Av
den
13 juli 2011

Får jag bjuda på ett litet mattips såhär i grilltider?
Att grilla sju dagar i veckan blir lite smått enahanda, så jag gjorde igår något helt annat…

Det är säsong för alla typer av god o nyttig kål, och dit hör förstås savoykålen, därför blev det savoydolmar

Du behöver
1 huvud savoykål
400 färs, vi valde lammfärs som vi gillar bäst men det går lika bra med nötfärs, fläskfärs eller varför inte kycklingfärs
2 dl kokt ris
en näve blötlagd svamp, hackad o stekt (eller ännu hellre färsk om du har lycka i svampskogen)
1 msk potatismjöl
1 ägg
1½ dl kokvatten av kålkoket
1 msk soja
3 tsk salt
kryddor efter smak, jag använde koriander, basilika, timjan, vitlök och svartpeppar, mums, har du färska örter så vräk i!
3 dl god buljong (på fond eller tärning)

Förväll lossade kålblad i lättsaltat vatten, några i taget. Den innersta knölen skar jag mitt itu och kokade några minuter och sen hackade jag den och blandade ned i färsen. Blanda alla ingredienser till färsen förutom buljongen, späd med kokvatten till en smidig och ganska lös konsistens.

Skär eller hyvla av kålbladens huvudnerv, lägg en rejäl klick färs på varje blad och vik ihop till dolmar. Packa tätt ihop i en ugnsform.

Häll över buljongen och skjuts in i 200 graders ugn ca 50-60 minuter beroende på hur brända 😆 du vill ha dem…

Mumsfilibabba!

TAGS
7 kommentarer
  1. Svara

    Kristina

    13 juli 2011

    Men titta vilket underbart recept du bjuder på!! Detta ska jag minsann använda mig av=) Kul att du delar med dig lite av dit matlagande=) Ser verkigen hur smarrigt ut som helst! Kram goa fina!

  2. Svara

    Margaretha

    13 juli 2011

    Himmelo pannkaka Paula !!! Detta böev jag bara såååå sugen på…. Fast idag får det bli matjessill o potatis som planerat….men imorgon….då skall jag nog slå till :o) Det skall dessutom bli lite sämre väder och då passar ju lite kökspyssel finfint….
    Tack snälla för tipset 😛
    Kram på dig
    Margaretha

  3. Svara

    Boman

    13 juli 2011

    Ser gott ut! inte för att jag äter kött men brukar göra liknande dolmar här hemma åt andra

  4. Svara

    annette

    13 juli 2011

    Har noterat vilken dag Du hade det här inlägget, måste provas efter semestern tror det är kanongott!!!

    Hoppas Du hittar mycket svamp snart, här hittas det visst kantareller nu, men det får oxå vara ett par veckor för min del, hinner inte med någon svamptur innan helgen, måste ju jobba ihop lite pengar;)

    Ha det gott!

    Kram!

    annette

  5. Svara

    elisabeth

    13 juli 2011

    du är för himla duktig på laga mat och delge den. Alltså vid det här laget är det väl mer än en kokbok 🙂 en toppenrecept för jag gillar vanliga koldomar väldigt mycket.

  6. Svara

    TT

    14 juli 2011

    Det där lät gott! Vi älskar kål här hemma men savoykål har jag aldrig använt.
    Spännande!
    Imorgon åker jag med Silja till Helsinki! 😀

  7. Svara

    Ninni

    15 augusti 2011

    Va gôtt det ser ut. Det här receptet tar jag med mig.
    Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 234
  • 330
  • 1 558 449
  • 4 477
  • 57 113
Sök här