Selfie med ord

Selfie med ord # Om namn

Av
den
26 februari 2024


# Om namn

1. Är du bekväm med namnet dina föräldrar valde att ge dig?
Absolut, det är jag. För mina föräldrar var det viktigt att jag fick ett namn som funkar både på finska och svenska eftersom jag föddes i Finland. Mitt namn funkar faktiskt i alla länder med små justeringar i stavning och uttal.

2. Om du har barn, vad avgjorde i valet av deras namn?
Jag valde ett lite ovanligare namn på min dotter, Saija, kort och lätt att uttala. Då hade jag ingen aning om att min dotter skulle växa upp i Sverige men det funkar bra här också förutom den annorlunda stavningen…

3. Vilket är det otrevligaste kvinno- respektive mansnamn du vet?
Adolf får gärna hamna i evig glömska,Hervor är ett fult namn och Åslög hoppas jag ingen tjej ska behöva heta

4. När folk gifter sig – tycker du då att makarna ska ha bådas efternamn eller ska en av dem skala bort sitt? Hur gjorde du?
Jag har testat dem alla, 1:a och 2:a gången bytte jag efternamn, 3:e gången dubbelnamn och 4:e behöll jag mitt födelsenamn som jag hade återtagit. Ingen variant var lyckosam…

5. Bästa hundnamnet?

Bästa och bästa, min första hund fick namnet Larissa, efter en rysk (?) skidåkare…det satt perfekt i munnen, och namnet var enkelt för hunden att lystra till.

Min andra hund fick det vackra namnet Fleur de Lune (Månblomman) men vad hjälpte det, hon kallades ändå för Loppan

Blinka valde jag inte namn till utan det gjorde dottern som var uppfödare, Daniel fick också sitt namn av kenneln han kom från, inte alls ett lyckat namn på en hund med tanke på inkallning, så när jag behövde ropa på honom använde jag ibland Achmed istället, fniss
6. Ska bilar och andra ägodelar “döpas” och i så fall varför?
Det är upp till var och en. Jag har aldrig känt en sådan samhörighet med ett dött föremål att jag valt att namnge det, fast båtar ska ju ha namn, vår segelbåt fick heta Saija efter min dotter.

Klimakteriehäxan håller i Selfie-pinnen, besök henne gärna och var med du också!

TAGS
35 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  26 februari 2024

  Tog tillbaka mitt eget efternamn vid skilsmässan. Min lille pojk heter Minton som är ett fint hundnamn. Har haft en irländsk Setter som hette Jojo. Har inte namn på saker.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Ja det känns skönt att ta tillbaka sitt namn om man skiljer sig, varför bära namnet på någon man har dumpat! Kram

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  26 februari 2024

  Fina namn allihopa. Jag bär mitt namn med stolthet. Har börjat använda mitt mellannamn med för här i Norge använder man oftast alla (2) namn. Så Synnöve Irene heter jag.
  Sitter och planlägger tur till gamlelandet igen. Ska över på onsdag. Så det blir lite handlat.
  Ha en fortsatt fin afton. Det ska jag ha med en kopp te och en smörgås med pannbiff på.
  Kram.

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   När kan du använda ditt andranamn Irene, är det i kontakter med myndigheterna? Jag heter Veronica i andranamn, ett mycket vackert namn tycker jag men ett jag aldrig använt, tyvärr. Kram

   • Svara

    Synnøve Irene Kjerstad

    29 februari 2024

    Godmorgon.
    Jag använder bägge namnen till vardags med. Så när jag möter nya människor eller ska skriva under något osv.. så använder jag Synnøve Irene, Med norskt ø,
    Veronica är vackert. Du borde använda det.

    Jo bilar och annat kan ha namn. Vår bil heter blåkloca. Min spark heter Metulda 😀

 3. Svara

  Anna-Lena

  26 februari 2024

  Du har minsann hunnit med många efternamn och många hundar! Väl jobbat!
  Du har ett klart gångbart namn. Fint dessutom. Svårt att tro att du är finska, med det namnet.
  Min selfie kommer i morgon. Kram

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Varför svårt att tro att jag är finsk?

 4. Svara

  znogge

  26 februari 2024

  Smart tanke att du fick ett namn som fungerar både på svenska och finska. Mina nästkusiner har en svensk pappa och en dansk mamma och de tänkte likadant. Själv är jag inte helt nöjd med mitt förnamn men det är ett svenskt klassiskt namn och det är ju jag. Jag tycker det är personen som gör namnet men Adolf hade jag valt bort. Åslög tycker jag är alldeles gräsligt så jag hoppas ingen som läser här heter det…

  Våra hundar har alias i bloggen men vår första hanne hette Higgins och vår första tik hette Ellen. Jag var väldigt nöjd med båda namnen.

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Jag har förstått att du vill vara anonym i bloggen, helt okej för mig. Jag är tvärtom, kanske dumt men det är så jag har gjort från början. Har inte upplevt något negativt på alla år jag bloggat pga det. Men respekterar alla som inte vill “hänga ut sig” på nätet. Vi är alla olika, jag tycker det är skoj att läsa din blogg även om jag tycker att den är lite anonym.

 5. Svara

  Hanneles bokparadis

  26 februari 2024

  jag fick även ett svenskt namn som jag inte använt… Synd att dina namnbyten inte bra.

 6. Svara

  Klimakteriehäxan

  26 februari 2024

  Oj du har verkligen testat flera efternamn – trist att du aldrig blev riktigt nöjd!
  Ännu flera hundar har du uppenbarligen haft – fyrbenta vänner är värda mycket kärlek.

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Ja, jag har varit gift fyra gånger, skild lika många gånger, så inget jag kan rekommendéra. Skaffa hellre hundar än äkta män

 7. Svara

  Anna i Portugal

  26 februari 2024

  Vi döpte våra husbilar (Frankieboy & Vega) och nu heter vår personbil Julietta 🙂 Jag provat alla varianter som du med efternamnet. Nu bär jag Rogers efternamn och det känns väldigt bra!

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Så bra att du är nöjd nu! Jag tycker man inte ska fastna i vissa principer eller beteenden, man lever, man utvecklas och förändras, bara det känns bra är det ju okej

 8. Svara

  Robert W

  26 februari 2024

  Du har rätt. Åslög är faktiskt ett fult namn.

 9. Svara

  BP

  26 februari 2024

  Vilken rolig läsning här hos dig!!! Du är lika brutalt ärlig som jag – hahaha! Skrattade gott åt alla varianter du testat med dina fyra män, men du är ett levande bevis på att man inte bli lycklig på grund av vilken namn-variant man väljer;-)

  Paula är verkligen ett internationellt gångbart namn, dessutom tycker jag att det är ett vackert namn. Saija är ett ovanligt namn och det är en bonus. Hervor och Åslög har jag aldrig hört talas om, men tycker synd om personerna vars föräldrar valde dessa namn.

  Larissa är en rottis, eller hur?! Skräckinjagande. Dessutom hade jag en ryskfödd kollega en gång som hette Larissa. Så där har jag inga direkt positiva associationer. Däremot är hund #2 den sötaste jycken jag sett på länge – bortsett från Blinka och Daniel då. Loppan var ett passande namn – Fleur de Lune var det inte, enligt mig alltså.

  Menar du på fullt allvar att en bil är ett dött föremål. Men Paula!!!! ;-)))) Jag lovar att Frans och innan dess Tintin, Dint, Kermit, och O*Jay (samt några till innan dess) inte var ett dugg döda. De var högst levande och körde mig till jobbet i ur och skur, i snö och is. De ställde alltid upp utan jag jag skötte om dom speciellt mycket (läs: inte alls). Detsamma gäller för Conny (infravärmaren), Lenin (datorn) och Marilyn novemberkaktusen plus flera till.
  Dags att ändra attityd Paula;-)

  Hoppas du förstår att jag skojar, fast inte riktigt ändå;-)

  PS. ÄLSKAR rubrikbilden. Vilket charmtroll jag tittar på:-) DS.

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Jag vet att du inte är en hundmänniska, och det är helt okej, man bör nog ha en nära relation till en hund för att förstå och älska dem. Absolut är bilar döda föremål, finns det bilar med hjärta??

 10. Svara

  Ditte

  27 februari 2024

  Kul att läsa dina svar. Och visst är Paula ett namn som passar världen över. Absolut. Ja, detta med namn är både intressant och roligt.
  Eftersom jag till mer än hälften är norska fick jag namn som är tämligen norska;Liv, Benedikte, men de fungerar också världen över. Har testat. Men jag fick smeknamnet Ditte när jag var tre år och grannpojken inte kunde säga Benedikte så det har följt mig. Men mina föräldrar, släktingar och många andra sa alltid Benedikte.
  Kul med dina efternamn och likaså hundnamnen.
  Kram

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Benedikte är ett vackert namn som jag aldrig hört förrän dig! Ditte är ett jättfint smeknamn, som passar dig perfekt! Jag har just aldrig haft några smeknamn, och det var jag tacksam för när jag växte upp och kompisarna fick många konstiga “smeknamn”. Det viktiga är förstås att man känner sig hemma i sitt eget namn…och det gör både du och jag. Kram

 11. Svara

  Kina

  27 februari 2024

  Vilken underbar bild på dig! Du ser så himla busig ut på alla bilder!
  Paula är ett fint namn. Skrattade när jag läste om alla dina efternamn. Så det verkar alltså inte heller bero på namnet! Det är nog bäst att behålla sitt eget. Det blir ju dyrt också med byte av alla handlingar och så! ?
  Vad söt Loppan var. Jag gillar lite lurviga och ostyriga hundar.
  Jag vet inte varför jag döpt just mina bilar, men det har jag!
  Kram till dig i Pörtet!

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Nja, jag kan inte minnas att jag betalat extra för mina efternamn! Men när jag haft dubbelnamn har det varit lite besvärligt, så det är inget jag rekommenderar. Ja Loppan var både lurvig och ostyrig, en rådjurshund som uppfödarna påstod inte ha något jaktsinne. bah! Väldigt mysig hund som tyvärr inte fick leva sin hela potential

 12. Svara

  Anna-Lena

  27 februari 2024

  Hade mamma fått bestämma så hade jag hetat Anna-Kaisa. Men hon fick ge sig för min pappa som tyckte att Anna-Lena var bättre. Vet inte det jag… Anna-kaisa hade gått bra. Anna-Lena duger det med.
  Paula är fint. Det borde fler heta.

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Dubbelnamn har jag lite svårt för, som att föräldrarna inte kunnat bestämma sig? Oh att man ändå får kortare smeknamn? Men inget fel med ditt namn, absolut inte, jag har flera Annalenor som jag gillar skarpt

 13. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  27 februari 2024

  Har ju bara varit gift med en gubbe, men jag är nöjd med både honom och namnet. Hette Jansson som ogift och bytte det mot soldatnamnet Blom som fick ett extra o för att bli snyggt – och våra engelskspråkiga vänner gillar både Susie (mitt smeknamn) Bloom och Ronald Bloom.
  När det gäller hundar har jag haft en bl.ras med finsk spets som fick heta Chico, en strvh.tax vid namn Brasse, den enda tiken – en Lanchashire Heeler – Penny, den sista egna som var en Podengo Portoguise Pequeno vid namn Santos och så “dagishunden” Molton – som är här hos oss hela veckan, underbart!
  KRAM-Susie

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Så härligt att du också haft hundar av olika raser. Tycker många väljer hund efter ras och kan bara tänka sig just den rasen, jag har haft fyra olika och alla har varit helt underbara!

 14. Svara

  Christian Lehmann Gisler

  27 februari 2024

  Fantastiskt vilka “hat-namn” du kunde räkna upp, där ligger jag minsann i lä, men håller naturligtvis helt med dig….

 15. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  27 februari 2024

  Klokt att ge dig ett namn som funkar i de flesta länder. Ett fint namn dessutom 😀
  Vilka namn man gillar eller ogillar är nog väldigt individuellt men jag håller med dig om att Adolf inte ger några bra vibbar. Mitt eget namn har jag alltid varit nöjd med. Kul att du ropade Achmed till Daniel 😀 Det funkade säkert bra och han förstod tydligen att det var honom du menade. Fina bilder på alla dina hundar och på dig 😀
  Kram

 16. Svara

  Nilla Tankebubblor

  27 februari 2024

  Vilket härligt inlägg! 🙂

 17. Svara

  Susjos

  28 februari 2024

  Vilket härligt inlägg, och tjusig är du som får fina slingor på bilden, fina hundar du har haft!
  Larissa tror jag vi hade en barnmorska på jobbet som hette, hon kan ha varit från Ryssland?
  Åslög ja…det vill man inte heta, (fniss)…inte Adolf heller!
  Du har ett sånt fint namn, lite ovanligt är det också!
  Nu måste jag skynda mot jobbet….
  Ha det gott!
  KRAM!

 18. Svara

  A ROOM OF MY OWN

  28 februari 2024

  bra bild och kul inlägg. du undrar vad jag heter. Evy (det är ju inget namn, egentligen) och som andranamn Monica, som ju inte är speciellt vackert heller. jag delar mitt olycksöde med Augustinus moder därvidlag. en gång försökte jag byta namn men det gick inte bra. omgivningen klarade det inte. vet inte riktigt vad jag skulle velat heta. men något gammaldags rejält, svenskt. tror jag. Anna, Hanna, Elisabet, Sigrid, eller varför inte Elin Cornelia som min mormor hette? det heter nu mitt barnbarn i stället

  • Svara

   Paula

   28 februari 2024

   Min f.d arbetskamrat på banken där jag jobbade hette Elvy, hon är den enda med namnet jag känt och jag tycker det är ett jättevacket namn! Varför bär inte fler det namnet? Just nu kanske det namnet inte är i ropet, men det kommer tillaka!

   • Svara

    Arom of my own

    29 februari 2024

    Evy heter jag. Inte Elvy. Jag hade en kollega som hette Elvi. Det passade henne precis

   • Svara

    Arom of my own

    29 februari 2024

    Evy heter jag. Inte Elvy. Jag hade en kollega som hette Elvi. Det passade henne precis

 19. Svara

  BP

  29 februari 2024

  Svar: Japp, bilar HAR ett hjärta. Tror det kallas för motor. Och om den stannar efter 25 år med Tintin till exempel så är det en trist känsla, inte helt olik den du har nu när Daniel har lämnat jordelivet. Jag vet att man inte kan/ska jämföra en hund med en bil, men jag gör det. Och det står jag för.
  Kram!!!

 20. Svara

  KajsaLisa

  2 mars 2024

  Mitt bloggnamn är nog ursvenskt, fin du var i håret. 🙂

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 404
 • 574
 • 1 610 314
 • 5 043
 • 65 061
Sök här