Bloggen

Sista dagen på Säfsenveckan

Av
den
15 juli 2019

I lördags var det Fredriksberg som var värd för Säfsenveckan med fisketävling för barnen, lekar och bollspel på fotbollsplanen, och sikfest på hembygdsgården.
För första gången hade jag fått kökstjänst i serveringen, jag är inte lika flink som förr, men ett par extra händer kan alltid behövas

Huvudattraktionen för dagen!

Med van hand delas fisken mitt itu, själv bredde jag mackor…något jag har större vana vid..

Det dröjde inte länge innan en liten kö började bildas, och den växte….fort!

Rökmäster hade problem att hinna med att få sina fiskar varma (!)

Barnen slapp köa, de valde hoppborgen och varmkorv!

Ortens duktiga väverskor hade både försäljning och utlottning av granna mattor!

På ett par timmar serverades ca 120 portioner sik med potatis, sås, smörgås och sallad, puh, sen var kön borta och siken slut!
Fika med bröd eller smörgås hade sedan strykande åtgång, det enda som återstod då dagen var över var ett salladshuvud!

Inte hann jag ut och fota något under dagen, men när jag hörde musiken så nappade jag tag i kameran och rusade ut ur köket ett ögonblick

Nu började nämligen en linedance-uppvisning, en hobby som en del i byn ägnar sig åt varje vecka.

Själv skulle jag vara mer rökt än siken om jag skulle behöva hålla koll på steg och riktningar och snurr…Inget för en virrpotta med andra ord!
Medan vi plockade undan och diskade efter oss så samlades publiken nere vid ån för plankrace.
Precis som det låter så har man fått köpa numrerade lotter som då motsvarar numrerade plankbitar som släpps ut och forsar iväg med en himla fart då man öppnat dammluckorna.
Den begivenheten missade jag, men ingen telefon har ringt så inte vann jag på mina lotter denna gång heller.

Nu ska jag och Blinka återerövra tassemarkerna, för det har jag lovat henne!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Mirjam Elisabet Halvarsson

  15 juli 2019

  Oj, här händer det grejer minsann!! Gudars skymning, rökt sik som är så gott, inte konstigt om det tog slut 🙂 men det var ju bra beräknad åtgång av allt med tanke på vad som blev kvar… Himmelskt vackra mattor, vilka duktiga väverskor ni har i byn! Linedance skulle inte jag heller klara av men det ser verkligen roligt ut! Fast är det inga karlar som hänger på???
  Ta nu vara på och njut av lugnet efter alla festligheter, kram på er alla

 2. Svara

  BP

  15 juli 2019

  Klockan är 22:00 och jag dreglar. Färsk, rökt sik – en delikatess, inte att jämföra med sikarna som finns hos den lokala delin på ICA!
  Du lyckades alldeles utmärkt med att ta foton, trots “marktjänsten” med att bre smörgåsar. Stor eloge att du ställde upp (utan betalning antar jag). Ja, stor eloge till alla eldsjälar som ställer upp för sådana fina tillställningar.
  Som sagt, Säfsen och Fredriksberg – där händer det verkligen alltid något! Fantastiskt tycker jag!

 3. Svara

  Carina Larsson

  15 juli 2019

  Jag hoppas du hann få en smakbit av siken. Själv dreglar jag nog mest av att se de fina trasmattorna! Om jag hade råd skulle jag rusta upp mitt hem med nya trasmattor men det är dyrt med nya sådana och inte lätt att få tag på begagnade i rätt storlek och färg heller.
  Min mamma gav bort sin vävstol för en massa år sen för hon hade ingenstans att ha den när de flyttade till lägenheten. Nu i efterhand har vi kommit på att hon skulle säkert fått ställa upp den i ett tomt rum som tydligen är till för hyresgästerna som ett hobbyrum. Mamma gick vävkurser och lärde sig väva och sätta upp en väv också på 70-talet. Sen vävde hon löpare, gardiner, mattor och västtyg till våra hembygdsdräkter bl.a. Jag var för ung då för att intressera mig för att väva och det var synd. Hade varit roligt att kunna. Men när sjutton skulle jag ha tid med det? Hahaha!
  Du är duktig du som ställer upp som volontär på olika saker. Det kommer nog jag göra någon gång i framtiden också men som läget är nu så hinner jag inte med allt jag har själv ens. 🙂
  Kram på dig!

 4. Svara

  Ditte

  15 juli 2019

  Vilken rolig och trevlig dag. Och rökt sik är ju så gott! Men har en kökstjänst så hinns det inte med så mycket mer. Förstår att hela veckan varit väldigt lyckad och många som varit med på de olika aktiviteterna. Himla synd att din plankbit inte trängde sig före när dammluckorna öppnades. Tyvärr kan man ju inte alltid lyckas…
  Stort tack för att jag fick vara med här på ett hörn.
  Kram!

 5. Svara

  Anki

  16 juli 2019

  En trevlig dag … och fint väder! Rökt sik är såå gott, så jag hade gärna varit med där 🙂
  Fina bilder blev det ju ändå – fastän du inte hade tid 🙂
  Ha det gott!
  Kram

 6. Svara

  Gun-San

  16 juli 2019

  Vattnas i munnen då jag tänker på rökt sik?
  En kollega övertalade mig att börja på en linedans kurs, har aldrig känt mig så klumpig, koordinationen var så dålig, finns ju ingen tid att fundera på om man ska till höger eller vänster, men envist kämpade jag på en termin, men det var definitivt inget för mig. ?

 7. Svara

  "LillaSyster"

  16 juli 2019

  En hektisk men rolig dag =) vilka fina mattor!! Ha det så gott i tassemarkerna du och fina Blinka. Kram

 8. Svara

  Ama de casa

  16 juli 2019

  Himla gott med rökt sik! Men jag hade nog valt barnmenyn – också 😀

  Snyggt dokumenterat, vilken fest och yra!

  Hoppas ni hade det bra i tassemarkerna du och Blinka 🙂

 9. Svara

  BrittMarie

  16 juli 2019

  Så trevligt du visar alla fina aktiviteter ni har i Säfsen! Linedance tycker jag är jätteroligt. Finare att se andra förstås än när man snurrar till det själv. Det är så bra för man kan hänga med vare sig man har partner eller ej. Så duktig du är som hjälper till både här och där! Det såg verkligen gott ut med sik, men dina mackor hann du väl inte fota förrän de var uppätna 🙂
  Kram

 10. Svara

  ibod11 - Ingrid

  16 juli 2019

  En smak av min barndom i Optand. Farfar tog med oss ut i båten och med utterbräde fick vi upp sik, harr och abborre. Alla röktes och sedan åt vi och njöt 😀 De minnena får det att vattnas i min mun även om jag inte äter fisk längre. Vilken härligt dag det verkar ha varit och vad bra att du kunde skynda ut och fota lite. Blinka blev nog glad för er promenad efter allt ståhej 😀
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 383
 • 559
 • 1 651 815
 • 5 116
 • 65 967
Sök här