitter i en sandlåda…

Men i det här sällskapet hänger hon gärna med!

Viftar och gestikulerar, man måste ju visa inlevelse vettja!

Till och med barn, tanter och hundar kan leka och ha roligt tillsammans i en sandlåda utan bråk och pajkastning, det var inte ett dugg svårt!
Tycker det vore värt att testa för några av de mest högljudda politikerna som mest riktat in sig på att håna och förminska andra …

Dags att börja traska hemåt..i en inte alldeles samlad trupp..

Jodå, vi kommer tillbaka!

Vår promenad går genom den gamla stadsdelen Elsborg som byggdes när en ny stadsplan för Falun utformades 1646. Det blev ett nytt bostadsområde för gruvarbetare där de rektangulära kvarteren var strikt reglerade med enhetliga stugor, ofta bestående av ett rum och kök.

Den seglivade livsbejakande björken på hörnet får representera de forna hyresgästerna på området.

Får jag presentera Bultkaleriks stuga, Faluns minsta på 10 kvm. Under senare delen av 1800-talet bodde Bultelik (Karl Erik Hellström) med familj här, mor, far och fem barn! På 1900-talet fanns här ett skomakeri.

Strax ser jag en hatt på sniskan, Erns-Rolf-huset. Här föddes i januari 1891 Ernst Ragnar Johansson, sedermera Ernst Rolf, Sveriges störste revykung. Familjen bodde senare på olika adresser på Elsborg men själv ansåg han att detta hans födelsehus var hans riktiga barndomshem. Huset ägs av Falu kommun och används som museum och kvartersgård.

Nu har vi nått vägs ände för denna gång, framför oss har vi dagens sista Kåre-bock. Bocken har skapat förvirring då den är Hälsinglands landskapsvapen, och det är ju rätt och riktigt.

Här ovan en mycket kortfattade skröna om Kåre-bocken i Falun som ledde till uppkomsten av Falu gruva!

TAGS
22 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  13 september 2022

  Aha, där fick jag klarhet i bockarna i Falun, det tackar jag för 🙂
  Elsborg, vilket underbart ställe, där skulle jag kunna tänka mig att bo, i min fantasi bor jag redan där romantiker som jag är <3
  Vet du vad, ni tre i sandlådan är ett ypperligt exempel på hur man beter si i en sån! Heja er!!
  Kram på're

  • Svara

   Paula

   14 september 2022

   Jag har valt ut flera hus i Elsborg där jag vill bo! Så nuttinuttigt o gulligt så det inte är klokt! Var på en loppisrunda där på gårdarna förra året, då fick man se de supermysiga innergårdarna där man inte kan tro att man befinner sig i en skapligt stor stad!
   Nattikram !

 2. Svara

  Minton

  13 september 2022

  Ni är så fina i sandlådan och Daniel ser ut att trivas. Förr bodde man trångt men det gick. Är så trött på val tjafset både i tidningen och TV.
  Nu sätter jag mej med en bok.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   14 september 2022

   Jag är förbannad på mig själv, varför jag bryr mig om allt tjafs. Låt dom tjafsa bäst dom vill. Men ändå, jag kan inte låta bli att ett par gånger om dagen dyka ner i olika medier o läsa och bli förbannad.. Men imorgon ska jag strunta i nyheterna, åker till stan och får min femte spruta o sen tar jag ett varv i min vackra stad istället. Nattikram till er

 3. Svara

  Kicki

  13 september 2022

  Så fina ni är i sandlådan.
  De gamla trähusen är verkligen fina, vi har ju liknande i Säter, Bra att de får stå kvar.
  Kram

  • Svara

   Paula

   14 september 2022

   Jag har inte haft tillfälle att utforska Säter, tyvärr. har ju sett bilder och vet att det är så fint där. Kram

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  13 september 2022

  Superfina och härliga bilder på dig, Daniel och Noelle i sandlådan. Vad kul ni ser ut att ha och vad bra att det blev många bilder tagna 😀 Var glad för att politikerna inte kom till er sandlåda för då hade de börjat kasta sand på varandra och alla andra.
  Tänk, en hel familj på 10 kvm. Det gällde att hålla sig på varsin bestämd plats då.
  Kul berättelse om bocken. Jag tog fasta på det lilla ordet “kanske” i texten. Men det vore ju kul om det är en sann historia 😀
  Kram

  • Svara

   Paula

   14 september 2022

   Gamla sägner är kul! Oftast ligger det ett litet korn av sanning i dem, men inte mycket mer…Kram

 5. Svara

  Äventyret framtiden

  13 september 2022

  Så härliga bilder av er tre i sandlådan.
  I sandlådan brukar det hända många kloka saker så jag vet inte ens om det är en plats för ickevuxna politiker eller så skulle de få lära sig hur man ska bete sig, säger Karin som har suttit i sandlådan med många barn och sett hur kloka de har varit när de har bråkat med någon tidigare men sen i sandlådan har grävt tunnlar och liknande för att hitta tillbaka till varandra igen. Vips så har freden hittat hem och det tidigare kriget varit bortblåst.
  Tack för allt fint du delar med dig av !

  • Svara

   Paula

   14 september 2022

   Vilken spännande bild du målar upp med politiker i sandlådan! Tror faktiskt att jag sett karikatyrteckningar på såna, för många år sedan när det var helt andra politiker som var aktuella måltavlor. Men sanningen är att i barnens värld är allt mycket enklare, man behöver inte fundera över så många alternativ, gör det rätta så blir det bra!

 6. Svara

  Anna-Lena

  13 september 2022

  Väldigt fina gamla hus. Skulle nog behöva besöka Falun igen, för att uppleva lite av staden. Man skulle ju kunna ta en övernattning där, om man åker upp emot fjällvärlden. Vilket vi ju gärna gör på sensommaren.
  Sandlådefasoner i politiken ja. Plus att det finns en massa inbecilla “bonnläppar” … landsbygdsbor…som röstar på SD. Det gör inte stadsbor i samma utsträckning. Ha det gott! Kram

  • Svara

   Paula

   14 september 2022

   Vissa kan man verkligen kalla imbecilla, t.ex dem som röstar pga bensinpriset vilket många gör i glesbygd! Tror du inte även skolvalen här dominerades av just SD! Och gissa hur dom smorde ungdomarna. De fick SD-dekaler att klistra på bilen/epatraktorn o som tack fick de….bensin..say no more…Jag kallar det mutor…
   Kram

 7. Svara

  BP

  13 september 2022

  Vilken rolig filmsnutt. Älskar hela området Elsborg och dess historia. Den korta och koncisa infon var väldigt uppskattad kan jag säga.
  Åsså sandlådan då. Ja, vad ska man säga om våra politiker och deras omogna beteende. Å de ska styra vårt land – suck säger jag bara.

 8. Svara

  LillaSyster

  13 september 2022

  Sand och vatten – bland det bästa man kan leka med som liten =) En bra sandlåda med en rejäl sarg att sitta på – love it! Bäst av allt närvarande vuxen i sandlådan som samtalar med Noelle.
  Ha en fortsatt bra vecka. Kram

  • Svara

   Paula

   15 september 2022

   Det var en extra trevlig stund i sandlådan, de andra flickorna lät oss vara en stund för oss själva medan de fikade. Noelle är inte så tidigt med sitt tal så jag förstår ytterst lite av vad hon säger. För visst pratar hon, men ganska obegripligt för alla andra utom sin mor och mormor… Jag träffar henne mer sällan o har därför lite svårare att tolka henne, men hon bryr sig inte utan fortsätter glatt prata.

 9. Svara

  Ditte

  13 september 2022

  Instämmer! Hoppas nu vi lan lämna politikersandlådan bakom oss i ytterligare fyra år-
  Betydligt trevligare att se dig, Daniel och Noelle här.
  Vilken fin dag ni fick.
  Härlig filmsnutt! Och nu fick jag ju veta mer om bocken som är Hälsinglands landskapsdjur.
  Väldigt trevligt att strosa genom Falun med er och få se mer av stan.
  Fina bilder!
  Varm kram

 10. Svara

  Anki

  14 september 2022

  Kan bara instämma beträffande sandlådementaliteten hos många av de som ska styra vårt land! Suck!
  Härliga bilder från ditt besök i sandlådan i alla fall … ser mysigt ut!
  Om bocken läste jag när jag besökte Falun för några år sedan 🙂
  Kram

  • Svara

   Paula

   15 september 2022

   Ja det tog sin lilla tid innan vi äntligen tog oss bort till gruvan. Nästa gång ska jag traska runt på slingan också, jag kan ju faktiskt välja att åka in bara med jycken nån vacker höstdag….bara jag kommer mig för! Kram

 11. Svara

  Åke

  14 september 2022

  Fina bilder från er i sandlådan. Det har varit mycket låg nivå på partierna i år tycker jag, Riktigt lågt. Och dessa har vi röstat på? Smutskastat varandra tror jag ingen har vunnit på.

 12. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  15 september 2022

  Tack för lite lokalhistoria igen. Sånt gillar jag. Funderar på om man skulle få med sig gubben på en tur dit till våren. Nu är det inte lätt. Vackra bilder. Tänk vad folk bodde trångt förr, idag klagar många på om de inte har eget rum. Tiderna förändras. Kram.

 13. Svara

  Ninni

  27 oktober 2022

  Leka i sandlådan är alltid roligt men nu för tiden får jag inte göra det längre då Vilja tydligen vuxit förbi den åldern.
  Vilken fin promenad ni fick genom Elsborg. Fina faluröda hus. Gamla hur är alltid finast ändå.
  Kramen.

 14. Svara

  Paula

  28 oktober 2022

  Kan det kanske bli en lillebror/syster vad det lider?

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 450
 • 559
 • 1 651 882
 • 5 116
 • 65 975
Sök här